Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιουν-2020 08:24

  A - Quant: Αυξάνονται οι ανησυχίες στις διεθνείς αγορές

  A - Quant: Αυξάνονται οι ανησυχίες στις διεθνείς αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αυξάνονται οι ανησυχίες στις διεθνείς αγορές αφού οι ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού εντείνονται και μαζί με τις οικονομικές επιπτώσεις που ήδη αρχίζουν να φαίνονται, δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας. Οι επενδυτές συνεπώς έδειξαν να προτιμούν επιλογές χαμηλότερου ρίσκου όπως είναι το αμερικανικό δολάριο και το ιαπωνικό γιεν. Οι αγορές μετοχών είναι ακόμα "μεθυσμένες" από την πολύ μεγάλη ρευστότητα που συνεχίζει να παρέχεται ενώ χρυσός και πετρέλαιο συνέχισαν ανοδικά. Αυτή την εβδομάδα αναμένονται με ενδιαφέρον οι δείκτες PMI καθώς και μια σειρά ομιλιών αξιωματούχων της Ε.Κ.Τ.

  EURUSD

  Πτωτική η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD, με άνοιγμα στο 1.1234 και κλείσιμο στο 1.1177. Μετά την άνοδο της Δευτέρας, όλες οι υπόλοιπες ημέρες ήταν καθαρά πτωτικές, δείχνοντας την προτίμηση των επενδυτών στο αμερικανικό νόμισμα. Η περιοχή 1.1170 – 1.1180 είναι μία ισχυρή στήριξη για την ισοτιμία και ήδη υπάρχει αντίδραση προς το 1.12 αλλά αρχίζει και διαμορφώνεται ένα πτωτικό κλίμα μετά την ευφορία που υπήρξε στην Ευρώπη για το διευρυμένο πακέτο στήριξης που είχε φέρει το EURUSD πάνω από το 1.14. Πλέον δεν μπορούν να αποκλειστούν ακόμα και τιμές κοντά στο 1.10 σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.


  GBPUSD

  Ισχυρά πτωτικές τάσεις είδαμε για την ισοτιμία GBPUSD αφού η εβδομάδα ξεκίνησε με τιμές πάνω από 1.25 και έκλεισε στο 1.2348. Τα μέτρα στήριξης από την Τράπεζα της Αγγλίας δεν κρίνονται αποτελεσματικά από τις αγορές ενώ και το θέμα των διαπραγματεύσεων του Brexit δείχνει βαλτωμένο. Αυτήν την εβδομάδα οι δείκτες PMI θα δώσουν έναν τόνο της κατάστασης της αγοράς αλλά η πρόσφατη ισχυροποίηση του δολαρίου αυξάνει τις πιθανότητες για δοκιμή της στήριξης του 1.22.

  USDJPY

  Συνέχιση της πτωτικής διόρθωσης για το USDJPY που άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα στο 107.30 και έκλεισε στο 106.87. Οι τιμές του αμερικανικού δεκαετούς δείχνουν σταθεροποιημένες κοντά στο 0.70% ενώ υπερισχύουν και σταθεροποιητικές τάσεις στην ισοτιμία, με το αμερικανικό και το ιαπωνικό νόμισμα να αποτελούν ασφαλή επιλογή για την εποχή. Υπάρχει η ισχυρή στήριξη του 106.50 αλλά φαίνεται πως τιμές μεταξύ 107 και 108 αποτελούν τιμές ισορροπίας για την ισοτιμία αυτήν την περίοδο.


  EURJPY

  Δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα σημαντικής πτώσης για το EURJPY που ξεκίνησε από το 120.60 και κατέληξε στο 119.45. σημαντικά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 120. Με δεδομένη την ισχύ του ιαπωνικού νομίσματος και την πρόσκαιρη αδυναμία του ευρώ, δεν αποκλείεται να δούμε διεύρυνση της διόρθωσης προς το 118 ενώ τυχόν επαναφορά και καθαρή διάσπαση του 120, ίσως δημιουργήσει νέες προοπτικές ανόδου.

  EURGBP

  Με δεδομένα τα προβλήματα του Ηνωμένου Βασιλείου και την αδυναμία της στερλίνας, η ισοτιμία EURGBP κατάφερε να υπερβεί καθαρά το 0.90 και να κλείσει στο 0.9050. Φυσικά υπάρχει και η πιθανότητα διεύρυνσης της ανόδου προς το 0.92 αλλά τυχόν κραδασμοί στην Ε.Ε. είναι ικανοί να φέρουν την ισοτιμία πάλι κάτω από το 0.90.

  USDCAD

  Σταθεροποιητικές τάσεις είδαμε για την ισοτιμία USDCAD αφού το κλείσιμο εβδομάδας ήταν στο 1.3607, μόλις 9 pips πάνω από το άνοιγμα. Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στον Καναδά δεν ήταν θετικά με τις λιανικές πωλήσεις να υποχωρούν κατά 26.4% αλλά η ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου, κράτησε μια ισορροπία στην ισοτιμία. Το αμερικανικό νόμισμα ισχυροποιείται ενώ τυχόν σταθεροποίηση στις τιμές του πετρελαίου είναι ικανή να στείλει την ισοτιμία ακόμα και στην περιοχή του 1.3740 που είναι η επόμενη αντίσταση.

  USDCHF

  Σταθεροποιητικές τάσεις με ελαφρά άνοδο για την ισοτιμία USDCHF είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Το κλείσιμο της Παρασκευής ήταν στο 0.9523 και η μεταβλητότητα ήταν ιδιαιτέρως χαμηλή. Η ασφάλεια που παρέχουν τόσο το αμερικανικό όσο και το ελβετικό νόμισμα δημιουργούν μια κατάσταση ισορροπίας αλλά το δολάριο έχει περισσότερο χώρο και πιθανότητες να κερδίσει κάποια μέτρα σε αυτήν την κούρσα όσο παραμένει πάνω από το 0.95.

  AUDUSD

  Σταθεροποίηση των τιμών του AUDUSD για την εβδομάδα που μας πέρασε αφού το κλείσιμο της Παρασκευής ήταν στο 0.6834, μόλις 5 pips κάτω από το άνοιγμα της Δευτέρας. Οι περισσότερες οικονομικές ανακοινώσεις της Αυστραλίας και της Κίνας ήταν κάτω του αναμενομένου ενώ στη συνεδρίαση της PBOC (People Bank Of China) νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα στο 3.85%. Η ισοτιμία ενισχύεται προς το 0.6870 αλλά η διάθεση για ρίσκο θα παίξει καθοριστικό ρόλο αυτήν την εβδομάδα: αισιοδοξία θα οδηγήσει την ισοτιμία προς το 0.70 και πάλι αλλά στην αντίθετη περίπτωση, ίσως δούμε διευρυμένη διόρθωση μέχρι το 0.66.

  SP500

  Επαναφορά στην κερδοφορία για τον SP500 μετά από το διάλειμμα της διόρθωσης. Ο δείκτης έκλεισε στις 3,058 μονάδες, ενισχυμένος κατά περίπου 0.76%. Η πολύ μεγάλη ρευστότητα και η ξέφρενη άνοδος που συντελείται από τα τέλη Μαρτίου δημιουργεί θελκτικά συναισθήματα στους αγοραστές. Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε ότι τα πράγματα στην πραγματική οικονομία δεν είναι τόσο ρόδινα. Για παράδειγμα, η Apple κλείνει κάποια καταστήματα στις ΗΠΑ σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα κορονοϊού. Τα futures στην αρχή της εβδομάδας κινούνται σε θετικό έδαφος, αλλά διορθώσεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποκλειστούν.

  DAX30

  Ελαφρώς ανοδική εβδομάδα για το γερμανικό δείκτη DAX30 που έκλεισε στις 12,187 μονάδες και κέρδη κοντά στο 1.25%. Καλή επιλογή η αγορά μετοχών με τα επιτόκια και τα ομόλογα σε χαμηλές τιμές αλλά κι εδώ η διόρθωση καραδοκεί.

  FTSE100

  Ανοδική εβδομάδα για το βρετανικό δείκτη FTSE100 που κατάφερε να υπερβεί τις 6,200 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη που άγγιξαν το 1%. Τα futures του δείκτη κινούνται θετικά αλλά τα θέματα της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με το lockdown και το Brexit είναι υπαρκτά.

  Χρυσός

  Σημαντικά κέρδη για το χρυσό την εβδομάδα που μας πέρασε, με την τιμή κλεισίματος στα $1,755 και άνοδο πάνω από 1%. Η παρούσα εβδομάδα έχει ανοίξει με τιμές πάνω από τα $1,760 γεγονός που δείχνει ότι η ανοδική ορμή του χρυσού παραμένει και μένει να δούμε αν αυτή η ανοδική διάσπαση θα σηματοδοτήσει πορεία προς την περιοχή των $1,800 που αποτελεί υψηλό από το φθινόπωρο του 2012 ή αν θα υπάρξει επαναφορά προς το γνωστό κανάλι $1,685 - $1,760 των τελευταίων μηνών.

  Πετρέλαιο

  Ισχυρά ανοδική εβδομάδα είδαμε για το πετρέλαιο με τη spot τιμή να κλείνει στα $15.57 (κέρδη άνω του 10%) και την τιμή των futures του Ιουλίου να αγγίζει τα $40. Οι περικοπές στην παραγωγή από τις χώρες του ΟΠΕΚ μαζί την πτώση παραγωγής στις ΗΠΑ καλλιεργούν προσδοκίες για ελαχιστοποίηση του κορεσμού. Από την άλλη βέβαια, η συνεχής άνοδος δημιουργεί πρόσκαιρες συνθήκες επιπέδων υπεραγοράς και πολλοί επενδυτές ίσως ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους. Η μείωση της παραγωγής φέρνει νέα επίπεδα ισορροπίας αλλά αν η ζήτηση δεν ανέβει σημαντικά, τότε η περαιτέρω άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα είναι περιορισμένη. Μια τελευταία σημαντική παράμετρος είναι και η λεγόμενη hurricane season, δηλαδή περίοδος με τυφώνες που μπορεί κι αυτή να συμβάλει σε πιθανή κάμψη των τιμών.

  Bitcoin

  Ελαφρώς πτωτική η εβδομάδα για το Bitcoin που έκλεισε στα $9,283 με απώλειες 0.50%. Η μεταβλητότητα έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες αφού υπάρχει μια αβεβαιότητα ως προς την τάση. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είτε θα οδηγήσει σε διάσπαση των $10,000 συνοδευόμενη από αισιοδοξία των επενδυτών κρυπτονομισμάτων είτε θα οδηγήσει σε καθοδική διάσπαση των $8,700 με τις ανάλογες ανησυχίες και προβληματισμούς. Όσο δε συμβαίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο, η μεταβλητότητα θα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και ο καθορισμός τάσης θα εκκρεμεί.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

   Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης και δεν αποτελεί προσωπική οικονομική συμβουλή. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
   
  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με εναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ