Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουν-2020 14:31

  Eurobank Equities: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες

  Eurobank Equities: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το προφίλ κινδύνου / απόδοσης των ελληνικών τραπεζών παραμένει ελκυστικό, όπως εκτιμά η Eurobank Equities σε νέα έκθεσή της για τον κλάδο μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου. Όπως επισημαίνει, οι αποτιμήσεις τους αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλές με τον δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/TBV να διαμορφώνεται στο 0,2, ενώ με βάση το βασικό της σενάριο τα επόμενα δύο με τρία χρόνια τα επίπεδα κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών δεν θα είναι σημαντικά ωστόσο τα επίπεδα κεφαλαίων θα κινηθούν με άνεση πάνω από τα επίπεδα των εποπτικών απαιτήσεων.

  Η χρηματιστηριακή, μετά τα αποτελέσματα τρίμηνου, προχωρά σε αναβάθμιση της σύστασής της για την Alpha Bank σε buy με τιμή-στόχο το 0,86 ευρώ για λόγους αποτίμησης, δεδομένης της χαμηλής απόδοσης που έχει σημειώσει πρόσφατα η τιμή της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, επιβεβαιώνει τη σύσταση buy για την Εθνική με τιμή-στόχο τα 1,85 ευρώ καθώς και τη σύσταση hold για την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 1,52 ευρώ,

  Σύμφωνα με την Eurobank Equities η εικόνα των αποτελεσμάτων τριμήνου ήταν μικτή. Σε κλαδικό επίπεδο, οι βασικές λειτουργικές τάσεις ήταν ανθεκτικές, ωστόσο ορισμένα πρώτα σημάδια επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων ήταν εμφανή, ωθώντας τις περισσότερες τράπεζες να καταγράψουν υψηλότερες απομειώσεις δανείων. Ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι το μέγεθος στα μορατόρια χρέους μέχρι στιγμής (16 δισ. ευρώ), το οποίο υποδηλώνει ίσως το μέγεθος των νέων NPLs που θα προκύψουν.  Η έκταση της κρατικής στήριξης και η δυναμική ανάκαμψης του επόμενου έτους θα καθορίσουν πάντως το τελικό τους επίπεδο.

  Στο μέτωπο της ρευστότητας, σημειώθηκε περαιτέρω βελτίωση κατά τη διάρκεια του τριμήνου, σημειώνει η Eurobank Equities, ενώ τα κεφάλαια ήταν πιο αδύναμα σε τριμηνιαίο επίπεδο (μέσο CET 1 στο 15,1%, -130 μονάδες βάσης σε επίπεδο τριμήνου), αλλά θα επωφεληθεί από τις επερχόμενες ρυθμιστικές τροποποιήσεις (κατά 60-90μ.β). Τα αποθέματα κεφαλαίου έναντι των ελάχιστων εποπτικών  απαιτήσεων παραμένουν υψηλά στα 9 δισ. ευρώ περίπου. Οι διοικήσεις ήταν γενικά αισιόδοξες, μερικές από αυτές δήλωσαν ότι αναμένουν να προχωρήσουν στις τιτλοποιήσεις NPE έως το τέλος του έτους με τον εκτιμώμενο αντίκτυπο να μην είναι ουσιαστικά διαφορετικός έναντι του αρχικού guidance.

  Τέλος όπως σημειώνει, η πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ (που μπορεί να αποτελέσει την αλλαγή του παιχνιδιού για την Ελλάδα), καθώς και ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια σχετικά με τις τουριστικές τάσεις (έναντι προηγούμενων προσδοκιών), αναμένεται να περιορίσουν τις μακροοικονομικές πιέσεις και να αποτελέσουν θετικούς καταλύτες για τον τραπεζικό κλάδο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ