Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Ιαν-2020 09:57

  A-Quant: Πώς θα κινηθούν οι αγορές αυτήν την εβδομάδα

  A-Quant: Πώς θα κινηθούν οι αγορές αυτήν την εβδομάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις εξελίξεις που επηρέασαν τις βασικές ισοτιμίες την εβδομάδα που πέρασε και τις τάσεις που αναμένεται να διαμορφωθούν την τρέχουσα εβδομάδα περιγράφει η a-Quant.

  EURUSD

  Το EURUSD ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του χρόνου με μικρή πτώση έστω κι αν οι τρεις πρώτες ημέρες ήταν ανοδικές, μέχρι την περιοχή του 1.1240. Τα έκτακτα νέα όμως στο 2ο μισό της εβδομάδας άλλαξαν και πάλι την εικόνα του ζεύγους αφού μετά τη δολοφονία του Ιρανού Κασσέμ Σουλεϊμανί από τις αμερικανικές δυνάμεις, το EURUSD πήρε μια έντονα καθοδική τάση που το ώθησε μέχρι την περιοχή του 1.1125, για να κλείσει τελικά την Παρασκευή στο 1.1159. Στην εβδομάδα που ήδη διανύουμε, επανέρχεται πλήρως η τακτική οικονομική ειδησεογραφία μετά τις διακοπές των εορτών και μάλιστα δυναμικά, με αποκορύφωμα την Παρασκευή όπου και ανακοινώνονται τα NFPs και η ανεργία στις ΗΠΑ για το μήνα Δεκέμβριο. Αν και δεν αποκλείεται να δούμε το EURUSD προς την περιοχή του 1.1070 και πάλι , πιθανή προσωρινή έστω αποκλιμάκωση της έντασης στο γεωπολιτικό παιχνίδι θα ξαναφέρει το USD  στην καθοδική του πορεία η οποία ενδέχεται μέσα στο επόμενο τρίμηνο να φέρει την ισοτιμία EURUSD στα επίπεδα του 1.14. Το USD  παραμένει σαφώς υπερτιμημένο και πιθανό risk on στις αγορές μαζί με την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ θα πιέσουν και άλλο το αμερικανικό νόμισμα.
  Χρειάζεται μεγάλη προσοχή προς το τέλος κυρίως της εβδομάδας γιατί οι οικονομικές ανακοινώσεις ενδέχεται να αυξήσουν κατά πολύ τη μεταβλητότητα του ζεύγους.

  GBPUSD

  Το GBPUSD ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με ισχυρή άνοδο, ιδίως την περασμένη Τρίτη, που το έφερε αρκετά πάνω από το 1.32 (υψηλά εβδομάδας στο 1.3284). Μετά από την Πρωτοχρονιά όπου και υπάρχει παραδοσιακά χαμηλή μεταβλητότητα στις αγορές, ακολούθησαν δύο μέρες έντονα πτωτικές, αφού και αυτό το ζεύγος επηρεάστηκε αρνητικά από τα πρόσφατα νέα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με συνέπεια η εβδομάδα να κλείσει οριακά πτωτικά στο 1.3080. Η τρέχουσα εβδομάδα δεν έχει ιδιαίτερα σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις για τη Βρετανία και έτσι αναμένεται το σημαντικότερο ρόλο να έχουν το Brexit και πάλι (υπάρχει συνάντηση του Boris Johnson με ευρωπαίο αξιωματούχο μέσα στην εβδομάδα) αλλά και οι τυχόν εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η διατήρηση πάντως πάνω από το 1.30, φαίνεται να ενισχύει τα σενάρια της συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης του GBPUSD, προς την περιοχή του 1.32 ξανά. Το ζεύγος GBPUSD ίσως αποτελεί την καλύτερη μεσομακροπρόθεσμη long επιλογή για υπομονετικούς επενδυτές, αφού σε ορίζοντα ενός με δύο έτη μπορεί να ξεπεράσει τα 1.45 – 1.50. 

  USDJPY

  Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων μηνών εμφάνισε το USDJPY, που άνοιξε στο 109.45 και έκλεισε στο 108.08 (πτώση πάνω από 1.25%) αφού εκτός από το αδύναμο δολάριο που ενθαρρύνει τους πωλητές της ισοτιμίας, εμφανίζονται νέοι αγοραστές στο ιαπωνικό νόμισμα που αποτελεί παραδοσιακά ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους ανησυχίας και αναταραχών. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι αντιδράσεις στη Μέση Ανατολή από την εκτέλεση του Κασσέμ Σουλεϊμανί , θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα αφού ήδη στο Ιράν ανεμίζει η κόκκινη πολεμική σημαία. Κατά τ’άλλα, οι ανακοινώσεις της οικονομίας των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν σαφώς προς την αρνητική κατεύθυνση, πιέζοντας το αμερικανικό νόμισμα ακόμη περισσότερο με συνέπεια την τρέχουσα εβδομάδα να υπάρχουν πιθανότητες για περαιτέρω πτώση της ισοτιμίας, με επόμενη στήριξη την περιοχή τιμών του 106.70, αν και το  JPY μεσοπρόθεσμα είναι ιδιαίτερα αδύνατο.


  EURJPY

  Έντονα πτωτική η περασμένη εβδομάδα και για την ισοτιμία EURJPY, που από το 122.36 βρέθηκε στο 120.61, προσεγγίζοντας την Παρασκευή ακόμα και το 120 (χαμηλό εβδομάδας στο 120.17). Από τη μία πλευρά, μια τέτοια πτώση βάζει σε δοκιμασία το ανοδικό κανάλι του ζεύγους από το Σεπτέμβριο και μετά, από την άλλη όμως αν δεν υπάρξει διάσπαση του 120 και της στήριξης του 119.60 δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με ασφάλεια για αντιστροφή της τάσης. Οι επενδυτές φαίνεται πως επιλέγουν το ιαπωνικό νόμισμα ως μια λύση αποφυγής ρίσκου σε περιόδους ανησυχίας στο γεωστρατηγικό μέτωπο και έτσι υπάρχουν πιθανότητες οι τιμές 120 και 119.60 να δοκιμαστούν αυτήν την εβδομάδα και τότε ίσως να μπορούμε να μιλάμε με σαφέστερες ενδείξεις για την αντιστροφή της ανοδικής τάσης.

  EURGBP

  Μετά τη μεγάλη πτώση της προηγούμενης Τρίτης, που έφερε την ισοτιμία EURGBP προς την περιοχή τιμών του 0.8450, υπήρξε έντονη ανοδική αντίδραση της υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας και έτσι το κλείσιμο της Παρασκευής ήταν στο 0.8530, πολύ κοντά στο άνοιγμα της περασμένης Δευτέρας. Ήταν η δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα αναποφασιστικότητας για το ζεύγος, το οποίο κάνει κάποιες κινήσεις μεσοβδόμαδα αλλά τελικά κλείνει εκεί που περίπου ανοίγει. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει την αβεβαιότητα των επενδυτών για το κοντινό μέλλον της ισοτιμίας και στις περιπτώσεις αυτές τις περισσότερες φορές υπερισχύει η μακροχρόνια τάση που εν προκειμένω είναι καθοδική. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης αυτού του σεναρίου, ενδέχεται να δούμε την ισοτιμία κοντά στην περιοχή τιμών του 0.8450. Οπως αναφέραμε και στο GBPUSD , έτσι και αυτό το ζεύγος ίσως αποτελεί την καλύτερη μεσομακροπρόθεσμη επιλογή  αγοράς  για υπομονετικούς επενδυτές.

  USDCAD

  Έκτη κατά σειρά πτωτική εβδομάδα για το USDCAD, που άνοιξε στο 1.3074 που έχασε από την Τρίτη το "κάστρο" του 1.30, πέφτοντας έως το 1.2951. Οι υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας ήταν σταθεροποιητικές, με την Παρασκευή να υπάρχει μια ελαφρά ανοδική αντίδραση προς την περιοχή του 1.30, αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά πόσο ισχυρά είναι τα ψυχολογικά όρια των στρογγυλών αριθμών στις αγορές. Το αδύναμο αμερικανικό δολάριο και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του καναδικού δολαρίου σε σχέση με το αμερικανικό, τις τελευταίες εβδομάδες. Η τρέχουσα εβδομάδα άνοιξε καθοδικά και όσο αυτό το κλίμα διατηρείται, αυξάνονται οι πιθανότητες παγίωσης κάτω από το 1.30, που θα μπορούσε να οδηγήσει την ισοτιμία προς το 1.29. Θυμίζουμε πως αυτή η περιοχή τιμών έχει να εμφανιστεί από το φθινόπωρο του 2018 και σε συνδυασμό με τις σημαντικότατες ανακοινώσεις της ανεργίας στις ΗΠΑ και στον Καναδά την ερχόμενη Παρασκευή, δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει εκπλήξεις και να φέρει τα πάνω κάτω.

  USDCHF

  Ελαφρώς καθοδικά έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα για την ισοτιμία USDCHF, που άνοιξε στο 0.9747 και έκλεισε στο 0.9723. Μεσοβδόμαδα πάντως είδαμε τιμές αρκετά κάτω από το 0.97, μέχρι το 0.9646. Από το μέσον της εβδομάδας πάντως ξεκίνησε ανοδική αντίδραση που επανέφερε την ισοτιμία πάνω από το 0.97. Σημειώνουμε επίσης πως τιμές κοντά στο 0.9650 είχαμε να δούμε από τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2018 και όσο κι αν το αμερικάνικο νόμισμα είναι αδύναμο αυτόν τον καιρό, μια τέτοια μεγάλη πτώση για την ισοτιμία USDCHF δε φαίνεται να εδράζεται σε ισχυρούς πυλώνες. Η συνέχιση της ανοδικής αντίδραση προς την περιοχή του 0.9820 συνεπώς φαίνεται να συγκεντρώνει κάποιες πιθανότητες χωρίς βέβαια να ξεχνάμε ότι τα NFPs στο τέλος της εβδομάδας θα δώσουν το δικό τους τόνο.

  AUDUSD

  Καθοδική για το AUDUSD η εβδομάδα που μάς πέρασε αφού η Πέμπτη και η Παρασκευή ήταν έντονα πτωτικές ημέρες και πήραν πίσω την άνοδο των πρώτων ημερών. Το άνοιγμα ήταν στο 0.6974, την Τρίτη η τιμή έφτασε μέχρι το 0.7032 και τελικά η εβδομάδα έκλεισε στο 0.6947. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ανακοινώθηκε ο PMI υπηρεσιών και παρότι η τιμή του ήταν πάνω από τις προσδοκίες, το νόμισμα της Αυστραλίας δε δείχνει να αντιδρά ανοδικά. Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν ασφαλώς και οι ανακοινώσεις προς το τέλος της εβδομάδας με την ανεργία στις ΗΠΑ αλλά τους δείκτες τιμών καταναλωτή στην Κίνα να είναι στο προσκήνιο. Από την άλλη πλευρά όμως δεν υπάρχουν ακόμα σαφείς ενδείξεις πως η ανοδική τάση της ισοτιμίας έχει ανακοπεί ή αντιστραφεί και με τόσο αντικρουόμενες πληροφορίες ίσως είναι καλό να υπάρξει μια στάση αναμονής. Αντί θέσης σε αυτό το ζεύγος ενδιαφέρον παρουσιάζει το πιθανό άνοιγμα θέσης  long  στο AUDNZD , όπου στατιστικά η ψαλίδα τιμών στα δύο νομίσματα που έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες έχει μεγάλες πιθανότητες να κλείσει με άνοδο του ζεύγους.

  SP500

  Μια εβδομάδα με σταθεροποιητικές τάσεις είδαμε για τον αμερικανικό δείκτη SP500 που έκλεισε στις 3,235 μονάδες, πολύ κοντά στο άνοιγμά του. Υπήρξε συνεπώς διακοπή της σειράς των ανοδικών εβδομάδων αλλά αυτό έχει συμβεί ξανά στις αρχές Δεκεμβρίου και μάλλον δείχνει να είναι η απαιτούμενη στάση του δείκτη για να πάρει κάποιες ανάσες. Όσο δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για διόρθωση, οι αγοραστές θα επιμένουν και το στοίχημα των νέων υψηλών όλων των εποχών, πάνω από 3,262 μονάδες είναι πάλι στο προσκήνιο. Προσοχή θέλουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όπου οι πιθανότητες ανάφλεξης είναι ιδιαίτερα αυξημένες καθώς και η ανακοίνωση της ανεργίας των ΗΠΑ την προσεχή Παρασκευή.

  DAX30

  Έκανε τελικά μια κίνηση ο γερμανικός δείκτης DAX30, μετά τη σταθεροποίηση των τελευταίων εβδομάδων και αυτή ήταν προς τα κάτω. Πιο συγκεκριμένα το άνοιγμα ήταν στις 13,292 μονάδες και το κλείσιμο στις 13,177 μονάδες ή πτώση περί το 0.86%. Στο στόχαστρο πλέον μπαίνουν οι 13,000 μονάδες, με τυχόν παγιωμένη διάσπαση τους να σηματοδοτεί πλεονάζοντες πωλητές που μπορούν δυνητικά να φέρουν το δείκτη αρκετά παρακάτω. Ενδιαφέρον έχει η παράλληλη αγορά του SP500  με ταυτόχρονη πώληση του DAX30 και του Nikkei225.

  FTSE100

  Δε συνέχισε το ανοδικό του σερί ο βρετανικός δείκτης FTSE100 αφού από τις 7,627 μονάδες έπεσε στις 7,596 μονάδες την περασμένη εβδομάδα με απώλειες 0.24% περίπου. Η πτώση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε η ανοδική αντίδραση της Πέμπτης. Ο δείκτης φαίνεται πως αντιδρά ανοδικά πάνω από τις 7,500 μονάδες και έτσι το σενάριο επαναφοράς του στην περιοχή τιμών των 7,630 μονάδων δεν είναι απίθανο.

  Χρυσός

  Εκρηκτική άνοδο είχαμε για το χρυσό που από τα $1,511.6 στο άνοιγμα της περασμένης εβδομάδα, έκλεισε κοντά στα $1,552 την Παρασκευή με άνοδο πάνω από 2.6%. Η άνοδος συνεχίζει με τον ίδιο εκρηκτικό ρυθμό και την παρούσα εβδομάδα και νωρίς το πρωί της Δευτέρας η τιμή κινείται πάνω από τα $1,577. Πλέον ο χρυσός κινείται σε επίπεδα τιμών που δεν είχαμε δει από το 2013 και όσο οι επενδυτές θα εμπιστεύονται το πιο ασφαλές καταφύγιο παραδοσιακά, η μόνη ανακοπή της ισχυρής ανοδικής τάσης θα αποδίδεται πιθανώς σε διορθωτικές κινήσεις και κατοχυρώσεις κερδών. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και οι τιμές του αμερικανικού δολαρίου θα έχουν καθοριστικό ρόλο.

  Πετρέλαιο

  Πέμπτη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα για το πετρέλαιο που άνοιξε στα $61.57 και έκλεισε στα $63.90, σημειώνοντας άνοδο κοντά στο 3.8%. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι ραγδαίες αφού το Ιράν ανακοίνωσε πως αποσύρεται από τη συμφωνία με τα πυρηνικά που είχε υπογράψει το 2015 και έτσι τα σύννεφα πολέμου και γενικευμένων αναταραχών εξαπλώνονται απειλητικά. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οι τιμές κινούνται ακόμα υψηλότερα, σταθερά πάνω από τα $64, φτάνοντας σε υψηλά αρκετών μηνών. Μόνο μια αποκλιμάκωση της έντασης θα μπορούσε να ανακόψει αυτό το ξέφρενο ράλι αλλά μια τέτοια εκτόνωση δε διαφαίνεται υπό τις παρούσες συνθήκες. Αντίθετα  αν το αμερικανικό δολάριο αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο τότε η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα ευνοηθεί κι άλλο. Η ανακοίνωση της ανεργίας στις ΗΠΑ την προσεχή Παρασκευή θα έχει επίσης σημαντικό ρόλο. 

  Bitcoin

  Έστω κι αν η περασμένη εβδομάδα έκλεισε οριακά καθοδικά για το Bitcoin (άνοιγμα στα $7,372  και κλείσιμο στα $7,357 – πτώση κατά 0.2%), το σημαντικό γεγονός είναι πως από την Παρασκευή και μετά αντιδρά ισχυρά ανοδικά αποδεικνύοντας έτσι πως τα κρυπτονομίσματα και ιδιαιτέρως το Bitcoin αρχίζουν και αποτελούν εναλλακτικές επενδυτικές λύσεις. Η άνοδος δείχνει να συνεχίζεται, εν μέσω ανησυχιών στα παγκόσμια επενδυτικά γεωστρατηγικά δεδομένα και ίσως αυτές οι εξελίξεις να ήταν το έναυσμα που περίμενε το Bitcoin για την ανοδική του αντίδραση. Πρώτος εφικτός στόχος θα μπορούσαν να είναι τα $7,850.
   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

   

   

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com
   

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

   
  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης και δεν αποτελεί προσωπική οικονομική συμβουλή. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
   
  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με εναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων