Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουν-2020 12:47

  Eurobank Equities: Τρομακτική χρονιά το 2020 – Οι κορυφαίες επιλογές από το Χρηματιστήριο μετά το ράλι

  Eurobank Equities: Τρομακτική χρονιά το 2020 – Οι κορυφαίες επιλογές από το Χρηματιστήριο μετά το ράλι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Πιο επιφυλακτική στάση τηρεί για το β’ εξάμηνο του 2020 η Eurobank Equities για το περιβάλλον των μετοχών G.RE.CO που παρακολουθεί, δηλαδή μετοχές από τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, του λιανικού εμπορίου και των καταναλωτικών αγαθών (Coca Cola, OTE, ΟΠΑΠ, Fourlis, Jumbo, Sarantis), μειώνοντας τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη τους, ενώ αναμένει μία πιο… χλιαρή ανάκαμψη το επόμενο έτος. Μετά τις κινήσεις των τιμών των μετοχών από τον Μάρτιο, αναθεωρεί επίσης τις προτιμώμενες επιλογές και τις επενδυτικές προτάσεις της, υποβαθμίζοντας τις Coca Cola, Jumbo και Sarantis σε Hold, διατηρεί τον ΟΤΕ ως την κορυφαία της επιλογή και παραμένει με σύσταση buy σε ΟΠΑΠ και Fourlis.

  To 2020 θα είναι όπως επισημαίνει ένα τρομακτικό έτος (annus horribilis) λόγω της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός. Το shutdown της ελληνικής οικονομίας στα μέσα Μαρτίου προκάλεσε μια μεγάλη ύφεση της οποίας το μέγεθος δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικοί κλάδοι των τυχερών παιχνιδιών, του λιανικού εμπορίου και των καταναλωτικών αγαθών (G.RE.CO.) έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αδύναμη ζήτηση, τη μετατόπιση των προτύπων αγορών των καταναλωτών και τη διακοπή των καναλιών προσφοράς. Έτσι, η Eurobank Equities μειώνει τις εκτιμήσεις μας για το G.RE.CO, λαμβάνοντας υπόψη την ελαφρώς μεγαλύτερη περίοδο lockdown (έως τα μέσα Μαΐου στις περισσότερες περιπτώσεις) από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως (τέλος Απριλίου) που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη του 40% ετήσια μείωση στο EBIT του α’ εξαμήνου του 2020. 

  Το πιο σημαντικό, όπως επισημαίνει, είναι πως τηρεί πλέον μία πιο επιφυλακτική στάση για τις προοπτικές του β’ εξαμήνου του έτους, προβλέποντας μια αργή ανάκαμψη, καθώς οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί και η κοινωνική αποστασιοποίηση επηρεάζουν τις καταναλωτικές δαπάνες. Η χρηματιστηριακή δεν αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα προτού βρεθεί κάποιο εμβόλιο, πιθανώς στις αρχές του 2021. Στο νέο βασικό της σενάριο προβλέπει μία εκτεταμένη περίοδο κατά την οποία η οικονομική δραστηριότητα θα σταματήσει, μετά από μια αρχική ανάκαμψη κατά τις πρώτες εβδομάδες του νέου ανοίγματος της οικονομίας.

  Σε αυτό το πλαίσιο, μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα λειτουργικά κέρδη του 2021 κατά 2-34% στο καλάθι G.RE.CO. Οι πιο έντονες πτωτικές αναθεωρήσεις είναι για τον Fourlis και την Coca Cola. Επίσης, το 2021 το EBIT θα είναι χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2019 για όλες τις εταιρείες GRECO με εξαίρεση τον ΟΤΕ και τον Sarantis.

  Εκτός από τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο, η επιδημία θα επιφέρει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στη δυναμική των καταναλωτικών δαπανών. Ενδεικτικά, εκτός από την ταχύτερη αύξηση της διείσδυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου, αναμένεται μια διαρθρωτική μετατόπιση των δαπανών από δραστηριότητες αναψυχής σε τομείς όπως η επίπλωση και η διακόσμηση σπιτιού, τα ηλεκτρονικά είδη και ο αθλητισμός. Εκτιμά πως η Fourlis θα είναι από τους κύριους ωφελημένους αυτών των τάσεων, ενώ αναμένει ότι η Jumbo θα αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις αν και επωφελείται από την πιθανή αλλαγή της δυναμικής. Βλέπει επίσης ορισμένα εμπόδια για τη δραστηριότητα των τυχερών παιχνιδιών στον ΟΠΑΠ, η οποία θα αντισταθμιστεί εν μέρει μόνο από τις διαδικτυακές δραστηριότητες (16% των εσόδων proforma του 2020).

  Πάντως, στις κορυφαίες της επιλογές η Eurobank Equities τοποθετεί τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Fourlis. Οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω των εκτιμήσεών της οδηγούν σε υποβαθμίσεις των τιμών-στόχων, όπως αναφέρει. Αυτό, σε συνδυασμό με τη σημαντική ανάκαμψη των τιμών των μετοχών από τον Μάρτιο, οδηγεί σε αλλαγές στις επενδυτικές της προτάσεις και στη σειρά προτίμησης στον χώρο GRECO.

  Συγκεκριμένα, υποβαθμίζει τις Coca Cola, Jumbo και Sarantis μετά και την ανάκαμψη των μετοχών αυτών από τα χαμηλά (κατά 33-64% αντίστοιχα για Coca Cola και Jumbo).

  Διατηρεί τον ΟΤΕ ως την κορυφαία της επιλογή λόγω του περιορισμένου λειτουργικού αντίκτυπου από τον COVID-19 και του ισχυρού ισολογισμού.

  Παραμένει Buy στον ΟΠΑΠ καθώς παρά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό dividend play, λόγω της υψηλής μερισματικής απόδοσης.

  Τέλος, στην Fourlis, αναγνωρίζει τους βραχυπρόθεσμους αρνητικούς κινδύνους, αλλά την βλέπει ως ποιοτικό μακροπρόθεσμο όνομα για τους επενδυτές που επιθυμούν να έχουν έκθεση την κυκλικότητα.

  Η νέα τιμή στόχος για την Coca Cola είναι τα 23,5 ευρώ από 26,9 ευρώ πριν, για τον ΟΤΕ τα 14,4 ευρώ από 14,8 ευρώ πριν, για τον ΟΠΑΠ τα 9,8 ευρώ από 10,7 ευρώ πριν, για την Jumbo τα 16,3 ευρώ από 16,6 ευρώ πριν, για την Sarantis η τιμή-στόχoς διατηρείται στα 8,1 ευρώ και για την Fourlis τοποθετείται στα 4,5 ευρώ από 4,9 ευρώ πριν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ