Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουν-2020 11:40

  Deutsche Bank: Οι νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Βλέπει ράλι έως και 95%

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε αλλαγές των τιμών-στόχων που δίνει για τις ελληνικές τράπεζες προχωρά η Deutsche Bank, μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2020, οι οποίες είναι αρκετά υψηλότερες από τις τρέχουσες στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

  Όπως επισημαίνεται σε νέα έκθεση, οι βασικές τάσεις που εντόπισε η Deutsche Bank στις δύο ελληνικές τράπεζες που καλύπτει χαρακτηρίστηκαν από την επίδραση στα έσοδα από χαμηλότερες αποδόσεις των δανείων οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τους υψηλότερους όγκους (λόγω των επιχειρηματικών δανείων) και υποστηρίχθηκαν από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης. 

  Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) τόσο στην Alpha Bank όσο και στην Eurobank ήταν χαμηλότερα σε τριμηνιαία και ετήσια βάση κατά περίπου 1%-2%, με τις επιδόσεις της Alpha Bank να ήταν ανάλογες των εκτιμήσεων της D.B, ενώ της Eurobank ήταν ελαφρώς χαμηλότερες. Τα έσοδα από προμήθειες ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο και στις δύο τράπεζες, αλλά χαμηλότερα σε τριμηνιαία βάση. 

  Επιπλέον, τα λειτουργικά έξοδα ευθυγραμμίστηκαν επίσης ευρέως με τις εκτιμήσεις ωστόσο, η απόδοση του επαναλαμβανόμενου κόστους ήταν καλύτερη στην Alpha Bank και στο -7% σε βάση τριμήνου έναντι -4% στην Eurobank. Τα βασικά προ προβλέψεων κέρδη (PPI) ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα και για τις δύο τράπεζες, αλλά κυρίως, στην Alpha Bank.

  zscsd

  Οι προβλέψεις ήταν το βασικό σημείο διαφοροποίησης μεταξύ των δύο τραπεζών, με την Alpha Bank να υπολογίζει το πρόσθετο "χτύπημα" λόγω του Covid-19 στο τρίμηνο, ενώ η Eurobank επέλεξε να περιμένει μέχρι το β’ τρίμηνο, όπως σημειώνει η Deutsche Bank, έως ότου να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχετικά υψηλότερη κάλυψη για τις επιπτώσεις της πανδημίας τα ερχόμενα τρίμηνα για την Eurobank. 

  Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια, η γερμανική τράπεζα σημειώνει ότι μειώθηκαν και για τις δύο συστημικές τράπεζες, κατά 80 έως 90 μονάδες βάσης, κυρίως λόγω της εύλογης αξίας μέσω των λοιπών συνολικών εισοδημάτων (fair value through OCI) και του υψηλότερου δείκτη RWA.

  Έτσι,  σε ό,τι αφορά τις τιμές στόχους, για την Alpha Bank  η D.B την τοποθετεί  στα 1,2 ευρώ από 2,30 ευρώ πριν με σύσταση buy, βλέποντας έτσι περιθώριο ανόδου της τάξης του 95% από την τρέχουσα τιμή της στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών (κλείσιμο Πέμπτης), και για την Eurobank διαμορφώνεται στο 0,68 ευρώ από 0,88 ευρώ πριν με σύσταση Hold, δίνοντας περιθώριο ανόδου της τάξης  του 70%.

  Εκτιμήσεις για έσοδα, κερδοφορία

  Η D.B αναθεωρεί επίσης τις προβλέψεις της για τις ελληνικές τράπεζες, για να λάβει υπόψη τις τρέχουσες προοπτικές της μετα-Covid περιόδου. Μειώνει σημαντικά τις εκτιμήσεις για τα κέρδη και των δύο τραπεζών για το 2020 και το 2021. Για την Alpha οφείλεται στις αυξημένες ζημιές από δάνεια κατά τα έτη αυτά ενώ για το 2022 βλέπει βελτίωση. Σε ό,τι αφορά την Eurobank, η μείωση οφείλεται στις υψηλότερες προβλέψεις για το 2021-2022.

  Επίσης για την Alpha αυξάνει ελαφρώς τις εκτιμήσεις για τα NII για το 2020 λόγω υψηλότερων όγκων, χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης και χαμηλότερων εξόδων NPE το 2020, ενώ μειώνει το NII του 2021 κατά 3%, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης συνεισφοράς των NPE λόγω της τιτλοποίησης. 

  Για την Eurobank υποβαθμίζει της εκτιμήσεις της για τα NII κατά 1,5% το 2020 και 3% το 2021, λόγω της χαμηλότερης συνεισφορά των NPE, ενώ μειώνει και τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα από προμήθειες κατά 4% για το 2020, λόγω των χαμηλότερων επιπέδων δραστηριότητας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ