Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιουν-2020 11:48

  H BlackRock "αγοράζει" Ευρώπη και κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέρειας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το είπε και το έκανε η BlackRock. Πριν μερικές ημέρες είχε… προϊδεάσει τους επενδυτές για τις κινήσεις της σημειώνοντας πως "κοιτά"" και πάλι τα ευρωπαϊκά assets και σκέφτεται να αναβαθμίσει τις θέσεις της στην περιοχή. Στη νέα της έκθεση για την επενδυτική στρατηγική του β’ εξαμήνου, ο γίγαντας της αγοράς ομολόγων προχωρά σε αναβάθμιση της στάσης του απέναντι στην Ευρώπη, διατηρώντας επίσης overweight θέσεις στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.

  Πριν δέκα περίπου ημέρες και η BlackRock δήλωσε την προτίμησή της για τις ευρωπαϊκές μετοχές, τονίζοντας πως πλέον "κοιτά" έντονα Ευρώπη και… "ζεσταίνει" τις μηχανές της για αγορές ευρωπαϊκών assets, μετά τα εντυπωσιακά δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα τα οποία εφαρμόζει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει το οικονομικό σοκ του κορονοϊού, όπως είχε ανακοινώσει σε σημείωμα προς τους πελάτες της. Στους επόμενους μήνες, είχε σημειώσει ότι τα μέτρα των κυβερνήσεων της περιοχής, σε συνδυασμό με τις κινήσεις της ΕΚΤ (έκτακτο QE και πρόγραμμα TLTRO) καθώς και το σχέδιο της Κομισιόν ύψους 750 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη, θα στηρίξουν την οικονομία και τις αγορές της Ευρώπης. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ανάκαμψης της δραστηριότητας, ενώ ο κίνδυνος νέας έξαρσης των κρουσμάτων του Covid-19 είναι χαμηλός και ο ρυθμός ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο θα είναι υψηλότερος σε σχέση με άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όπως είχε επισημάνει. 

  Στη νέα της έκθεση Midyear Outlook, η BlackRock σημειώνει πως διατηρεί συνολικά μια μέτρια στάση υπέρ του ρίσκου, δεδομένης της μακροοικονομικής της εκτίμησης για τις επιπτώσεις του σοκ της πανδημίας και της ισχυρής πολιτικής απάντησης. Αυτή η θέση εξισορροπείται από μια προτίμηση για assets που έχουν τη στήριξη της πολιτικής και έχουν ποιοτικά κεφάλαια. Πάντως γενικότερα προτιμά την πιστωτική αγορά έναντι των μετοχών και συγκεκριμένα τηρεί overweight στάση στα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, τα ομόλογα υψηλής απόδοσης και τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης.  

  j

  Οι λόγοι για αυτήν της τη στάση είναι οι ανανεωμένες αγορές περιουσιακών στοιχείων από τις κεντρικές τράπεζες (QE), το περιβάλλον σταθερών επιτοκίων και οι ελκυστικές αποτιμήσεις στην αγορά σταθερού εισοδήματος, σε έναν κόσμο όπου είναι δύσκολο να βρεθούν assets που προσφέρουν καλές αποδόσεις.

  Στο πλαίσιο της νέας της στρατηγικής για το υπόλοιπο του 2020, η BlackRock προχωρά στην υποβάθμιση των μετοχών των αναδυόμενων αγορών και τα ομόλογα που αποτιμώνται σε δολάρια ΗΠΑ. Πολλές οικονομίες στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών όπως επισημαίνει, εξακολουθούν να αγωνίζονται για να περιορίσουν το ξέσπασμα της πανδημίας και δεν διαθέτουν χώρο πολιτικής για να μετριάσουν το πλήγμα. 

  Παράλληλα, προχωρά όπως είχε προαναγγείλει, στην αναβάθμιση των ευρωπαϊκών μετοχών σε overweight. H περιοχή της Ευρώπης, όπως τονίζει,  προσφέρει πιο ελκυστική κυκλική έκθεση από ό,τι οι αναδυόμενες αγορές λόγω των μέτρων δημόσιας υγείας και της αυξημένης πολιτικής απάντησης για τη στήριξη των οικονομιών, ενώ για τους ίδιους λόγους τηρεί πλέον overweight στάση και για τις ιαπωνικές μετοχές.

  jk

  Η BlackRock αποφάσισε επίσης για το υπόλοιπο του 2020 να υποβαθμίσει τις μετοχές των ΗΠΑ σε ουδέτερη στάση μετά από το ισχυρό ράλι υπεραπόδοσης που σημείωσαν τους τελευταίους μήνες. Οι κίνδυνοι για τις αγορές των ΗΠΑ περιλαμβάνουν την κόπωση της πολιτικής, την επανεμφάνιση του ιού, την εντατικοποίηση των εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας και μια ταραχώδη εκλογική περίοδο. Παράλληλα, "κόβει" τις θέσεις της για τις μετοχές της Ασίας εκτός Ιαπωνίας σε ουδέτερη στάση, καθώς οι ανανεωμένες εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας ενδέχεται να βλάψουν το επενδυτικό κλίμα, ενώ η Κίνα εξισορροπεί τους στόχους της για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ