Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Απρ-2020 16:37

  Eurobank Equities: Κόβει κατά 48%- 63% τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

  Eurobank Equities: Κόβει κατά 48%- 63% τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Μια νέα περίοδος αβεβαιότητας έρχεται για τις ελληνικές τράπεζες λόγω του σοκ της πανδημίας, με τα θεμελιώδη μεγέθη τους να αναμένεται να επιδεινωθούν, όπως σημειώνει η Eurobank Equities σε νέα έκθεσή της όπου προχωρά σε σημαντική μείωση των τιμών-στόχων που έδινε.  Πάντως, όπως τονίζει τηρεί εποικοδομητική στάση για τον κλάδο παρά τους "αντίθετους ανέμους".

  Όπως επισημαίνει, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αντιμετωπίσει μια βαθιά ύφεση το 2020 και θα ακολουθήσει μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Υπό ένα τόσο αρνητικό σκηνικό, τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών αναμφισβήτητα θα επιδεινωθούν, τουλάχιστον προσωρινά. 

  Ωστόσο εκτιμά πως ο κλάδος είναι σε θέση να απορροφήσει το σοκ. Δεδομένης της χαμηλής ορατότητας, η χρηματιστηριακή υιοθετεί ένα συντηρητικό σενάριο αναμένοντας νέες ροές NPE περίπου 9% (16% των εξυπηρετούμενων δανείων) κατά την περίοδο 2020-21, υψηλότερο κόστος κινδύνου (CoR) έως το 2022 (κατά 100 μ.β) και πίεση στα βασικά έσοδα. Αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα σημειώσουν μόνο ονομαστική κερδοφορία έως το 2022, καθώς το CoR θα αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα προ προβλέψεων στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο εκτιμά πως τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν πάνω από τα εποπτικά όρια (θα επηρεαστούν κυρίως από τις τιτλοποιήσεις NPE), οδηγώντας έτσι σε χαμηλές πιθανότητες να υπάρξει ένα ζοφερό αποτέλεσμα για το σύνολο του κλάδου. 

  Όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρκετούς υποστηρικτικούς παράγοντες : i) οι πιστωτικές απώλειες μπορεί να είναι πιο περιορισμένες λόγω του σταδίου του πιστωτικού κύκλου στο οποίον βρισκόμαστε, των βελτιώσεων στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, και την εμπειρία στη διαχείριση των NPLs, ii) η στήριξη σε οικονομίες και τράπεζες γενικότερα είναι πρωτοφανής, υποδηλώνοντας ότι οι αρχές θα κάνουν ό, τι χρειάζεται για να μειώσουν τις αναπόφευκτες συνέπειες της ύφεσης και να διατηρηθεί το σύστημα σε λειτουργία και, iii) η ικανότητα απορρόφησης ζημιών των τραπεζών παραμένει σημαντική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, το σύστημα θα είναι σε θέση να "αντέξει" αύξηση κατά 18% του δείκτη NPE υποθέτοντας χαλάρωση του πλαισίου των DTCs το 2020-21.

  Έτσι εκτιμά πως το προφίλ κινδύνου / ανταμοιβής για τις ελληνικές τράπεζες είναι ελκυστικό αλλά βραχυπρόθεσμα οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Οι τρέχουσες αποτιμήσεις τους είναι χαμηλές ( εκτιμώμενος  δείκτης P/TBV για το 2021 μικρότερος του 0,2), ωστόσο για το αμέσως επόμενο διάστημα οι προσδοκίες για τις επιδόσεις των μετοχών τους είναι χαμηλές, λόγω των αυξημένων αβεβαιοτήτων και των κινδύνων. Οποιαδήποτε στοιχεία για μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021 θα ήταν καταλύτης που θα έκανε την Eurobank Equities πιο αισιόδοξη.

  Έτσι, υποβαθμίζει την Alpha Bank σε hold από buy, διατηρεί τη σύσταση Buy για την Εθνική καθώς και τη σύσταση Hold για την Πειραιώς, ενώ μειώνει τις τιμές-στόχους κατά 48% με 63%. Συγκεκριμένα, η νέα τιμή-στόχος για την Alpha Bank είναι το 0,86 ευρώ από 2,30 ευρώ πριν, για την Εθνική το 1,85 ευρώ από 3,55 ευρώ πριν και για την Πειραιώς το 1,52 ευρώ από 3,35 ευρώ πριν. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ