Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Δεκ-2019 12:10

  Πώς η μείωση της φορολογίας ενισχύει τις αποτιμήσεις των ελληνικών εισηγμένων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων του κλάδου της κατανάλωσης βλέπει η Eurobank Equities για το 2020 χάρη στα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

  Σε ανάλυσή της για τους επτά τίτλους του Χ.Α που συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία G.RE.CO (όπως την έχει ονομάσει) και που σχετίζονται με την κατανάλωση (Coca Cola, OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo, Aegean, Sarantis και Fourlis) σημειώνει πως η ρευστότητα των νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθεί κατά το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων (πολλών) ετών μετά και τα μέτρα του προϋπολογισμού του 2020.

  Παράλληλα, όπως αναφέρει, η μείωση του συντελεστή φορολογίας των εταιρειών κατά 4% σημαίνει 5-6% υψηλότερες αποτιμήσεις και αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των τιμών-στόχων στην οποία προχωρά για τις περισσότερες εταιρείες. Ωστόσο αναφέρει πως υπάρχει περαιτέρω ανοδική τάση έτσι και αλλιώς, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι φορολογικές περικοπές θα αναζωογονήσουν τις επιχειρήσεις γενικότερα και τα οφέλη που θα προκύψουν θα επανεπενδυθούν για την ενίσχυση της μελλοντικής κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

  Συνολικά, η Eurobank Εquities εκτιμά πως η αύξηση των λειτουργικών κερδών για τις επτά μετοχές GRECO θα κινηθεί στο 5% το 2020, με τα κέρδη ανά μετοχή να αυξάνονται κατά περισσότερο από 10%, και σαφώς υψηλότερα από την προβλεπόμενη αύξηση κερδοφορίας των μετοχών του δείκτη MSCI Europe.

  Πώς να "παίξουν" οι επενδυτές τον κλάδο

  Με τις περισσότερες μετοχές της λίστας GRECO να διαπραγματεύονται με discount 15% έως 25% σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές στην ΕΕ, υπάρχουν περιθώρια ανόδου των αποτιμήσεων, σημειώνει. Επισημαίνει ωστόσο ότι οι αποτιμήσεις που αφορούν τα κέρδη είναι περισσότερο πιθανό να επεκταθούν λόγω της ανάκαμψης των ροών κεφαλαίων, μετά τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών των εταιρειών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και όχι λόγω της περαιτέρω μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων.

  Κατά την άποψή της,  η περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα αντανακλά είτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους ή τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Μέσα στο περιβάλλον του G.RE.CO η Eurobank Equities προτιμά: 1) τις μετοχές εταιρειών με υψηλή μερισματική απόδοση (π.χ. ΟΠΑΠ). 2) τις μετοχές με ισχυρούς καταλύτες  (ΟΠΑΠ, Fourlis). 3) τις μετοχές με αποτιμήσεις που δεν αντανακλούν τις προοπτικές ανάπτυξης (π.χ. Jumbo) και 4) τις μετοχές εταιρειών που οι προοπτικές αύξησης της  ανάπτυξης είναι ορατές και δεν εξαρτώνται πολύ από τις εγχώριες μακροοικονομικές προοπτικές  (π.χ. Jumbo).

  Το top pick της χρηματιστηριακής από το περιβάλλον αυτό είναι ο ΟΠΑΠ για τον οποίο ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 13 ευρώ από 11,80 ευρώ πριν και δίνει σύσταση αγοράς, με εκτιμώμενη μερισματική απόδοση 2020 στο 9% και του 2021 στο 9,8%. Δεύτερο top pick είναι η Jumbo η οποία προσφέρει ένα συνδυασμό πολύ ελκυστικών αποτιμήσεων, καλής λειτουργικές μόχλευσης και ανοδικών περιθωρίων κερδοφορίας. Και η Fourlis ξεχωρίζει, όπως επισημαίνει καθώς είναι η εταιρεία της οποίας το προφίλ είναι έντονα συνδεδεμένο με την κυκλική ανάκαμψη.

  Η Eurobank Equities προχωρά σε αύξηση της τιμής-στόχου και για τον ΟΤΕ όπου την τοποθετεί στα 13,60 ευρώ από 13 ευρώ πριν, για την Jumbo δίνει τιμή-στόχο τα 20,30 ευρώ από 19,60 ευρώ και για την Fourlis η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 6,4 ευρώ από 6,10 ευρώ πριν. Για την Coca Coal διατηρεί τα 30,10 ευρώ με σύσταση hold, για την Aegean διατηρεί τα 9,80 ευρώ και τη σύσταση buy και για την Sarantis επίσης διατηρεί την τιμή-στόχο των 9,10 ευρώ με σύσταση hold.

  sfswe

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ