Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Ιουλ-2020 12:18

  Citi: "Γυρίζει" σε επιφυλακτική τη στάση της για τις αγορές, το bull και το bear σενάριο - Σε τι ξεχωρίζουν οι ελληνικές μετοχές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Την bull και την bear άποψη για την πορεία των διεθνών αγορών παρουσιάζει η Citi σε νέα έκθεσή της για την επενδυτική στρατηγική του επόμενου διαστήματος, δίνοντας παράλληλα και τις εκτιμήσεις της για τις αποτιμήσεις  των διεθνών μετοχών καθώς και για τις ελληνικές.

  Όπως επισημαίνει, γενικότερα υιοθετεί μία πιο προσεκτική στάση παρά τα ακόμη πολλά θετικά που υπάρχουν σήμερα στο περιβάλλον των διεθνών μετοχών. 

  Στα bull επιχειρήματα τοποθετεί την τεράστια στήριξη των κεντρικών τραπεζών διεθνώς. Όπως σημειώνει, οι κεντρικές τράπεζες πυροδότησαν ένα εκρηκτικό ράλι στο β΄ τρίμηνο του έτους, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI AC World να εκτοξεύεται κατά 18%. Συνολικά, αγορές ενεργητικού ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα γίνουν από τις κεντρικές τράπεζες στους επόμενους 12 μήνες και αυτό δίνει στις μετοχές σημαντικές προοπτικές ανόδου.

  Πάντως η Citi εκτιμά πως ο ρυθμός των αγορών ενεργητικού από τις κεντρικές τράπεζες θα υποχωρήσει μετά τον Φεβρουάριο του 2021.

  Τα lockdowns για την αντιμετώπιση της έξαρσης του Covid-19 έχουν προκαλέσει σημαντική ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο ήδη αρχίζουν και υπάρχουν κάποια σημάδια ανάκαμψης. Οι δείκτες PMI έχουν επιστρέψει σε ένα πιο "υγιές" επίπεδο" ενώ οι μετοχές φαίνεται να προσπερνούν την άσχημη εικόνα της κερδοφορίας των εισηγμένων φέτος και να κοιτούν ήδη στο ισχυρό ριμπάουντ του 2021.

  Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,5% το 2020, ακολουθούμενο από ανάκαμψη 5,5%% το 2021. Τα μοντέλα αποτίμησης που χρησιμοποιεί υποδηλώνουν ότι αυτό θα μεταφραστεί σε μια παγκόσμια πτώση της τάξης του 50% στην κερδοφορία των εισηγμένων (κέρδη ανά μετοχή, EPS), ακολουθούμενη από 40% ριμπάουντ το 2021.  Οι αναλυτές διεθνώς εκτιμούν ότι η βουτιά στα EPS φέτος θα είναι της τάξης του 19%, ακολουθούμενη από ανάκαμψη 28%, πράγμα που σημαίνει ότι στο τέλος του 2021 τα EPS θα έχουν επιστρέψει πλήρως στα επίπεδα του τέλους του 2019.  Η Citi διαφωνεί και αναμένει ότι τα EPS στα τέλη του 2021 θα είναι 30% χαμηλότερα. Εάν οι παγκόσμιες μετοχές διατηρήσουν τα νέα υψηλά επίπεδα, εκτιμά ότι τα EPS θα κάνουν και αυτά το ίδιο. Οι προβλέψεις της υποδηλώνουν ότι αυτή η στιγμή είναι ακόμη χρόνια μακριά, κάτι που ισχύει και για τα μερίσματα των εισηγμένων.

  ξλξλ

  Οι προβλέψεις της Citi δείχνουν ότι οι παγκόσμιες μετοχές είναι πιο ακριβές από ό,τι πιστεύουν οι επενδυτές, με τους δείκτες P/Ε να διαπραγματεύονται πολύ υψηλότερα από ό,τι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

  Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, εξακολουθεί να ανησυχεί για τα ποσοστά μετάδοσης του Covid-19 στις ΗΠΑ και σε κάποιες αναδυόμενες αγορές. Το ράλι στις παγκόσμιες μετοχές αντικατοπτρίζει εν μέρει ότι οι αγορές κοιτούν πέραν αυτών των ανησυχιών και προς ένα πιθανό εμβόλιο το 2021, ωστόσο όπως προειδοποιεί η Citi, αυτές οι ελπίδες μπορεί να αποδειχθούν πρόωρες.

  Παρόλο που αναγνωρίζει ότι το να πάει κανείς κόντρα στη Fed δεν θα τον πάει μακριά, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη οδηγήσει σε ένα πολύ ισχυρό re-rating τις παγκόσμιες μετοχές. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν στηρίξει τις αγορές ενισχύοντας τα P/E ακόμα και όταν η κερδοφορία (το Ε δηλαδή) καταρρέει. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου το Ε πρέπει να καλύψει τη διαφορά. Οι στόχοι της Citi, υποδηλώνουν ότι οι παγκόσμιες μετοχές θα εξακολουθούν να βρίσκονται στα τρέχοντα επίπεδα στα μέσα του 2021. Σίγουρα, η συνεχιζόμενη παρέμβαση από τις κεντρικές τράπεζες θα μπορούσε να ωθήσει τις αγορές σε νέο ράλι βραχυπρόθεσμα, αλλά αυτό θα την έκανε να γυρίσει τη στάση της σε καθαρά bearish.  

  κ'

  Αντίθετα, οποιαδήποτε νέα διόρθωση στις αγορές θα την έκανε να συστήσει "αγορά στη βουτιά των μετοχών".

  Οι ελληνικές μετοχές

  Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές (δείκτες MSCI) η Citi επισημαίνει πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα κέρδη ανά μετοχή φέτος θα σημειώσουν πτώση της τάξης του 20,8%  σε σχέση με τη διεθνή βύθιση του 50%. Ωστόσο, το 2021 αναμένεται πως τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων, θα σημειώσουν δυναμικό ριμπάουντ της τάξης του 44,4% και πολύ μεγαλύτερο του διεθνούς μέσου όρου (+28,4%), της Ευρώπης (+33,7%) αλλά και των αναδυόμενων αγορών (+28,1%).

  Ο ελληνικός δείκτης p/e (εκτίμηση για το 2020) διαμορφώνεται σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Citi, στο 16,4 και αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα του διεθνούς και του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όταν το εκτιμώμενο p/e για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI διαμορφώνεται στο 22,1 και του ευρωπαϊκού στο 20,5. 

  Παράλληλα, μεταξύ των υψηλότερων και των πιο ελκυστικών επίπεδων διεθνώς διαμορφώνεται η μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών το 2020 και στο 5,7%,  έναντι – για παράδειγμα, μόλις 3,1% για τις ευρωπαϊκές μετοχές, 2,2% για τις μετοχές διεθνώς και 2,4% για τις μετοχές στις αναδυόμενες αγορές.  

  λ΄λκ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ