Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιουν-2020 12:24

  Νέα υποχώρηση των shorts από τις ελληνικές τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Συνεχίζεται η υποχώρηση των shorts από τις ελληνικές μετοχές και κυρίως τις τράπεζες, η οποία και ξεκίνησε πριν ένα μήνα περίπου, όταν και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε στην άρση της απαγόρευσης του short selling η οποία είχε επιβληθεί για δύο μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών και των έντονων αναταραχών που δημιούργησε στις αγορές η κρίση της πανδημίας.

  Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Ε.Κ, το fund της Lansdowne Partners μείωσε περαιτέρω την short θέση του στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και στο 2,57% από 2,68% που την είχε μειώσει στις 11 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται πως το Lansdowne μείωσε πρόσφατα (16 Ιουνίου) και την καθαρή αρνητική θέση που είχε στη μετοχή της ΔΕΗ, στο 1,59% από 1,70% πριν.

  Παράλληλα, η Blackrock Investment Management UK Limited μείωσε περαιτέρω την short θέση της στη μετοχή της Alpha Bank, και πλέον διαμορφώνεται στο 0,58% από 0,68% που την είχε επίσης μειώσει στις 15 Ιουνίου.

  Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες short θέσεις των funds στις ελληνικές μετοχές, το Oceanwood Capital Management LLP διατηρεί την short θέση του στην Πειραιώς και στο 0,60%, ενώ το Landsdowne δεν έχει αλλάξει τις short θέσεις του σε Eurobank και Alpha Bank από τα μέσα Μαΐου, οι οποίες και διαμορφώνονται στο 0,9% και 1% αντίστοιχα (και οι οποίες τότε είχαν επίσης μειωθεί).

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στο Capital.gr η BreakoutPoint, εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην ανάλυση των δεδομένων των short θέσεων των funds διεθνώς, εδώ και έναν περίπου μήνα τα "επιθετικά" αυτά funds προχωρούν σταδιακά σε μείωση των αρνητικών τους στοιχημάτων στις ελληνικές μετοχές. 

  Το Lansdowne υποχωρεί με αργούς ρυθμούς από τις θέσεις του στην Τράπεζα Πειραιώς καθώς και στην Alpha Bank και το BlackRock μειώνει και αυτό τα shorts του στην Alpha Bank. 

  Η έντονη κινητικότητα των short funds που βλέπαμε στο πρόσφατο παρελθόν, ειδικά απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, δεν υπάρχει, με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν πως τόσο το ριμπάουντ του Χ.Α και του τραπεζικού δείκτη το τελευταίο διάστημα, όσο και το ισχυρό ράλι του 2019, "έκαψαν"" πολλά χαρτοφυλάκια.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως αν και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση κοντά στο 55% από τις αρχές του έτους, ωστόσο από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε στις 20 Μαΐου, έχει ανακάμψει κατά 49%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ