Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Απρ-2020 14:55

  HSBC: Υποβάθμισε σε "ουδέτερη" τη στάση της για τις ελληνικές μετοχές και ο κύριος λόγος είναι οι τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Γιατί πλέον τηρεί ουδέτερη στάση στις ελληνικές μετοχές, από overweight που τηρούσε τους τελευταίους μήνες και προ πανδημίας, εξηγεί η HSBC σε πρόσφατη έκθεσή της για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών. 

  Όπως επισημαίνει, το ελληνικό χρηματιστήριο χτυπήθηκε φέτος καθώς το risk trade του περασμένου έτους έχει τελειώσει. Είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα θα έχει μια δύσκολη χρονιά φέτος, δεδομένης της αρνητικής επίδρασης της πανδημίας στον τουρισμό, ενώ η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα αντιστρέψει την πρόσφατη πτωτική τάση των NPLs των ελληνικών τραπεζών. 

  Σύμφωνα με την HSBC, o "πυρήνας" της ελληνικής αγοράς μετοχών, ο τραπεζικός κλάδος, παραμένει εύθραυστος. Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι αναγκαία έτσι ώστε να "απελευθερωθεί" αξία στον κλάδο και αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από τη διεύρυνση της οικονομικής ανάκαμψης η οποία είχε ξεκινήσει το 2019. Ωστόσο, το σοκ του COVID-19 θα σπρώξει την ελληνική οικονομία σε ύφεση, τονίζει χαρακτηριστικά η βρετανική τράπεζα.

  gn

  Επιπλέον, όπως αναφέρει, η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός. Οι τουριστικές εισπράξεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του ΑΕΠ και ο κλάδος "οδηγεί" σχεδόν το 20% της ελληνικής οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος αναπτύσσεται σχεδόν με διψήφιο ρυθμό. Μια πτώση κατά 50% στις αφίξεις τουριστών θα μπορούσε να "αφαιρέσει" από το ΑΕΠ τουλάχιστον 5%, τονίζει η HSBC. Η πανδημία θα μπορούσε επίσης να βλάψει την οικονομία μέσω άλλων καναλιών, με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τον δείκτη PMI της μεταποίησης να έχουν σημειώσει ισχυρή πτώση το τελευταίο διάστημα. Όπως επαναλαμβάνει η βρετανική τράπεζα, εκτιμά πως φέτος η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% και το 2021 θα σημειώσει ανάκαμψη 5,8% (από 2,1%).

  Η πανδημία του COVID-19 επηρεάζει επίσης και τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα ύψους 5% του ΑΕΠ, ωστόσο τα έσοδα αναμένεται να είναι αδύναμα. Η HSBC εκτιμά πως η Ελλάδα φέτος θα σημειώσει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ από άνω του 3,5% πλεόνασμα το 2019 ενώ το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί στο 190% του ΑΕΠ από 176% το 2109.

  gn

  Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών και ιδιαίτερα των ελληνικών τραπεζών, "επιφανειακά φαίνονται ξεκάθαρα φτηνές", σημειώνει η HSBC, με εκτιμώμενο p/e 2020 στο 5,5 και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στο 0,2. Ωστόσο, με την απουσία οικονομικής ανάκαμψης φέτος, η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών καθώς και η κερδοφορία τους, θα επιδεινωθούν - και ο κλάδος ξεκινά από μία ήδη ευάλωτη θέση. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ