Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Απρ-2020 10:33

  Εκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο - To Ελληνικό Δημόσιο αντλεί 2 δισ. ευρώ

  Εκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο - To Ελληνικό Δημόσιο αντλεί 2 δισ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:50

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Έκλεισε στις 14:00 το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο. Η διαδικασία έκδοσής του ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00, ενώ κινήθηκε σε "shadow mode" όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, έως το επίσημο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στις 12:00 το μεσημέρι. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 5,9 δισ. ευρώ, με το Ελληνικό Δημόσιο τελικά να αντλεί 2 δισ. ευρώ.

  Την έκδοση "έτρεξαν" έξι διεθνείς τράπεζες, οι Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale και ο τίτλος θα είναι επιλέξιμος στο νέο έκτακτο QE της ΕΚΤ (PEPP) καθώς και για τις πράξεις repo της κεντρικής τράπεζας. 

  To αρχικό επιτόκιο, σύμφωνα με πληροφορίες, τοποθετήθηκε 230 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή κοντά στο 2,14%, ενώ αργότερα υποχώρησε στις 220 μ.β (στο 2,013% περίπου).

  Ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και έχει αξιολόγηση B1 από την Moody's, BB από S&P και Fitch, και BBL από την DBRS.

  Στόχος του Ελληνικού Δημοσίου είναι να ακολουθήσει τα βήματα και των υπόλοιπων πολλών χωρών οι οποίες τις τελευταίες ημέρες βγήκαν στις αγορές με ανάλογες εκδόσεις έστω και με "αλμυρά" επιτόκια, και έτσι να δηλώσει την "παρουσία" του. Ωστόσο, πιο βασικός παράγοντας είναι η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στιγμή που τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έχουν επεκταθεί έως το τέλος Απριλίου και είναι πιθανό να επεκταθούν και τον Μάιο - Ιούνιο, με την κυβέρνηση  να ανανεώνει συνεχώς τη λίστα της στήριξης της οικονομίας.

  Η νέα έξοδος στις αγορές και μία πιθανή επόμενη τον άλλο μήνα, σε συνδυασμό με τα μέτρα του Eurogroup, δίνουν στην κυβέρνηση περαιτέρω περιθώρια ευελιξίας, ενώ η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων (όχι το cash buffer του ESΜ των 16 δισ. ευρώ) βρίσκεται επίσης στο τραπέζι. Σκοπός είναι πάντως να διατηρηθούν όσο περισσότερο γίνεται αυτά τα διαθέσιμα καθώς αποτελούν και την "ασφάλεια" της χώρας τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης, όσο και για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά το πέρας αυτής.

  Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες επισήμανε πως η χώρα δεν έχει ανάγκη για μία μεγάλη σε αξία έξοδο γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει κάνει το "κουμάντο" της από άποψη διαθεσίμων. Αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως το ύψος της έκδοσης θα μπορούσε να κινηθεί κοντά στα 2 δισ. ευρώ και το επιτόκιο στο 1,8% με 1,9%, αν και το τελευταίο 24ωρο έχουν σημειωθεί πιέσεις στην αγορά.

  Ο υπουργός πάντως εξήγησε πως τα χρήματα αυτά θα χρειαστούν για να τονώνουν την ταμειακή θέση της χώρας και στόχος είναι να μην πειραχτεί - με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει - το μαξιλάρι ασφαλείας ούτε τον Ιούνιο, καθώς έχει μεγάλη σημασία για την επόμενη μέρα και για τη διατήρηση του κύρους της χώρας στις διεθνείς αγορές. Ανέφερε επίσης πως τα κεφάλαια που θα αντληθούν είναι αρμοδιότητα του ΟΔΔΗΧ  και πως "φιλοδοξία μας είναι να δανειστούμε ένα σημαντικό ποσό με ένα ικανοποιητικό κόστος δανεισμού”, προσθέτοντας πως δεν θέλουμε να βγαίνουμε με πολύ μεγάλο ποσό γιατί οι ανάγκες μας δεν είναι ίδιες με αυτές άλλων χωρών.

  Ποιοι αγόρασαν το ομόλογο

  Οι διαχειριστές κεφαλαίων αγόρασαν το 38,5% της έκδοσης και οι τράπεζες το 33,8%. Οι ασγαλιστικές/συνταξιοδοτικά ταμεία απέκτησαν το 14%, ενώ το 12,2% αντιπροσωπεύουν τα hedge funds.

  Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, το Ηνωμένο Βασίλειο πήρε το 31,1% και η Ελλάδα το 23,7%%. Ακολούθησαν οι ΗΠΑ και Καναδάς με 19,9%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ