Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Φεβ-2020 15:03

  UBS: Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα στα μέσα του 2021, αλλά...

  UBS: Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα στα μέσα του 2021, αλλά...
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αν και η UBS βλέπει αναβαθμίσεις της Ελλάδας και ένταξη στο QE, ωστόσο συνεχίζει να διατηρεί τη σύσταση πώληση για τους ελληνικούς τίλους.

  Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να πιάνει τους οικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους και δεν εκτροχιαστεί, είναι πιθανό να δει την επενδυτική βαθμίδα στα μέσα του 2021, όπως εκτιμά η UBS σε νέα της έκθεση.

  Αν και υπάρχει η πιθανότητα η ΕΚΤ να έχει ολοκληρώσει τον τρέχοντα γύρο ποσοτικής χαλάρωσης έως τότε, ωστόσο η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί από το πρόγραμμα επανεπενδύσεων, σημειώνει. Αλλιώς, εάν συνεχίζει να υπάρχει το QE, τότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε περισσότερες μηνιαίες αγορές τίτλων και αυτό θα παραέχει σημαντική στήριξη στις αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων.

  Ακόμα ωστόσο και τότε, το να συνεχίσουν οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να είναι κοντά στα επίπεδα των ιταλικών ομολόγων, θα μπορέσει να δικαιολογηθεί μόνο εάν η Ελλάδα παραμείνει στον δρόμο της ισχυρής ανάκαμψης και παράλληλα η κατάσταση στην Ιταλία επιδεινωθεί.

  Πάντως UBS εκτιμά πως η Ιταλία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει καλά μία πιθανή ύφεση. Έτσι, η ελβετική τράπεζα διατηρεί τα ιταλικά ομόλογα στη λίστα με τις κορυφαίες της επιλογές και επίσης διατηρεί τα ελληνικά ομόλογα με διάρκεια πάνω από τα τρία έτη σε σύσταση "πώλησης".

  Πόσα θα αγοράσει η ΕΚΤ αν...

  To μερίδιο της Ελλάδας στο προσαρμοσμένο "κεφαλαιακό κλειδί" της ΕΚΤ είναι 2,5%, όπως σημειώνει η UBS. Υπό το τρέχον πρόγραμμα QE, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 275 εκατ. ευρώ μηνιαίων αγορών, έτσι ο συνολικός όγκος των αγορών της ΕΚΤ θα μπορούσε να φτάσει στα 49 δισ. ευρώ. Ωστόσο η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη και τα ομόλογα που ήδη κατέχει, ύψους 5,2 δισ. ευρώ και που θα υποχωρήσουν στα 3,8 δισ. ευρώ μετά από την πληρωμή τον Ιούνιο.  Αυτό θα μειώσει το ανώτατο επίπεδο ομολόγων που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ στα 45 δισ. ευρώ περίπου.

  Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι χαμηλότοκα δάνεια από τον ESM, η Ελλάδα έχει διαπραγματεύσιμα ομόλογα μόλις 51 δισ. ευρώ συνολικά. Ο περιορισμός της ΕΚΤ ανά εκδότη θα θέσει το ανώτατο επίπεδο αγορών τίτλων από την ΕΚΤ στα 16,9 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να αυξηθεί με νέες εκδόσεις ομολόγων.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ