Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαϊ-2020 12:30

  Jefferies: Bullish για το ελληνικό Χρηματιστήριο – Οι ελληνικές μετοχές-survivors της πανδημίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Bullish παραμένει η Jefferies για το ελληνικό χρηματιστήριο, συστήνοντας στους επενδυτές ένα καλάθι ελληνικών μετοχών οι οποίες έχουν αποδειχθεί… survivors σε περιόδους κρίσης και οι οποίες εκτιμά ότι αποτελούν σημαντική επενδυτική ευκαιρία και σε αυτήν την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία σε οικονομία και επιχειρήσεις.

  Όπως επισημαίνει σε σημερινή έκθεσή της για τις ευρωπαϊκές αγορές μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη γαλλογερμανική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, το μόνο που χρειαζόταν η Ευρώπη για να περιορίσει τους φόβους των επενδυτών ήταν μια κοινή απειλή όπως μια πανδημία. Ενώ φυσικά θα υπάρχει σκεπτικισμός για τα σχέδια της Γερμανίας και της Γαλλίας γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ μέσω της Κομισιόν, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν "ανοιχτό μυαλό" καθώς αυτό έρχεται σε συνδυασμό με τα πιο θετικά στοιχεία γύρω από τα κρούσματα του COVID-19 καθώς και πολλές νέες πρωτοβουλίες της ΕΚΤ. 

  Με αφορμή τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, η Jefferies προτείνει στους επενδυτές κάποια καλάθια μετοχών τα οποία εκτιμά πως είναι ανθεκτικά στην κρίση, ενώ αλλάζει παράλληλα και τη στάση της για κάποιες ευρωπαϊκές αγορές.

  σφσ

  Τα τρία "όπλα"

  Ακριβώς τη στιγμή που οι ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν την άρση της απαγόρευσης του short selling (Ελλάδας, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία) μια ροή "καλών ειδήσεων" χτύπησε την πόρτα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Πρώτον, ο αριθμός κρουσμάτων της πανδημίας στην Ευρώπη συνεχίζει να μειώνεται ιδίως στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αυτό είναι σημαντικό καθώς οι περισσότερες οικονομίες άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς των lockdowns τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθησυχάζοντας τους φόβους ότι τα σταδιακά ανοίγματα των οικονομιών δεν έχουν προκαλέσει νέα έξαρση της πανδημίας.

  Δεύτερον, μετά από έναν γύρο διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία δημιουργίας ενός Ταμείου Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ, το οποίο στηρίζεται και από την επικεφαλής της Κομισιόν.  Το πολύ υψηλότερο από το αναμενόμενο μέγεθος θα διανεμηθεί μέσω επιχορηγήσεων και όχι μέσω δανείων από κεφάλαια που αντλεί άμεσα η Κομισιόν. Όπως επισημαίνεται από την ομάδα στρατηγικής επιτοκίων της Jefferies, η κοινή ευρωπαϊκή έκδοση χρέους τελικά συμφωνήθηκε, αλλά...  "μεταμφιεσμένη".

  Τρίτον, την περασμένη Παρασκευή, ο ΕΜΣ ενεργοποίησε την πιστοληπτική πιστωτική γραμμή πανδημίας η οποία θα φτάνει έως και το 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας. Με βάση τις προβλέψεις της Jefferies αυτό σημαίνει έκδοση δανείων ύψους περίπου 65 δισ. ευρώ από τον ESM με διάρκεια 10 έτη, και είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παροχή χρηματοδότησης για χώρες της Νότιας Ευρώπης.

  Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες έρχονται καθώς η Ευρώπη σημειώνει τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις της από τη γέννηση του ευρώ, και σε μια στιγμή που η δημοσιονομική πολιτική έρχεται στο προσκήνιο. Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις, ωστόσο η επενδυτική ψυχολογία είναι ήδη στον… πάτο, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στις ροές των funds. Αν και ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί, το Ταμείο Ανάκαμψης και η κοινή έκδοσης χρέους μέσω της Κομισιόν, ξεπερνούν όλα τα θέματα που έβαζαν εμπόδιο στα ευρωομόλογα. Επίσης, θα αφαιρέσουν τον όποιο στιγματισμό στη βιωσιμότητα του ευρώ.

  ξκ

  "Αγοράστε Ελλάδα"

  Με τα παραπάνω δεδομένα, η Jefferies δηλώνει bullish για το ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ αυξάνει τη  στάση της σε bullish για τις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας. 

  Όπως τονίζει, εδώ και καιρό υπογραμμίζει τις… αρετές των ελληνικών μετοχών και για αυτό έχει προχωρήσει στη δημιουργία μίας λίστας Greek Survivorship stocks, η οποία περιλαμβάνει εταιρείες που επιβίωσαν των κρίσεων του παρελθόντος, όπως η κρίσης χρέους. Σε αυτές η Jefferies κατατάσσει τις Jumbo, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΟΤΕ, Motor Oil και Titan. 

  ττ

  Στη Γαλλία και την Ιταλία, όπως επισημαίνει η Jefferies, υπάρχουν πολλές εταιρείες με υψηλές ταμειακές ροές και πολύ κάλους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE). Στην Ισπανία, είναι υπερβολικά υποτιμημένες κάποιες εταιρείες οι οποίες έχουν υψηλά έσοδα από το εξωτερικό ενώ για εκείνους τους επενδυτές που θέλουν να έχουν έκθεση σε μετοχές μίας χώρας με αξιολόγηση ΑΑΑ, συστήνει μετοχές της Αυστρίας, για την οποία επίσης τηρεί bullish στάση, που είναι πολύ φθηνές αυτή τη στιγμή. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ