Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιαν-2020 11:51

  Eurobank Equities: Ελκυστικές οι ελληνικές μετοχές, θετικό το story του Χρηματιστηρίου και το 2020

  Eurobank Equities: Ελκυστικές οι ελληνικές μετοχές, θετικό το story του Χρηματιστηρίου και το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχιστεί και το 2020 σημειώνει η Eurobank Equities στην έκθεση στρατηγικής του 2020, επισημαίνοντας πως παραμένει θετική για το Χ.Α καθώς οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν ελκυστικές έναντι των ευρωπαϊκών.

  Όπως επισημαίνει, ο Γενικός Δείκτης εκτινάχθηκε κατά 50% το 2019, ένα έτος που έφερε τις πιο εντυπωσιακές ετήσιες αποδόσεις για τις ελληνικές μετοχές τις τελευταίες δύο δεκαετίες.  Η επίδοση αυτή οδηγήθηκε από τον τραπεζικό κλάδο (+101%), ωστόσο και οι μετοχές εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου σημείωσαν αξιοσημείωτες αποδόσεις (πάνω από 30%). Σημαντική στήριξη στο πολύ αυτό θετικό story του Χ.Α έδωσαν οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τον περιορισμό των φόβων για παγκόσμια ύφεση και την χαλαρής νομισματική πολιτική από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

  Όσον αφορά τη συνέχεια, η Eurobank Equities εκτιμά ότι τα μέτρια δημοσιονομικά κίνητρα που περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εταιρικών φορολογικών συντελεστών κατά 4%) θα οδηγήσουν σε διψήφιο ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή στο μη χρηματοπιστωτικό κλάδο. Καθώς οι αποτιμήσεις μετοχών εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους και κατά 25% χαμηλότερες από αυτές των ευρωπαϊκών, η Eurobank Equities θεωρεί ότι οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν ένα συναρπαστικό ισοζύγιο ανταμοιβής-κινδύνου, ιδίως δεδομένης και της καλύτερης εσωτερικής μακροοικονομικής εικόνας, σε σύγκριση με αυτήν των περισσότερων αναπτυγμένων αγορών.

  Top picks

  Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή εταιρεία,  σε αυτό το περιβάλλον του επιταχυνόμενου κυκλικού μομέντουμ και των φιλικών προς την ανάπτυξη κυβερνητικών πολιτικών, οι εγχώριες προοπτικές για το 2020 φαίνονται θετικές. 

  Με τους επενδυτές να αναμένουν επιβεβαίωση από την επικείμενη πολιτική, η Eurobank Equities συνιστά την έκθεση: 1) σε μετοχές με ισχυρούς καταλύτες (π.χ. ΟΠΑΠ), 2) σε μετοχές με αποτιμήσεις που δεν αντανακλούν πλήρως τις προοπτικές ανάπτυξης (π.χ. Jumbo) και 3) σε μετοχές που προσφέρουν υψηλές συνολικές αποδόσεις (π.χ. ΟΠΑΠ).  Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως τονίζει, καθώς είναι πιθανό να προστατεύσει τις αποτιμήσεις σε περίπτωση αλλαγών στην αντίληψη κινδύνου. 

  Στα top picks της Eurobank Equities για το 2020 εξακολουθούν να περιλαμβάνονται ο ΟΠΑΠ και η Jumbo, ενώ μεταξύ των τραπεζών προτιμά την Alpha Bank, δεδομένου του συνδυασμού ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών και ελκυστικής αποτίμησης.

  Τράπεζες

  Η Eurobank Equities διατηρεί τη θετική της στάση για τον τραπεζικό κλάδο, παρά το ρεκόρ των αποδόσεων το 2019.  Αναμένει περαιτέρω πρόοδο στη θεμελιώδη θέση τους, εν μέσω ενός πιο υποστηρικτικού περιβάλλοντος (όπως αντανακλάται στις προοπτικές της οικονομίας και της αγοράς ακινήτων) και πιο αποφασιστικών δράσεων των διοικήσεων. Επιπλέον, εκτιμά πως οι αποτιμήσεις τους παραμένουν "λογικές" (εκτιμώμενος δείκτης P/TBV για το 2020 στο 0,4x) και βλέπει περιθώρια περαιτέρω re-rating, ιδιαίτερα κατά την εφαρμογή των στρατηγικών τους σχεδίων, με στόχο πολύ πιο "καθαρούς" ισολογισμούς (NPE κάτω του 10%) και την βελτίωση της κερδοφορίας (RoE περίπου 10%) έως το 2021-2022.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων