Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαρ-2020 17:55

  Goldman Sachs: "Κόβει" τις τιμές-στόχους για όλες τις ελληνικές τράπεζες – Ποιες οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην κερδοφορία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις των οικονομολόγων της οι οποίες αντικατοπτρίζουν έναν πολύ πιο παρατεταμένο αντίκτυπο της παγκόσμιας πανδημίας του COVID-19 στην Ευρώπη, ενσωματώνει η Goldman Sachs για να υπολογίσει τον αντίκτυπο στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Έτσι, όπως τονίζει, πλέον εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δουν μείωση των καθαρών κερδών τους κατά 120 δισ. ευρώ ( -27%) το διάστημα 2020-2023, όταν στις 10 Μαρτίου είχε εκτιμήσει ότι οι ζημιές θα έφταναν τα 30 δισ. ευρώ (-7%), τετραπλασιάζοντας ουσιαστικά τις εκτιμήσεις της για το μέγεθος του "χτυπήματος" της πανδημίας στους ισολογισμούς τους.

  Οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν την Goldman Sachs να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της είναι: (1) το σημαντικά αυξημένο πιστωτικό κόστος, (2) οι πιο αδύναμες προοπτικές για τα έσοδα (χαμηλότεροι όγκοι, ποσοστά εσόδων / περιθωρίων, χαμηλότερες προμήθειες) και (3) το γενικά σταθερό κόστος. 

  Και αυτή τη φορά η G.S επισημαίνει πως οι τράπεζες με χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας όπως οι ελληνικές, οι γερμανικές και οι ιταλικές, θα επηρεαστούν το περισσότερο.

  Ειδικότερα, για την Alpha Bank (σύσταση αγοράς) αναφέρει πως το υψηλότερο κόστος κινδύνου και οι πιο αδύναμες προοπτικές για τα έσοδα που προκαλεί η κρίση λόγω COVID 19, την οδηγούν να προβλέπει πλέον αρνητικά κέρδη ανά μετοχή (EPS) για το 2020 στο -0,39 και 0% το 2021, ενώ κόβει τις εκτιμήσεις της για τα EPS για τα επόμενα δύο έτη κατά 3%. Έτσι προχωρά σε μείωση της τιμής-στόχου για την τράπεζα στα 1,34 ευρώ από 2,07 ευρώ.

  Για την Εθνική (σύσταση neutral), λόγω του υψηλότερου κόστους κινδύνου και των πιο αδύναμων εκτιμώμενων εσόδων, μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 64% για το 2021 και κατά 2% για τα επόμενα χρόνια, ενώ για φέτος τα τοποθετεί στο 0,31, αυξάνοντας τα κατά 24% λόγω του κεφαλαιακού κέρδους ύψους 500 εκατ. ευρώ από τις θέσεις της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Και για την Εθνική κόβει την τιμή-στόχο στα 2,22 ευρώ από 2,52 ευρώ πριν.

  Για τους ίδιους λόγους (υψηλότερο κόστος κινδύνου, πιο αδύναμα έσοδα) προβλέπει αρνητικά EPS για την Τράπεζα Πειραιώς (σύσταση neutral) το 2020 και το 2021 στο -0,69 και στο -0,5 αντίστοιχα, ενώ μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή για τα επόμενα έτη κατά 3%. Η τιμή-στόχος και για την Πειραιώς μειώνεται, στο 1,34 ευρώ από 1,68 ευρώ.  

  Τέλος, τα υψηλότερα κόστη κινδύνου και τα πιο αδύναμα έσοδα οδηγούν την G.S να προβλέπει αρνητικά κέρδη ανά μετοχή το 2020 για την Eurobank (σύσταση neutral) στο -0,03, ενώ μειώνει κατά 69% τις εκτιμήσεις της για τα EPS του 2021. Η τιμή-στόχος για τη συστημική τράπεζα τοποθετείται πλέον στα 0,69 ευρώ από 0,80 ευρώ πριν. 

  uihj

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ