Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Φεβ-2020 11:43

  Σε bear market οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών

  Σε bear market οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Από τα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2019, τα οποία ήταν και υψηλά 52 εβδομάδων, ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει πτώση της τάξης του 22%, και αν λάβουμε υπόψη τον "δημοφιλή"  ορισμό της bear market, ότι δηλαδή η υποχώρηση από τα πρόσφατα υψηλά φτάνει το 22%, τότε μπορούμε να πούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε επίπεδα που σημαίνουν συναγερμό.

  Το κλίμα στον κλάδο έχει χαλάσει εδώ και καιρό με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να δέχονται έντονες πιέσεις, ενώ οι σημερινές εξελίξεις με την εξάπλωση των ανησυχιών για τον κοροναϊο να ταρακουνά πλέον έντονα και τη Λεωφόρο Αθηνών, ωθούν τον κλαδικό δείκτη να "σπάσει" κρίσιμα τεχνικά επίπεδα και να βρίσκεται μία ανάσα από τις 700 μονάδες και στα χαμηλά έξι μηνών.

  Κοιτάζοντας τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών μεμονωμένα, η Alpha Bank σημειώνει πτώση της τάξης του 17% από τα πρόσφατα υψηλά του Νοεμβρίου, η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί 22% από τα πρόσφατα υψηλά της τα οποία σημειώθηκαν επίσης τον Νοέμβριο, η Eurobank σημειώνει βουτιά της τάξης του 31% από τον Νοέμβριο και η Πειραιώς βρίσκεται στο -22% από τα πρόσφατα υψηλά της που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο του νέου έτους.

  Αντικρουόμενες εκθέσεις από μεγάλα επενδυτικά σπίτια, είχαν οδηγήσει σε σύγχυση τους επενδυτές, ενώ έχει αρχίσει και δημιουργείται προβληματισμός γύρω από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 που αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

  Το ακόμα ανοιχτό θέμα του μηδενικού - ή όχι - ρίσκου για τις τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου "Ηρακλής" που θα φέρουν εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, σε συνδυασμό με τα τεράστια κέρδη του προηγουμένου διαστήματος (άνω του 100% τα κέρδη στο τραπεζικό δείκτη το 2019), έχουν… ωθήσει το χέρι των ρευστοποιήσεων για πολλά χαρτοφυλάκια και έχουν φέρει ξανά σύννεφα πάνω από την αγορά. Οι σημερινοί τριγμοί στην αγορά αποτελούν το… κερασάκι στην τούρτα, και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να ωθήσουν και πάλι το χέρι των shorts.

  Ήδη, το  γεγονός ότι παρά το ιλιγγιώδες ράλι του προηγούμενου έτους, οι τιμές των μετοχών των τεσσάρων "μεγάλων" ελληνικών τραπεζών δεν κατάφεραν να διαπραγματεύονται πάνω από επίπεδα τιμών με τα οποία πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου το 2015, στο πλαίσιο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, δείχνει ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει ακόμη προκλήσεις. Το γεγονός ότι για τα χαρτοφυλάκια που είναι τοποθετημένα στην ελληνική αγορά, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι αυτές που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο των "ελληνικών" τους θέσεων, τις κάνει και τις πιο ευάλωτες σε όποιες κινήσεις αποχώρησης από το Χ.Α.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ