Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιαν-2020 12:07

  Societe Generale: "Βλέπει" τέσσερις εξόδους της Ελλάδας στις αγορές το 2020

  Societe Generale: "Βλέπει" τέσσερις εξόδους της Ελλάδας στις αγορές το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με τον ΟΔΔΗΧ να έχει ήδη ανακοινώσει πως παρά τις εξαιρετικά χαμηλές ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας φέτος, σχεδιάζει να αντλήσει 4-8 δισ. ευρώ φέτος από τις αγορές, και με το κυνήγι των επενδυτών για αποδόσεις να συνεχίζεται αμείωτο, οι αναλυτές έχουν αρχίσει και  δίνουν τις πρώτες τους εκτιμήσεις τους για τις κινήσεις του Οργανισμού.

  Όπως έχουμε σημειώσει στο Capital.gr ο ΟΔΔΗΧ έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους primary dealers και στο τραπέζι βρίσκεται η έκδοση ενός νέου ελληνικού ομολόγου σύντομα, ακόμα και εντός του μήνα, αρκεί το κλίμα διεθνώς να είναι ευνοϊκό, με σκοπό να κεφαλαιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ στην αγορά. Το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να τεστάρει να νερά των αγορών μετά την αξιολόγηση της Fitch (αυτή την Παρασκευή), όπου και αναμένεται μία θετική ετυμηγορία.

  Ο Οργανισμός θέλει να διασφαλίσει την συνεχή εκδοτική παρουσία του στις αγορές, ενισχύοντας παράλληλα την ρευστότητα των ομολόγων και έχει ως βασικό του στόχο τη διατήρηση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία σήμερα διαμορφώνονται στα 32 δισ. ευρώ περίπου και αποτελούν το μεγάλο όπλο της χώρα έτσι ώστε να μπορεί να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια, και σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

  Η Citigroup πρόσφατα έδωσε τις δίκες της εκτιμήσεις για τις εκδόσεις χρέους της Ελλάδας για το σύνολο του 2020. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να αντλήσει συνολικά 10 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος, αρκετά υψηλότερα από τα 4-8 δισ. ευρώ που αναφέρονται στο πρόγραμμα δανεισμού του Οργανισμού για το 2020. Συγκεκριμένα, "βλέπει" πως η Ελλάδα θα βγει τέσσερις φορές στις αγορές φέτος, εκδίδοντας 7ετές ομόλογο τον Ιανουάριο για άντληση 2,5 δισ. ευρώ, 10ετές ομόλογο τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο για 5 δισ. ευρώ συνολικά (2,5 δισ. + 2,5 δισ.), και 5ετές ομόλογο τον Ιούνιο για 2,5 δισ. ευρώ.  

  Σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση της ομάδας στρατηγικών αναλυτών της αγοράς ομολόγων και επιτοκίων της Societe Generele, η εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας φέτος αναμένεται να κινηθεί στο ανώτερο επίπεδο που έχει ήδη θέσει ο ΟΔΔΗΧ, στα 8 δισ. ευρώ.

  Συγκεκριμένα εκτιμά πως η Ελλάδα θα βγει στις αγορές τον Φεβρουάριου για την άντληση 2 δισ. ευρώ και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε νέα έκδοση τίτλου τον Μάρτιο, για την άντληση 2 δισ. ευρώ επίσης. 

  Η τρίτη έξοδος της χώρας στις αγορές τοποθετείται από την SocGen το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούλιο για άντληση 2 δισ ευρώ, ενώ η αυλαία στην εκδοτική της δραστηριότητα για το έτος θα πέσει τον Οκτώβριο με 2 δισ.΄ευρώ επίσης.

  Συνεπώς, η γαλλική τράπεζα εκτιμά πως πιο έντονη κινητικότητα αναμένεται το πρώτο 7μηνο του έτους. Άλλωστε το φθινόπωρο, με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το περιβάλλον στις αγορές αναμένεται ασταθές και καθώς το ξεκίνησε ιδιαίτερα έντονα σε ότι αφορά τη ζήτηση των επενδυτών για τις εκδόσεις χρέους κεφαλαιοποίηση αυτών των συνθηκών σε συνδυασμό με τα θετικά νέα για την Ελλάδα από τους οίκους, θεωρούνται ως μία πιο κατάλληλη περίοδος για τέτοιες κινήσεις.

  Άλλωστε, τα πρώτα μηνύματα του 2020 δείχνουν πως  η δίψα των επενδυτών για κρατικό χρέος  δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, με την εβδομάδα 6-10 Ιανουαρίου οι εκδόσεις στην περιοχή να καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ ξεπερνώντας τα 103 δισ. δολ. συνολικά, ενώ και η προηγούμενη εβδομάδα ήταν άλλη μία εβδομάδα ορόσημο. Η  Ισπανία συγκέντρωσε 52 δισ. ευρώ για το νέο 10ετές ομόλογο, που είναι και το υψηλότερο ποσό που έχει σημειωθεί ιστορικά για ομόλογο σε ευρώ, η Ιταλία συγκέντρωσε προσφορές 47 δισ. ευρώ για το ενός 30ετές ομόλογο, το υψηλότερο ποσό που έχει συγκεντρώσει ποτέ κοινοπρακτική έκδοση της χώρας, ενώ πλήθος άλλων χωρών προχώρησαν σε εκδόσεις με σημαντική υπερκάλυψη των βιβλίων προσφορών τους.

  Σε ότι αφορά την πρώτη έξοδο της Ελλάδας φέτος η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες, στο τραπέζι υπάρχει η έκδοση 15ετούς ομολόγου λήξης 2035, μία χρονιά που το χρέος δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο και έτσι θα αποτελούσε ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές. Ενα επιτόκιο κοντάσ το 2% θεωρείται εφικτό, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

  Ωστόσο το πώς κινηθεί η απόδοση των τίτλων τις επόμενες ημέρες θα καθορίσει και την διάρκεια της έκδοσης καθώς η Ελλάδα στοχεύει σε νέα αποπληρωμή του ΔΝΤ το επόμενο διάστημα και ο ESM έχει υποστηρίξει ότι η αποπληρωμή αυτή πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε το μέσο κόστος του νέου δανεισμού να είναι χαμηλότερο από το 1,9% που είναι το κόστος του δανείου που θα αποσύρει η Ελλάδα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ