Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Μαϊ-2020 12:40

  Νέα διόρθωση στις αγορές βλέπουν τα 450 funds που "ανέκρινε" η Deutsche Bank

  Νέα διόρθωση στις αγορές βλέπουν τα 450 funds που "ανέκρινε" η Deutsche Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Περαιτέρω πτώση στις αγορές το επόμενο τρίμηνο τουλάχιστον αναμένουν 450 επαγγελματίες της αγοράς –funds, διαχειριστές κεφαλαίων, επικεφαλής επενδύσεων– όπως έδειξε η δημοσκόπηση της Deutsche Bank η οποία έγινε στο διάστημα 13-15 Μαΐου με θέμα την πανδημία του Covid-19 και τις επιπτώσεις της. 

  Δεδομένου του πρόσφατου ράλι των μετοχών και της έλλειψης βελτιωμένων οικονομικών στοιχείων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, το επενδυτικό κλίμα έχει γίνει πιο αρνητικό τον τελευταίο μήνα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για το βραχυπρόθεσμο διάστημα. Η πλειοψηφία των επαγγελματιών της αγοράς (42%) εκτιμά πως οι τιμές των μετοχών διεθνώς θα κινηθούν χαμηλότερα τους επόμενους τρεις μήνες, βλέποντας πτώση τόσο στον S&P 500 στις ΗΠΑ όσο και στον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, πριν βελτιωθούν στους επόμενους 12 μήνες.

  Ωστόσο, μόνο το 13% των διεθνών funds και asset managers εκτιμά πως οι αγορές θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε ένα χρόνο από τώρα και σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ πριν δύο μήνες το ποσοστό αυτό έφτανε το 47%. Οι ερωτηθέντες εμφανίστηκαν διχασμένοι σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες 12μήνου για τον Stoxx 600, καθώς το 50% εκτιμά πως θα βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα και το 50% σε χαμηλότερα. 

  Ομόλογα και... Italexit

  Μπορεί οι αποδόσεις των αμερικάνικων κρατικών ομολόγων να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά, ωστόσο τα funds και οι θεσμικοί επενδυτές εκτιμούν πως οι πιθανότητες είναι ότι θα κινηθούν ακόμα χαμηλότερα τους επόμενους τρεις μήνες (37%), ωστόσο στους 12 μήνες που θα ακολουθήσουν θα κινηθούν υψηλότερα (45%). Το ίδιο αναμένεται και για τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, με το 28% των ερωτηθέντων να εκτιμούν ότι θα υποχωρήσουν στο επόμενο τρίμηνο, ενώ το 38% εκτιμά πως στους 12 μήνες που ακολουθούν θα αυξηθούν και πάλι.

  Οι προσδοκίες για περαιτέρω επιδείνωση στα ιταλικά ομόλογα είναι αρκετά ισχυρές, με το 34% να εκτιμά ότι τα spreads έναντι της Γερμανίας θα διευρυνθούν στο επόμενο τρίμηνο, ενώ το 26% εκτιμά πως και στους 12 μήνες που ακολουθούν, θα κινηθούν επίσης υψηλότερα.

  Σε ό,τι αφορά το... Italexit, το 14% εκτιμά πως σε πέντε χρόνια η Ιταλία θα έχει φύγει από το ευρώ (από 7% που ήταν το ποσοστό αυτό το Νοέμβριο του 2019).

  Τέλος, σε ό,τι αφορά ένα μεγάλο θέμα των αγορών το επόμενο διάστημα, τις αμερικάνικες εκλογές, το 23% εκτιμά πως ο Τραμπ θα κερδίσει μία δεύτερη θητεία, ωστόσο οι επενδυτές εκτιμούν πως οι πιθανότητές επανεκλογής του έχουν μειωθεί σημαντικά.

  Η οικονομική κρίση λόγω Covid-19 και ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και θανάτων στις ΗΠΑ έχει χτυπήσει έντονα τη δημοτικότητα του Τραμπ, σε σχέση με την περίοδο προ-πανδημίας. Μόνο το 14% εκτιμά πλέον ότι η επανεκλογή του είναι "εξαιρετικά πιθανή", όταν τον Φεβρουάριο το ποσοστό αυτό έφτανε το 63%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ