Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Μαρ-2020 12:27

  Το μεγάλο σορτάρισμα του γίγαντα των hedge funds λόγω κοροναϊού

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τη Δευτέρα του μεγάλου πανικoύ στις αγορές, στις 9 Μαρτίου όπου χάθηκαν πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των μετοχών διεθνώς, ένα μεγάλο αμερικάνικο fund πραγματοποίησε επιδρομή short θέσεων στην Ευρώπη.

  Συγκεκριμένα, το fund Bridgewater Associates του Ρέι Ντάλιο με ενεργητικό που ξεπερνά τα 160 δισ. δολάρια και το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο,  άνοιξε 37 νέες short θέσεις σε μία ημέρα, οι οποίες σύμφωνα με την BreakoutPOINT, εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάλυση των καθαρών αρνητικών θέσεων, ξεπερνούν τα 10,5 δισ. ευρώ.

  Όλα τα στοιχήματα της Bridgewater αφορούν ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Unilever, SAP, BNP Paribas, Total, Adidas και Danone, ενώ προς το παρόν δεν έχει ανοίξει κάποιο short στην Ελλάδα. Από τα 37 shorts τα 10 αφορούν γερμανικές εταιρείες, τα πέντε ισπανικές, άλλα πέντε ολλανδικές εταιρείες, τρία ιταλικές εισηγμένες , μία ιρλανδική εταιρεία και 13 γαλλικές.

  χΑ

  Πιο αναλυτικά, επισημαίνει η BreakoutPoint, μεταξύ  των μεγαλύτερων αρνητικών θέσεων του μεγαλύτερου hedge fund του κόσμου είναι το 0,66% στην Unilever (ύψους 812 εκατ. ευρώ) το 0,59% στην SAP (708 εκατ. ευρώ ) και το 0,6% στην Sanofi (περίπου 600 εκατ. ευρώ).

  Το γεγονός ότι όλα αυτά τα short εμφανίστηκαν σε μια μέρα μπορεί να υποδηλώνει δραστηριότητα που σχετίζεται με δείκτες. Δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό αυτά τα στοιχεία μπορεί να αποτελούν ένα καθαρό short στοίχημα, και σε ποιο βαθμό ένα αντιστάθμισμα έναντι κάποιας έκθεσης.

  Πάντως, όπως τονίζει η BreakoutPoint, σε ότι αφορά μέγεθος του short selling, δεν θυμάται κανένα άλλο fund στην ιστορία να προχωρά σε μία τέτοια μεγάλη κίνηση σε μία μέρα. Το πιο παρόμοιο περιστατικό συνέβη επίσης από την Bridgewater το 2018 όταν άνοιξε 50 θέσεις short σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Ην Βασίλειο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ