Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Ιουλ-2020 12:33

  Capital Economics: Οι τρεις λόγοι που θα οδηγήσουν το νέο ισχυρό ράλι των αγορών στο β’ εξάμηνο

  Capital Economics: Οι τρεις λόγοι που θα οδηγήσουν το νέο ισχυρό ράλι των αγορών στο β’ εξάμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ισχυρό ράλι στο β’ εξάμηνο βλέπει η Capital Economics για τις μετοχές καθώς και για άλλα risk assets όπως τα εμπορεύματα. Όπως επισημαίνει οι αποτιμήσεις τους παραμένουν χαμηλές σε σχέση με το παρελθόν ενώ καμία φούσκα δεν έχει δημιουργηθεί στην αγορά από το δυναμικό ριμπάουντ που ακολούθησε το βίαιο sell-off του Φεβρουαρίου-Μαρτίου.

  Όπως σημειώνει, τα περισσότερα risk assets ανέκαμψαν περαιτέρω το δεύτερο τρίμηνο μετά την ισχυρή πτώση που προκάλεσε η πανδημία μεταξύ της 19ης Φεβρουαρίου και της 23ης Μαρτίου, αν και το ανοδικό μομέντουμ χάθηκε λίγο μετά τις 8 Ιουνίου, καθώς τα νέα ημερήσια κρούσματα αυξήθηκαν ξανά στις ΗΠΑ., ωστόσο η διόρθωση ήταν μικρή. 

  Η απόδοση των περισσότερων ασφαλών περιουσιακών στοιχείων ήταν πολύ λιγότερο εντυπωσιακή μεταξύ της 23ης Μαρτίου και του τέλους Ιουνίου. Για παράδειγμα, το δολάριο ΗΠΑ και τα αμερικάνικα κρατικά ομόλογα σημείωσαν τη χειρότερη επίδοση μετά και την υπεραπόδοση που είχαν σημειώσει το προηγούμενο διάστημα. Εξαίρεση, ωστόσο, αποτέλεσε ο δείκτης πολύτιμων μετάλλων. Έχοντας σημειώσει αρκετά καλή πορεία την προηγούμενη περίοδο, κατέγραψε καλές επιδόσεις μεταξύ της 23ης Μαρτίου και του τέλους Ιουνίου, κυρίως λόγω του ισχυρού ράλι του χρυσού.

  Συνολικά, τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία έχουν υπεραποδώσει των risk assets από τις 19 Φεβρουαρίου, παρά την πρόοδο στο μέτωπο της αντιμετώπισης του κορονοϊού διεθνώς. Για παράδειγμα, τα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορών έχουν σημειώσει καλύτερες επιδόσεις από τις μετοχές της περιοχής, οι οποίες με τη σειρά τους υπεραπέδωσαν των REITs στις ανεπτυγμένες αγορές και ειδικά των εμπορευμάτων.

  Η Capital Economics εκτιμά πως πολλά από τα risk assets που έχουν πληγεί περισσότερο από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου, θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν και θα υπεραποδώσουν των ασφαλών assets στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 και μετά.

  Όπως επισημαίνει, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους εκτιμά ότι η απόδοση των risk assets και κυρίως των μετοχών έχει ακόμη πολύ δρόμο ανόδου, οι εξής:

  Πρώτον, υποθέτει στις προβλέψεις της ότι οι οικονομίες θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν από την ύφεση που προκάλεσαν τα lockdowns.  Παρόλο που αυτή η υπόθεση αμφισβητείται από την αναζωπύρωση της εξάπλωσης του κορονοϊού στις ΗΠΑ, η Capital Economics δεν προβλέπει  αυτό-επιβαλλόμενη απόσυρση από την οικονομική δραστηριότητα λόγω των ανησυχιών για νέο κύμα της πανδημίας ή επιβαλλόμενη απόσυρση λόγω της επιβολής νέων περιορισμών. Εάν η οικονομία συνεχίσει να ανακάμπτει, η προσδοκία της C.E είναι ότι οι μετοχές των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν των κρατικών ομολόγων της και γενικότερα οι μετοχές θα καταγράψουν σημαντικές αποδόσεις.  Αυτό συνέβη για χρόνια μετά και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

  Δεύτερον, η Capital Economics πιστεύει ότι οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν στην κορυφή του πανικού των επενδυτών για την υποστήριξη των οικονομιών και των αγορών θα παραμείνουν άθικτες και θα συνεχίσουν να ευνοούν τα risk assets έναντι ασφαλών περιουσιακών στοιχείων. Για παράδειγμα, τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας την ελκυστικότητα των υψηλών αποδόσεων στα risk assets. 

  Τρίτον, η C.E δεν πιστεύει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών και γενικότερα των risk assets είναι ιδιαίτερα "τεντωμένες". Οι μετοχές, σε σύγκριση και με τα ράλι του παρελθόντος τα οποία ακολούθησαν σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας ή κάποιο μεγάλο οικονομικό σοκ, δεν είναι υπερτιμημένες.

  Γενικά, όπως τονίζουν οι αναλυτές του οίκου,  οι τρεις αυτοί παράγοντες δεν θα στηρίξουν μόνο ένα νέο ισχυρό ράλι στις μετοχές στο υπόλοιπο του έτους, αλλά και στα εμπορεύματα. Σε αντίθεση με κάποιες περιόδους στο παρελθόν, καμία κατηγορία risk asset δεν φαίνεται να βρίσκεται σε φούσκα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ