Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Απρ-2020 12:20

  JP Morgan: Τρίτωσε η "ατυχία" για τις ελληνικές τράπεζες

  JP Morgan: Τρίτωσε η "ατυχία" για τις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  To ξέσπασμα της πανδημίας κορονοϊού αποτελεί την τρίτη… ατυχία για τις ελληνικές τράπεζες, όπως σημειώνει η JP Morgan σε νέα της έκθεση, καθώς όπως τονίζει, αυξάνει το κόστος ιδίων κεφαλαίων στο 24%, με τις πιέσεις να μην αναμένεται να περιοριστούν σύντομα.

  Ο COVD-19, όπως σημειώνει, εκτροχίασε το περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες, και μαζί με αυτό και τη θετική επενδυτική της άποψη για τον κλάδο.

  Με μειωμένη ορατότητα στις οικονομικές προοπτικές και τα σχέδια μείωσης των NPEs, η αγορά πλέον ζητά 2,2 φορές υψηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων για τις μετοχές, το οποίο διαμορφώνεται στο 24% και είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

  Η απότομη διακοπή της οικονομικής ανάπτυξης και η αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα ήρθαν σε μία ιδιαίτερα δυσμενή χρονική στιγμή για τις τράπεζες όπως τονίζει, προκαλώντας καθυστέρηση στις διαδικασίες μείωσης των NPEs των τραπεζών και στο συνολικό story ανάκαμψης, ενώ μία παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να πλήξει τους ισολογισμούς. Πάντως τα μέτρα στήριξης ήταν ταχεία και αξιοσημείωτα και αυτό δίνει ελπίδα για μία σχετικά ταχεία ανάκαμψη για τον κλάδο με την προϋπόθεση ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι τύπου V. 

  Πάντως, διατηρεί τη σύσταση "overweight" για όλες τις ελληνικές τράπεζες εκτός της Πειραιώς για την οποία έχει ουδέτερη σύσταση, ενώ οι τιμές-στόχοι διαμορφώνονται στα 1,10 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,70 ευρώ για τη Eurobank, στα 1,90 ευρώ για την Εθνική και στα 1,80 ευρώ για την Πειραιώς.

  Όπως επισημαίνει η JP Morgan Cazenove, τα εκτεταμένα μέτρα στήριξης που παρέχονται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής αναμένεται να περιορίσουν τον αντίκτυπο από την κρίση της πανδημίας, με τις χαμηλές αποτιμήσεις οι οποίες σε όρους P/BV διαμορφώνονται στο μόλις 0,15x, να περιορίζουν δίχως αμφιβολία τον κίνδυνο περαιτέρω πτώσης των μετοχών των ελληνικών τραπεζών.

  Ωστόσο, καθώς προς το παρόν η ορατότητα γύρω από την κερδοφορία είναι μειωμένη, οι θετικοί καταλύτες περιορίζονται και η αμερικάνικη τράπεζα "κρατά" ως προτιμώμενες επιλογές της την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα.

  Όπως εξηγεί, το γεγονός ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με P/BV 0,15x σηματοδοτεί ένα de-rating της τάξης του 60% από το ξέσπασμα της κρίσης COVID-19, ενώ έχουν σημαντική υποαπόδοση έναντι των τραπεζών της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA), και διαπραγματεύονται με ανάλογη πτώση όπως αυτή των τραπεζών στην Ευρώπη. Όπως εκτιμάται, οι αγορές αποτιμούν δείκτη ROE των ελληνικών τραπεζών στο 3%, στο μισό από τα επίπεδα προ-πανδημίας.

  Το κόστος κινδύνου, όπως εκτιμά, θα ασκήσει πιέσεις στον δείκτη  ROTE, με τα οργανικά NPEs να αυξάνονται κατά 6 δισ. ευρώ το 2020-2022, ή περίπου 10% του τρέχοντος αποθέματος, ενώ θα καθυστερήσουν όλες οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις για το 2021 και μετά. Οι ελληνικές τράπεζες θα αγγίξουν την κορυφή στα κόστη κινδύνου το 2020, καταναλώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των περιθωρίων στα προ προβλέψεων κέρδη, ενώ θα ακολουθήσει σταδιακή ανάκαμψη έως το 2022.

  Την ίδια στιγμή, τα κέρδη προ προβλέψεων πιθανότατα θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές ανέπαφα καθώς ο νέος δανεισμός συνεχίζεται, ενώ θα σημειωθεί κάποια πίεση στα έσοδα από προμήθειες. Συνολικά, η JP Morgan μειώνει τις εκτιμήσεις για τις αποδόσεις του 2022 κατά περίπου 20% κατά μέσο όρο, με τον δείκτη ROTE να είναι ο υψηλότερος στην Eurobank στο 7,0% και ο χαμηλότερος την Πειραιώς στο 3,8%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ