Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Δεκ-2019 11:47

  SocGen: Συστήνει μεγάλες overweight θέσεις στα ελληνικά ομόλογα το 2020

  SocGen: Συστήνει μεγάλες overweight θέσεις στα ελληνικά ομόλογα το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Μεγάλες overweight θέσεις στα ελληνικά ομόλογα καθώς και τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας συστήνει σε επενδυτές και πελάτες της η Societe Generale για το 2020.

  Θυμίζουμε πως η γαλλική τράπεζα είχε προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις των ελληνικών ομολόγων στις αρχές Νοεμβρίου, σημειώνοντας πως μετά το ράλι που έχουν καταγράψει, οι αποτιμήσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων είναι πλέον "πολύ ανεβασμένες". Όπως είχε επισημάνει αν και συνεχίζει να είναι θετική για τα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο προχωρά στη ρευστοποίηση των κερδών της στα 10ετή και σύστησε στους επενδυτές να πουλήσουν ελληνικά και να αγοράσουν ιταλικά ομόλογα και να περιμένουν κάποιο διάστημα πριν "γίνουν" και πάλι overweight.

  Έτσι, σύμφωνα και με το νέο της report για τις προοπτικές του 2020, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν άλλο και να "γυρίσουν" σε θετικές τις θέσεις τους στους ελληνικούς τίτλους.

  Γενικότερα εκτιμά πως η νομισματική πολιτική των Fed και ΕΚΤ θα στηρίξει την πορεία των ομολόγων στην ευρωζώνη και ειδικά της περιφέρειας. Έτσι συστήνει μεγάλες overweight θέσεις ειδικά στα ομόλογα που έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις όπως τα ελληνικά.

  Κατά την άποψή της, οι αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών από τους οίκους αξιολόγησης το 2020 θα συνεχίσουν να αναβαθμίζονται ενώ τα spreads θα παραμείνουν μειωμένα και η χρηματοδότηση υπό έλεγχο. 

  Η SocGen σημειώνει πως σύμφωνα με την άποψή της, οι επιδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2019 οφείλονται περισσότερο στις εξελίξεις διεθνώς παρά στην Ελλάδα. Η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της χώρας και η αλλαγή της κυβέρνησης έχουν σίγουρα επηρεάσει τα spreads της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας, ωστόσο εκτιμά πως η σύγκλιση θα είχε πιθανώς συμβεί ούτως ή άλλως, ακόμα κι αν τα ελληνικά ομόλογα είχαν παραμείνει σταθερά, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη γειτονική χώρα.

  Πάντως, όπως τονίζει, εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια για αναβάθμιση του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας το οποίο και θα στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα, με τον ΟΔΔΗΧ να ακολουθεί τα βήματα της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Αυτοί οι εκδότες μπήκαν σε έναν ενάρετο κύκλο, όπου η ζήτηση των επενδυτών ώθησε τις αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων, καθιστώντας το έτσι ευκολότερο για τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα το 2019 αλλά και το επόμενο διάστημα.

  Η SocGen τονίζει ότι η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα ενός μεγάλο αποθεματικού ρευστότητας που θα της επιτρέψει να κινηθεί τα επόμενα τρία χρόνια χωρίς καμία πίεση να εκδώσει χρέος. Αυτό σημαίνει επίσης ότι υπάρχει πολύ μικρός πιστωτικός κίνδυνος για τους επενδυτές τα επόμενα τρία χρόνια. Κατά την άποψή της αυτό είναι κάτι που οι αγορές δεν έχουν ακόμη καν αποτιμήσει παρά το ράλι το 2019. Αναμένει έτσι περισσότερες αναβαθμίσεις από τους οίκους, λόγω και της "βουτιάς" που έχουν καταγράψει οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων. Ο οίκοι αξιολόγησης δεν το παραδέχονται, αλλά συχνά καταλήγουν να παρακολουθούν τα spreads των ομολόγων, σημειώνει. Έτσι εκτιμά πως η Ελλάδα θα  συνεχίσει να προσφέρει την ευκαιρία να διαφοροποιήσει κανείς το ρίσκο του, σε σχέση και με την Ιταλία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων