Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Μαϊ-2020 12:00

  Αγορές: Τι εκτιμούν 80 fund managers για ομόλογα, χρηματιστήρια, πετρέλαιο

  Αγορές: Τι εκτιμούν 80 fund managers για ομόλογα, χρηματιστήρια, πετρέλαιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τη στιγμή που οι αναλυτές προσπαθούν να εντοπίσουν σε ποιο σημείο της bear market που βίαια προκάλεσε η πανδημία βρισκόμαστε, αλλά και πόσο κοντά είναι μια νέα bull market, τα διεθνή funds, που με το ενεργητικό τους ουσιαστικά κινούν πολλές φορές τα νήματα των αγορών, συστήνουν τη μείωση θέσεων σε μετοχές και αναμένουν μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη σε σχήμα U, ενώ εμφανίζονται bullish για τα ομόλογα, τα οποία συνήθως αποτελούν ένα σημαντικό επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής αστάθειας.

  Ήδη οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι έχουν επικαιροποιήσει τις προβλέψεις τους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και έχουν απομακρυνθεί από το αρχικό σενάριο για ανάκαμψη-ελατήριο, ή αλλιώς V-shaped, που θα ήταν και το καλύτερο σενάριο για την επόμενη μέρα του σοκ το οποίο βιώνουν όλες οι χώρες διεθνώς. Συνεπώς, για το επόμενο διάστημα εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί, καθώς ένα δεύτερο πανδημικό κύμα είναι πολύ πιθανό και, έτσι, θα απαιτηθούν περισσότερα άνευ προηγουμένου μέτρα τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς και από τις κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε μέτρα έκτακτης ανάγκης προς το παρόν. Παράλληλα, οι θεσμικοί επενδυτές εκτιμούν πως έχουμε μπει σε μια περίοδο φθηνού πετρελαίου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει και το 2021.

  Πωλούν μετοχές

  Τα διεθνή funds συστήνουν αύξηση των θέσεων στα ομόλογα διεθνώς έναντι των θέσεων μετοχών, βλέποντας πως η ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία, η οποία έχει πληγεί έντονα από τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού, θα είναι αργή και όχι όσο απότομη αναμενόταν αρχικά.

  Τις τελευταίες ημέρες, και μετά το ισχυρό ράλι του Απριλίου, οι μετοχές διεθνώς έχουν κινηθεί με έντονη μεταβλητότητα, καθώς η ροή των οικονομικών δεδομένων αλλά και οι προβλέψεις των θεσμών όπως η Κομισιόν επιβεβαιώνουν ένα δυσοίωνο σενάριο για την οικονομία, ενώ οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επέστρεψαν, προσθέτοντας στην επιφυλακτικότητα που έτσι κι αλλιώς επιβάλλει το τρέχον περιβάλλον.

  Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση του Reuters στο περιβάλλον 35 διαχειριστών κεφαλαίου διεθνώς και επικεφαλής επενδύσεων σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία με πάνω από 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, τα funds στέφονται μακριά από τις μετοχές, προχωρώντας σε μείωση των θέσεών τους σε αυτές στο 45,1% του μέσου χαρτοφυλακίου (από 46% τον Μάρτιο), ένα επίπεδο που αποτελεί χαμηλό επτά μηνών.

  Στο επίκεντρο των διεθνών fund managers είναι και η άνευ προηγουμένου δημοσιονομική και νομισματική πολιτική από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς για να περιορίσουν την οικονομική ζημία από την κρίση. Όμως, σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ευρωζώνης ειδικότερα, η πολιτική απάντηση που έχει δοθεί δεν θεωρείται αρκετή σε σχέση με τη συνολική δημοσιονομική λύση που απαιτείται για την ανακούφιση των ανησυχιών σχετικά με τη φερεγγυότητα των κρατών της περιοχής. Σε ολόκληρη την Ε.Ε. οι πόροι που έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής είναι μέτριοι σε σύγκριση με την άνευ προηγουμένου επιδείνωση των δημοσιονομικών προοπτικών, ιδίως στη Νότια Ευρώπη. Έτσι, η πλειονότητα των διεθνών οίκων αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει πιθανώς στη συνεδρίαση του Ιουνίου σε επέκταση του νέου έκτακτου QE (PEPP), παρά τα εμπόδια που προσπάθησε να στήσει το γερμανικό δικαστήριο.

  Στα υψηλά 7ετίας οι θέσεις σε ομόλογα

  Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα διεθνή funds προτείνουν την αύξηση της έκθεσης στα ομόλογα, διαμορφώνοντας, έτσι, τις θέσεις τους στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2013 και στο 43,3% του μέσου χαρτοφυλακίου.

  Οι πρόσφατες κινήσεις στις μετοχές και το σχεδόν ιλιγγιώδες ράλι του Απριλίου δεν δικαιολογούνται από οποιαδήποτε συγκεκριμένη εξέλιξη, είτε από την πλευρά της ιατρικής με κάποια ανακάλυψη εμβολίου είτε στο οικονομικό μέτωπο, σημειώνει επικεφαλής επενδύσεων σε κορυφαία αμερικανική εταιρεία fund management. Τα lockdowns δεν έχουν τελειώσει, έχουν χαλαρώσει μόνο κάπως, και, όπως εκτιμά, θα παραμείνουν για αρκετό διάστημα. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για κάποιον που διακρατεί μετοχές παρά ομόλογα.

  Η αγορά ομολόγων διεθνώς δεν αποτιμά μια ανάκαμψη σχήματος V, ούτε μια ισχυρή και ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα. Αντίθετα, στέλνει σήματα κινδύνου για την πορεία της οικονομίας στη συνέχεια, ωστόσο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη η αγορά ομολόγων έχει τη σημαντική στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες, τη Fed και την ΕΚΤ.

  Γιατί τα χειρότερα είναι μπροστά

  Το 60% των διαχειριστών κεφαλαίων στη δημοσκόπηση του Reuters δήλωσαν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα έχει σχήμα U. Μόνο τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα μοιάζει περισσότερο με ένα σχήμα"τσεκ" και άλλοι τέσσερις ότι αναμένουν πως θα έχει σχήμα W ή L. Κανείς δεν αναμένει μια ανάκαμψη σε σχήμα V, δηλαδή μια ισχυρή ανάκαμψη από τη βαθιά ύφεση που βιώνει η παγκόσμια οικονομία σήμερα.

  "Περιμένουμε ότι η ανάκαμψη θα έχει σχήμα U, με μια μακρά φάση παραμονής στα χαμηλά και πιθανή αργή ανάκαμψη στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021. Αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του ιού και τη διάρκεια, την πιθανή επαναφορά και τη σοβαρότητα των μέτρων", σημειώνει ο Pascal Blanque, διευθυντής επενδύσεων στην Amundi, τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη.

  Προς το παρόν φαίνεται ότι ο κορονοϊός και οι σχετικοί περιορισμοί στη δραστηριότητα θα παραμείνουν για κάποιο διάστημα. Οι κυβερνήσεις και οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί και εκτιμούν πως είναι πιθανό ένα νέο ξέσπασμα της πανδημίας και, έτσι, οι οικονομίες θα είναι μόνο εν μέρει ανοιχτές στο εγγύς μέλλον, σημειώνει από την πλευρά του ο Benjamin Suess, διευθυντής της UBS Asset Management. "Επομένως, η σταδιακή εξομάλυνση της οικονομικής δραστηριότητας είναι το πιο πιθανό σενάριο, αλλά υπάρχουν και άλλα σενάρια που παραμένουν επίσης πιθανά".

  Σε ό,τι αφορά την οικονομία των ΗΠΑ, υπέστη την πιο απότομη πτώση των τελευταίων 11 ετών το τελευταίο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται με ετήσιο ρυθμό 4,8%, σηματοδοτώντας το τέλος της μεγαλύτερης οικονομικής επέκτασης στην ιστορία. Η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε ύφεση-ρεκόρ 3,8% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από το 1995, ενώ για το σύνολο του 2020 η Κομισιόν εκτιμά ότι η συρρίκνωση θα είναι "ιστορικών διαστάσεων". Παράλληλα, μια άλλη δημοσκόπηση του Reuters στο περιβάλλον των διεθνών οικονομολόγων έδειξε πως τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει.

  "Πιστεύουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, η αβεβαιότητα παραμένει τεράστια και οι αγορές θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούμενες από την ψυχολογία", τονίζει ο Kevin Thozet, επικεφαλής επενδύσεων στο fund Carmignac. "Με το βάθος της αγοράς να έχει γίνει ήδη πολύ χαμηλό, διατηρούμε περιορισμένη έκθεση σε μετοχές και παραμένουμε έτοιμοι να λάβουμε μια ακόμα πιο αμυντική στάση αν κριθεί απαραίτητο".

  Έρχεται νέα σημαντική πτώση στις αγορές

  Παράλληλα, πάνω από το 85% των διαχειριστών κεφαλαίων εκτιμούν πως οι κίνδυνοι αναμένεται να ενταθούν, οδηγώντας σε νέα ισχυρή πτώση των μετοχών τούς επόμενους τρεις μήνες.

  "Οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί για τις τιμές των μετοχών, με τις αγορές να κυριαρχούνται από σημαντικές αβεβαιότητες. Επιπλέον, τα οικονομικά δεδομένα και τα εταιρικά κέρδη έχουν μεγάλο περιθώριο να προκαλέσουν σοκ", σημειώνει ο Craig Hoyda, ανώτερος αναλυτής της Aberdeen Standard Investments.

  Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των ομολόγων, το 75% των fund managers θεωρούν ότι θα κινηθούν χαμηλότερα. "Η αστάθεια της αγοράς ομολόγων είναι πολύ υψηλή. Οι αποδόσεις είναι ήδη πολύ χαμηλές, αλλά θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω εάν η οικονομική δραστηριότητα απογοητεύσει και οι κεντρικές τράπεζες πλημμυρίσουν κι άλλο τις αγορές με φθηνή ρευστότητα", επισημαίνει ο Trevor Greetham, επικεφαλής του multi-asset fund της Royal London Asset Management.

  Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα ελληνικά ομόλογα είναι επίσης θετικές. Αν και εκτιμάται πως το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί φέτος κοντά στο 200%, ωστόσο, όπως επισημαίνει η Capital Economics, το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους δεν αναμένεται να αυξηθεί τώρα που τα ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνονται στο νέο QE της ΕΚΤ. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν χαμηλές και θα υποχωρήσουν στο 1,25% έως τα τέλη του 2020, προτού αυξηθούν στο 2% έως τα τέλη του 2022. Σημαντική υποχώρηση των ελληνικών spreads βλέπει η Citigroup και εκτιμά πως τα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι της Γερμανίας, από τις 265 μονάδες βάσης στο β’ τρίμηνο, θα υποχωρήσουν στο γ’ τρίμηνο στις 240 μ.β., το δ’ τρίμηνο θα κινηθούν στις 200 μ.β., ενώ στο α' τρίμηνο του 2021 θα υποχωρήσουν στις 180 μ.β. και το β’ και γ’ τρίμηνο του επομένου έτους θα κινηθούν στα επίπεδα των 170 και 160 μ.β. αντίστοιχα.

  Το ράλι τελείωσε

  Οι ροές επενδυτικών κεφαλαίων δείχνουν πως η πρόσφατη απότομη ανάκαμψη στις παγκόσμιες μετοχές και σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να σταματήσει, με τη σχετική καμπύλη να σημειώνει "επιπέδωση" (plateau), σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America.

  Τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας δείχνουν ότι οι επενδυτές έχουν συσσωρεύσει 91,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε θέσεις ρευστότητας, 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα και 0,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό, ενώ 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν αποσυρθεί από κεφάλαια που εστιάζονται σε μετοχές.

  Οι αναδυόμενες αγορές έχουν ήδη πληγεί, με 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια να φεύγουν από τις μετοχές στην 11η συνεχόμενη εβδομάδα εκροών. Οι αναλυτές της BofA τονίζουν πως "το trade του πόνου" που προκλήθηκε από τα συνεχιζόμενα μέτρα τόνωσης για τη στήριξη των οικονομιών στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα μπορούσε να δώσει μια περαιτέρω ανοδική φάση στις μετοχές, ωστόσο προειδοποιούν πως η όποια άνοδος θα κορυφωθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο το αργότερο.

  Φθηνότερο πετρέλαιο για μεγάλο διάστημα

  Παρά το ήδη μεγάλο σοκ που έχουν δεχτεί και παρά το σταδιακό "άνοιγμα" των οικονομιών, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω πτώση αυτό το έτος, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, ενώ οι μειώσεις της παραγωγής από κορυφαίους παραγωγούς δεν θα μπορέσουν να διορθώσουν το κενό της προσφοράς.

  Όπως έδειξε δεύτερη δημοσκόπηση του Reuters σε 45 αναλυτές διεθνών funds πετρελαίου, το αργό πετρέλαιο Brent θα κινηθεί σε μέσο όρο στα 35,84 δολάρια το βαρέλι το 2020, 7,5% χαμηλότερα από ό,τι προέβλεπαν τον Μάρτιο και τα 38,76 δολάρια.

  Τόσο το Brent όσο και το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) στις ΗΠΑ βυθίστηκαν κάτω από τα 20 δολάρια πρόσφατα, με το Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τον "μαύρο χρυσό", να διαπραγματεύεται στα 25-30 δολάρια την τελευταία εβδομάδα, πάνω από 60% χαμηλότερα από ό,τι στο τέλος του 2019, καθώς τα lockdowns έχουν βυθίσει τη ζήτηση για καύσιμα.

  Με την αποθήκευση πετρελαίου να έχει αγγίξει τα όρια χωρητικότητας, οι φόβοι για υπερχείλιση της αγοράς είναι έκδηλοι. Το αργό πετρέλαιο WTI, το οποίο υποχώρησε κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά στην ιστορία τον Απρίλιο, καθώς οι traders προσπάθησαν να πουλήσουν το συμβόλαιο του Μαΐου πριν από τη λήξη του, αναμένεται να ανέλθει στα 31,47 δολάρια το βαρέλι το 2020 σε μέσο όρο.

  Διχασμένοι

  Όμως οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν οι τιμές θα υποχωρήσουν ξανά σε αρνητικά επίπεδα. Οι αγοραστές σπανίζουν εν μέρει επειδή οι χώροι αποθήκευσης, όπως το Cushing στην Οκλαχόμα, έχουν λίγο μόνο ακόμα χώρο για να αποθηκεύσουν περισσότερο πετρέλαιο. "Δεν μπορώ να αποκλείσω αυτό το αποτέλεσμα, δηλαδή εκ νέου αρνητικές τιμές στις ΗΠΑ, σημειώνει ο αναλυτής της UBS, Giovanni Staunovo.

  Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί κατά περίπου 20 με 25 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο και 9,2 - 10,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2020. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε πτώση 9,3 εκατ. βαρελιών το 2020. "Το αργό άνοιγμα των μεγάλων οικονομιών, οι κίνδυνοι επανεμφάνισης με πιθανή χειρότερη έξαψη του COVID-19 τον χειμώνα δεν θα ευνοήσουν τη ζήτηση αργού πετρελαίου", τονίζει ο αναλυτής της OANDA, Edward Moya.

  Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί (ΟΠΕΚ+) συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να μειώσουν τη συνολική παραγωγή τους κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ξεκινώντας από την 1η Μαΐου. Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η συμμόρφωση με τη συμφωνία θα είναι ισχυρή, αλλά θα μπορούσε, στην καλύτερη περίπτωση, να βάλει ένα όριο στις ήδη χαμηλές τιμές παρά να τις ανεβάσει. Ο Florent Pele της Societe Generale τονίζει ότι οι περικοπές του OΠΕΚ+ μπορεί να ήρθαν πολύ αργά και να μην είναι αρκετές, ενώ τα αποθέματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται απότομα τους επόμενους μήνες.

  Από την πλευρά της, η Moody’s εκτιμά πως το πετρέλαιο θα παραμείνει φθηνό για μεγάλο διάστημα. Μπορεί οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου να προχωρούν σε σημαντικές περικοπές, ωστόσο η μείωση της προσφοράς δεν είναι αρκετή για να στηρίξει τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου στο τρέχον περιβάλλον. Ο οίκος αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς θα παραμείνουν χαμηλές, με μέσο όρο τα 35 δολ. το βαρέλι για το Brent και τα 30 δολ. για το αμερικανικό αργό (WTI) στο σύνολο του 2020. Το 2021 η Moody’s εκτιμά ότι οι τιμές του Brent και του WTI θα αυξηθούν κατά μέσο όρο στα 45 δολ. και τα 40 δολ. το βαρέλι αντίστοιχα, λόγω της σταδιακής βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ