Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Μαϊ-2020 14:22

  Axia: "Buy" και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες - Έρχεται ράλι έως και 200%

  Axia: "Buy" και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες - Έρχεται ράλι έως και 200%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κουρταλη

  Οι μετοχές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών έχουν υποστεί ισχυρή βουτιά φέτος, η οποία αρχικά οδηγήθηκε από τους φόβους γύρω από την κρίση που προκαλεί ο COVID-19 και τώρα στηρίζεται από τις ροές της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI, ωστόσο η Axia θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν εντυπωσιακές και άκρως ελκυστικές αποτιμήσεις, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι προκλήσεις του επόμενου διαστήματος.

  Επίσης, σύμφωνα με την Axia, απόλυτα θετική για την πορεία των μετοχών τους είναι  το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν πλήρη στήριξη από την ελληνική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές σχετικά με τη ρευστότητα, τα κεφάλαια και την αναγνώριση των NPEs.

  Αν και δίνει σύσταση "Buy" και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες πλέον, η Axia σημειώνει πως έχει προτιμήσεις. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει τη βελτιωμένη ορατότητα γύρω από την επενδυτική περίπτωση της Eurobank, δεδομένων των προηγμένων σταδίων της μείωσης των NPEs (ο δείκτης NPE α’ τριμήνου αναμένεται στο 16%), κάτι που θα οδηγήσει σε υψηλότερη υποκείμενη κερδοφορία τα επόμενα χρόνια. 

  Υπογραμμίζει επίσης τη σταθερή κεφαλαιακή θέση της Εθνικής Τράπεζας, το σχετικά χαμηλότερο απόθεμα NPEs, την υψηλότερη κάλυψη και τις θέσεις που έχει στα ελληνικά ομόλογα.  

  Πιο αναλυτικά, δίνει σύσταση "Buy" όπως αναφέραμε και για τις τέσσερις τράπεζες και σε ό,τι αφορά τις τιμές στόχους για την Alpha Bank δίνει τα 1,30 ευρώ (από 2,5 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου της τάξης του 160%, για την Eurobank η τιμή-στοχος είναι το 0,90 ευρώ (από 1,20 πριν) με περιθώριο ανόδου 194% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό, για την Εθνική Τράπεζα είναι τα 1,90 ευρώ (από 3,80 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου 107% και για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή-στόχος είναι τα 2 ευρώ (από 3,5 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου 96%.

  Όπως επισημαίνει, στους κινδύνους για τη συνολική επενδυτική της θέση για τον κλάδο, συμπεριλαμβάνονται: 1) μικρότερος αντίκτυπος στα ίδια κεφάλαια από τη μείωση των NPEs, 2) η υψηλότερη αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων που υποστηρίζει τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, και 3) χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πιστωτικές απομειώσεις.

  Η Axia επισημαίνει πως όσο παράξενο και αν ακούγεται, η κρίση είχε μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων για τις ελληνικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων: 1) η άρση του ορίου των θέσεών τους στα ελληνικά ομόλογα, 2) η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο PEPP της ΕΚΤ, 3) το zero risk-weight για τα senior κομμάτια των τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του Ηρακλή, 4) η προσωρινή αφαίρεση του "μαξιλαριού" διατήρησης κεφαλαίου (2,5% των RWA) από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, 5) η χαλάρωση του guidance του Πυλώνα 2, 6) η κρατική εγγύηση για νέο δανεισμό, 7) η επιπλέον ρευστότητα που στηρίζεται από την κυβέρνηση, 8) η χαλάρωση των όρων γύρω από το IFRS 9 και 9) η ευελιξία στην αναγνώριση των NPEs και των νέων απομειώσεων. 

  Κατά την άποψή της, το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού του κλάδου, ειδικά για το πώς θα αναπτυχθεί το απόθεμα των NPEs (εισροές και εκροές) και οι επιπτώσεις στο κόστος του κινδύνου. Για αυτόν τον λόγο, εκτιμά πως το μέσο κόστος κινδύνου στον κλάδο θα κινηθεί στις 200 μ.β στα καθαρά δάνεια για την περίοδο 2020-2022.

  Επίσης, η Axia αναμένει ότι οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις NPEs θα μεταφερθούν για το 2021, με αύξηση κατά 25% στο εκτιμώμενο "χτύπημα" στα ίδια κεφάλαια, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες, προς το παρόν, διατηρούν τις εκτιμήσεις που είχαν.  Παράλληλα, εκτιμά ότι το απόθεμα NPE το 2020 θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερό, κυρίως λόγω των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί και ότι θα μειωθεί το 2021 στο 21%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ