Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Μαρ-2020 10:57

  Deutsche Bank: Έρχεται περαιτέρω sell-off στις αγορές – Πότε να αγοράσετε ξανά μετοχές

  Deutsche Bank: Έρχεται περαιτέρω sell-off στις αγορές – Πότε να αγοράσετε ξανά μετοχές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η εξάπλωση του κοροναϊού έχει ωθήσει όλους τους διεθνείς οίκους και τις επενδυτικές τράπεζες να αναδιαρθρώσουν τη στρατηγική τους και να επικαιροποιήσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της οικονομίας και των αγορών. Η Deutsche Bank προστίθεται σε αυτή τη μακρά λίστα, επισημαίνοντας σε νέο έκτακτο report της ότι ο Covid-19 εξελίσσεται ταχύτατα σε παγκόσμια πανδημία και οι αγορές αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω βίαιο sell-off πριν φτάσουν στον "πάτο" ο οποίος είναι ακόμη μακριά.

  Τα πιο πρόσφατα δεδομένα από την Κίνα αναφέρουν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος είναι έντονος -οι πρόσφατοι δείκτες PMI δείχνουν πτώση ρεκόρ της παραγωγής κατά το πρώτο τρίμηνο. Τέτοιες επιπτώσεις θα μπορούσαν να συμβούν σε παγκόσμια κλίμακα τους επόμενους μήνες, όπως εκτιμά η γερμανική τράπεζα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι η δραστηριότητα αρχίζει να επιστρέφει σε πιο "φυσιολογικά" επίπεδα σε μέρη όπως το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και ακόμη και τμήματα της Κίνας, όπου οι άνθρωποι εξοικειώνονται περισσότερο με τον ιό και το σχετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, κάτι πιο κοντά στην εποχική γρίπη παρά στο SARS.

  Για τους λόγους αυτούς, η Deutsche Bank υποθέτει ότι οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις του ιού θα είναι έντονα αρνητικές καθώς ο φόβος και η κοινωνική αποστασιοποίηση θα διαταράξουν τη δραστηριότητα, αλλά σχετικά σύντομες σε διάρκεια καθώς οι αντιδράσεις αυτές θα υποχωρήσουν. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της D.B το ΑΕΠ της Κίνας θα μειωθεί αισθητά στο τρέχον τρίμηνο, αλλά θα αρχίσει να ανακάμπτει σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο.

  Αυτή η τάση θα καθυστερήσει έως και αρκετούς μήνες ωστόσο, καθώς ο ιός εξαπλώνεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η D.B. αναμένει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα μειωθεί κάτω από το μηδέν (ύφεση) στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ γενικότερα, η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει αρνητική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο και θα επανέλθει σταδιακά στη συνέχεια στα θετικά.

  Τα σενάρια της D.B, η Fed και η ΕΚΤ

  Η αβεβαιότητα πάντως γύρω από αυτές τις προβολές είναι μεγάλη, όπως σημειώνει. Έτσι, σύμφωνα με ένα ήπιο σενάριο η κατάσταση στην οικονομία θα είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο υπό το δυσμενές σενάριο η παγκόσμια δραστηριότητα θα υποχωρήσει σημαντικά και στο β’ τρίμηνο του έτους, και η ανάκαμψη θα καθυστερήσει για ένα ακόμη τρίμηνο.

  Σύμφωνα πάντως με το βασικό σενάριο της γερμανική τράπεζας, η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου και δύο φορές ακόμη, κατά 25 μ.β σε επόμενες συνεδριάσεις (με συνολική μείωση 100 μ.β). Η ΕΚΤ θα αντιδράσει αρχικά με μια στοχοθετημένη πολιτική (π.χ. ένα ειδικό LTRO για να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές) και θα προχωρήσει επίσης σε μείωση των επιτοκίων κατά 10 μ.β.

  Στο δυσμενές σενάριο, τα επιτόκια της Fed θα μειωθούν στο μηδέν και θα αρχίσουν οι αγορές υπό το πρόγραμμα QE. Ομοίως, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων και σε περισσότερες αγορές περιουσιακών στοιχείων. Η ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική ενδέχεται να αντιδράσει και στα δύο σενάρια.

  Οι επιπτώσεις στις αγορές

  Το βασικό και το δυσμενές σενάριο της Deutsche Bank βλέπουν συνολικό sell-off στα διεθνή χρηματιστήρια της τάξης του 20% και του 30% αντίστοιχα από τα πρόσφατα υψηλά τους και οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα.

  Όπως επισημαίνει, η βίαια αντίδραση στις χρηματιστηριακές αγορές την προηγούμενη εβδομάδα, με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει σε μια από τις ταχύτερες διορθώσεις της τάξης του 10% στην ιστορία, έχει να κάνει και με τα υπερτιμημένα επίπεδα των μετοχών καθώς και των υπερβολικών long θέσεων.

  Στα θετικά της όλης κατάστασης είναι ότι σημειώθηκε μία γρήγορη και μεγάλη αλλαγή στις τοποθετήσεις απέναντι στις μετοχές την τελευταία εβδομάδα, και αν και αναμένεται ότι η αλλαγή αυτή θα συνεχιστεί, οι πιέσεις θα αρχίσουν αν υποχωρούν καθώς τα περισσότερα χαρτοφυλάκια θα έχουν πλέον αλλάξει τη στρατηγική τους.  

  Στα αρνητικά, από άποψη θεμελιωδών μεγεθών, η αγορά έχει απλώς μετακινηθεί από την αποτίμηση για αύξηση της κερδοφορίας άνω του 20%, η οποία θα ήταν και η ταχύτερη του τρέχοντος κύκλου, στη μηδενική αύξηση της κερδοφορίας πλέον.

  Πότε να ξαναμπεί κανείς στις αγορές


  Έτσι, η D.B καταλήγει στο ότι το sell-off αναμένεται να συνεχιστεί (κατά 20% ή 30% συνολικά ανάλογα με το σενάριο). Με την ταχύτητα του sell-off  να οδηγεί πολλούς τεχνικούς δείκτες σε ακραία επίπεδα, πολλοί αναρωτιούνται πότε και σε ποια επίπεδα να ξαναγοράσουν. Η D.B απαντά ότι το sell-off ξεκίνησε πριν μόλις μία εβδομάδα. Στο παρελθόν όταν η μεταβλητότητα εκτοξεύθηκε σε ιστορικά  υψηλά επίπεδα, χρειάστηκε κατά μέσο όρο 6-7 εβδομάδες για να υποχωρήσει σε πιο "φυσιολογικές" μετρήσεις. Ο S&P 500 χρειάστηκε άλλους 4-5 μήνες για να ανακάμψει από τις απώλειες, καθώς οι επενδυτές αύξησαν την έκθεσή τους στο ρίσκο με αργούς ρυθμούς.

  Με το κεντρικό σενάριο της D.B να "βλέπει" ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο, εκτιμά  ότι οι αγορές μετοχών θα πιάσουν "πάτο" λίγο νωρίτερα, στο δεύτερο τρίμηνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ