Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Μαϊ-2020 14:31

  Goldman Sachs: Άρωμα... Ελλάδας στα πιο δημοφιλή trades στην Ευρώπη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τα πιο δημοφιλή καλάθια μετοχών παρουσιάζει στους επενδυτές η Goldman Sachs, παρέχοντάς τους, όπως επισημαίνει, μοναδικά εργαλεία μέσω των οποίων μπορούν να εντοπίσουν και να κάνουν trade συγκεκριμένες θεματικές κατηγορίες και μακροοικονομικά stories,  που αφορούν την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά.

  Η αμερικάνικη τράπεζα δίνει λεπτομέρειες για 26 θεματικά καλάθια μετοχών και 65 καλάθια υπο-κλάδων, μεταξύ των οποίων εντοπίζονται δυο που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον. Όπως σημειώνει η G.S τα πιο δημοφιλή καλάθια αφορούν τα εξής θέματα, και σε μερικά από τα οποία παρουσιάζουμε αναλυτικούς πίνακες:

  Ισολογισμός: Φέτος, υπήρξε μία "τέλεια καταιγίδα" κακών ειδήσεων για εταιρείες με αδύναμους ισολογισμούς: αρνητική ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και αβεβαιότητα μακροπρόθεσμα, χαμηλές αποδόσεις ομολόγων που σηματοδοτούν την risk-off ψυχολογία στην αγορά και ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, τη μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και διεύρυνση των πιστωτικών spreads. Σε αυτό το πλαίσιο η Goldman έχει συγκεντρώσει τις μετοχές με "ισχυρούς" και "αδύναμους" ισολογισμούς.

  Οι ευρωπαϊκές εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς

  ισο

  Το κυνήγι της ανάπτυξης: Πολλά από τα καλάθια της Goldman Sachs συγκεντρώνουν εταιρείες που προσφέρουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Αφορούν, για παράδειγμα, τις μετοχές εταιρειών που σημειώνουν σταθερή ανάπτυξη, εκείνες που έχουν υψηλά και σταθερά περιθώρια κέρδους, οι μετοχές ποιότητας με αμυντικά χαρακτηριστικά, μετοχές εταιρειών που επαν-επενδύουν στην ανάπτυξη, μετοχές εταιρειών "ξεκάθαρης ανάπτυξης"  και κυκλικές μετοχές του κλάδου της ψηφιακής οικονομίας.

  Μερίσματα: Αυτό το καλάθι περιλαμβάνει εταιρείες που προσφέρουν υψηλά μερίσματα, και εταιρείες που αναμένεται να αυξήσουν τα μερίσματά τους. Αν και λόγω των έκτακτων συνθηκών από την κρίση της πανδημίας, πολλές εταιρείες μπορεί να μην διανείμουν μερίσματα φέτος, ωστόσο μακροπρόθεσμα αποτελούν ένα πολύ καλό dividend play.

  Οι ευρωπαϊκές εταιρείες με υψηλά μερίσματα

  μερ

  Έκθεση στην Κίνα:  Σε αυτό το καλάθι βρίσκονται οι εταιρείες που τουλάχιστον το 25% των πωλήσεών τους προέρχονται από την Κίνα και έχουν σημαντική έκθεση στους κλάδους των ορυκτών, τη βιομηχανία, τον καταναλωτικό κλάδο, στα αγαθά πολυτελείας, την αυτοκινητοβιομηχανία και την τεχνολογία.

  Ευρωζώνη: Σε αυτό το πολύ δημοφιλές καλάθι, όπως σημειώνει η Goldman Sachs, βρίσκονται οι εταιρείες των οποίων πολύ υψηλό ποσοστό των εσόδων τους προέρχεται από την ευρωζώνη και έχει δύο υπο-κατηγορίες: το καλάθι του "πυρήνα της ευρωζώνης" και το καλάθι της "ευρωπεριφέρειας". 

  Το καλάθι της Ευρωζώνης

  εθ

  Η Goldman Sachs τοποθετεί τη μετοχή του ΟΤΕ σε δύο από αυτά τα καλάθια, στο συνολικό της ευρωζώνης και σε αυτό (της υπο-κατηγορίας) της ευρωπεριφέρειας, με την ελληνική εισηγημένη να έχει 75% έκθεση (έσοδα) στην ευρωζώνη, κεφαλαιοποίηση 5,7 δισ. ευρώ και δείκτη P/Ε στο 13,6.

  Το καλάθι της περιφέρειας

  π

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ