Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Μαϊ-2020 11:48

  SocGen: Ο νέος κίνδυνος των αγορών ονομάζεται "επανεκκίνηση" – Νέο sell-off προσεχώς

  SocGen: Ο νέος κίνδυνος των αγορών ονομάζεται "επανεκκίνηση" – Νέο sell-off προσεχώς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Εάν τα lockdowns στα οποία προχώρησαν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό της πανδημίας αποτέλεσαν καλά νέα για τις αγορές, όπως άλλωστε φάνηκε και στην αντίδραση των διεθνών χρηματιστηρίων, τότε η επανεκκίνηση των οικονομιών αποτελεί, σύμφωνα με την Société Générale, τον νέο κίνδυνο για τις αγορές διεθνώς. Όπως προειδοποιούν οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας, ο δρόμος είναι γεμάτος με… βαθιές λακκούβες για τα χρηματιστήρια μετά το μίνι-ράλι του προηγουμένου διαστήματος.

  Σύμφωνα με την SocGen, η κορύφωση σε ό,τι αφορά τη ροή ειδήσεων γύρω από την πανδημία σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη global corona newsflow της γαλλικής τράπεζας, και συνέπεσε με τα χαμηλά των αγορών στο sell-off που ξέσπασε από τον Φεβρουάριο. Εκείνη την περίοδο ο κορονοϊός σταμάτησε να αποτελεί μία μεγάλη απειλή για τις αγορές και, αντίθετα, άρχισε να αποτελεί μία σημαντική επενδυτική ευκαιρία.

  Αυτό οφείλεται στο ότι η κορύφωση της ροής ειδήσεων συνέπεσε με το ξεκίνημα της επιβολής αυστηρών περιοριστικών μέτρων από τις κυβερνήσεις διεθνώς, σε συνδυασμό με τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης στα οποία προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζες. 

  Κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα, αλλά στην… αντίθετη κατεύθυνση, όπως επισημαίνει η SocGen, το οποίο και συνδέεται άμεσα και απόλυτα με το θέμα της επανεκκίνησης των οικονομιών.

  Αρχικά οι αγορές δέχθηκαν σημαντική στήριξη από την "απελευθέρωση των πολιτών από τον "εγκλωβισμό" τους στο σπίτι (ο δείκτης EuroSTOXX σημείωσε ράλι της τάξης του 20% από τα χαμηλά του Μαρτίου). Στην πραγματικότητα ωστόσο, η άρση των περιορισμών που "επέβαλε" η πανδημία, όπως τονίζει η SocGen είναι μία πολύ σταδιακή διαδικασία, η οποία αυξάνει τον "πόνο" για τις αγορές και αυτό εξηγεί το γιατί οι διεθνείς αγορές τις τελευταίες αυτές εβδομάδες έχουν χάσει την ανοδική ορμή τους. 

  Η οικονομική δραστηριότητα ναι μεν επιστέφει, ωστόσο θα είναι περιορισμένη και σχετικά αργή για μεγάλο (και ίσως άγνωστο) χρονικό διάστημα και αυτό επιδρά άμεσα στις διεθνείς μετοχές, καθώς οι εισηγμένες αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω ζημιές λόγω του σοκ του κορονοϊού και να προχωρήσουν σε μείωση ή σε "πάγωμα" των μερισμάτων. 

  Η επανεκκίνηση των οικονομιών, όπως σημειώνει η SocGen, σίγουρα αποτελεί καλό νέο γενικότερα σε αυτήν τη συνεχιζόμενη κρίση και σε ό,τι αφορά την "ψυχολογία". Ωστόσο οι μετοχές έχουν μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά τους. Οι στρατηγικοί αναλυτές της γαλλικής τράπεζας παραμένουν επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την πορεία των αγορών σε αυτήν την περίοδο επιστροφής προς την κανονικότητα, ενώ η μορφή που θα έχει τελικά η οικονομική ανάκαμψη έχει αρχίσει να αλλάζει (αρχικά η προσδοκία ήταν για μία ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη τύπου V).

  Τέλος, η SocGen... θυμίζει στους επενδυτές πως το reopening των οικονομιών ήρθε μαζί με νέες εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με τον "πόλεμο" αυτόν να αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα παρά να υποχωρήσει. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο "ανοίγει" η αμερικάνικη οικονομία αναμένεται να επηρεάσει και τις πιθανότητες επανεκλογής του Τραμπ στις κάλπες του Νοεμβρίου. Μόνο εύκολος δεν είναι λοιπόν ο δρόμος για τις αγορές.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Νέα διόρθωση στις αγορές βλέπουν τα 450 funds που "ανέκρινε" η Deutsche Bank

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ