Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιουν-2020 15:33

  Goldman Sachs: Αγοράστε χρυσό, το ράλι θα συνεχιστεί

  Goldman Sachs: Αγοράστε χρυσό, το ράλι θα συνεχιστεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Άνοδο έως και τα 2.000 δολάρια η ουγκιά βλέπει η Goldman Sachs για την τιμή του χρυσού, συστήνοντας long θέσεις στο πολύτιμο μέταλλο, καθώς θεωρεί ότι το ράλι θα συνεχιστεί.

  Όπως σημειώνει, ο χρυσός έχει δυσκολευτεί να βρει κατεύθυνση από τη δυναμική ανάκαμψη που σημείωσε στα τέλη Μαρτίου, μετά και την ανακοίνωση της Fed για το QΕ. Οι λόγοι που σταμάτησαν το ράλι του πολύτιμου μετάλλου και οδήγησαν σε άνοδο της μεταβλητότητας, σύμφωνα με την Goldman Sachs, ήταν το ότι το χρυσός βρέθηκε... "διχασμένος" μεταξύ του μεγάλου σοκ που χτύπησε τους καταναλωτές στις αναδυόμενες αγορές και τη ζήτηση των κεντρικών τραπεζών, και της αύξησης της ζήτησης για επενδύσεις σε χρυσό στις αναπτυγμένες αγορές.

  Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, το σοκ που υπέστη η ζήτηση καταναλωτών στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών ήταν τεράστιο. Οι εισαγωγές χρυσού στην Ινδία σημείωσαν βουτιά κατά 99% τον Απρίλιο / Μάιο, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σταμάτησε να αγοράζει χρυσό από τότε που κατέρρευσε η τιμή του πετρελαίου. Ενώ η ζήτηση για χρυσό έχει ανακάμψει από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα, εξακολουθεί να παραμένει κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο.

  Η αντιστάθμιση αυτής της αδυναμίας ήρθε από την άνευ προηγουμένου αύξηση της ζήτησης επενδύσεων σε χρυσό από τις αναπτυγμένες αγορές, λόγω του φόβου που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας. Η ετήσια ζήτηση για χρυσά νομίσματα έχει αυξηθεί κατά 30% από τις αρχές του έτους, οι συνολικές θέσεις σε χρυσό των ETFs έχουν αυξηθεί κατά 20% και υπάρχει επίσης μεγάλη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο γενικότερα. Οι θέσεις των ETFs χρυσού υποδηλώνουν, όπως εξηγεί η G.S, πως η ζήτηση για επενδύσεις χρυσού στις ανεπτυγμένες αγορές θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 1.000 τόνους, κάτι που αντισταθμίζει και με το παραπάνω την πτώση ύψους 700 τόνων στη ζήτηση καταναλωτών των αναδυόμενων αγορών.

  Ένα τόσο ασταθές περιβάλλον έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι -καθώς το risk-on κλίμα στις αγορές θα ενισχυθεί μετά και την επανεκκίνηση των οικονομιών στις ανεπτυγμένες χώρες- ο ρυθμός των επενδύσεων σε χρυσό θα μειωθεί, ενώ η ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να ανακάμψει, δημιουργώντας έτσι "χώρο" για διόρθωση στις τιμές του χρυσού.

  Ωστόσο, όπως τονίζει η Goldman Sachs, η ζήτηση για επενδύσεις σε χρυσό τείνει να αυξάνεται στο αρχικό στάδιο της οικονομικής ανάκαμψης, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη στη ζήτηση των καταναλωτών στις αναδυόμενες αγορές λόγω της άρσης του lockdown και της πτώσης του δολαρίου.

  Έτσι, η G.S αυξάνει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της τιμής του χρυσού και προβλέπει πως στο επόμενο τρίμηνο θα βρεθεί στα 1.800 δολ. η ουγκιά, στο επόμενο εξάμηνο θα αγγίξει τα 1.900 δολ. η ουγκιά και στο 12μηνο θα φτάσει τα 2.000 δολ. η ούγια (από 1.600, 1.650, 1.800 δολ. πριν,  αντίστοιχα) και διατηρεί τη σύστασή της για long θέσεις στο πολύτιμο μέταλλο.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ