Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Νοε-2019 11:43

  Euroxx: Βλέπει νέο ράλι έως και 35% για τις ελληνικές τράπεζες – Οι θετικοί καταλύτες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Bullish για τις προοπτικές των τραπεζικών μετοχών δηλώνει η Euroxx σε νέα έκθεσή της, επισημαίνοντας ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Όπως τονίζει υπάρχουν πολλοί θετικοί καταλύτες οι οποίοι και θα συμβάλλουν σε αυτό και συγκεκριμένα : το θετικό μακροοικονομικό / πολιτικό περιβάλλον, οι προσδοκίες για την εφαρμογή της συστημικής λύσης για τη μείωση των NPEs (Ηρακλής), οι υψηλότερες προσδοκίες ρευστότητας μετά την πλήρη άρση των ελέγχων κεφαλαίου, η συνεχιζόμενη μείωση στα κόστη, η βελτίωση της αγοράς ακινήτων, η ανάκαμψη στη δημιουργία προμηθειών, καθώς και οι χαμηλότερες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις μέσω του χαμηλότερου κόστους των ιδίων κεφαλαίων, τα υψηλότερα κέρδη από τις συναλλαγές, η καλύτερη τιμολόγηση για τις πωλήσεις NPE και το χαμηλότερο κόστος για τις εγγυήσεις για το σχέδιο "Ηρακλής".

  Παράλληλα, η Euroxx τονίζει ότι το προφίλ ρευστότητας των συστημικών τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά ενώ οι κεφαλαιακές τους θέσεις είναι ισχυρές. Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα μειώνεται συνεχώς, έχοντας σημειώσει πτώση κατά 100 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2015 στα μόλις 7,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019. Αυτό αντικατοπτρίζει πρωτίστως τον μηδενισμό του ELA από τον Μάρτιο του 2019 από τα 68,9 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2015 και δεύτερον τη μείωση της χρηματοδότησης της ΕΚΤ κατά 31,1 δισ. ευρώ σε 7,5 δισ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο.

  Όπως τονίζει πάντως, αν και ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 15,8% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι του μέσου όρου της ΕΕ κατά 14,3%, ωστόσο το υψηλό ποσοστό των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων DTC υπονομεύει την ποιότητα του κεφαλαίου. Στο επόμενο διάστημα η Euroxx εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε περαιτέρω εκδόσεις τίτλων Tier ΙΙ για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση προκειμένου να υποστηρίξουν τους στόχους μείωσης των NPEs.

  NPEs / NPLs
   

  Σε ότι αφορά τους στόχους των NPEs / NPLs υπάρχουν αρκετές προκλήσεις, αλλά είναι εφικτοί, σημειώνει η Euroxx. Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί στον SSM να μειώσουν σταδιακά το απόθεμα των NPEs / NPL κατά περισσότερο από 63% το 2021. Κατά την άποψη της Euroxx, το σχέδιο "Ηρακλής" θα διευκολύνει μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των NPE / NPL, η οποία σε συνδυασμό με το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα και την τεχνογνωσία των τραπεζών στην εσωτερική διαχείριση των επισφαλών δανείων, θα συμβάλουν στην ουσιαστική μείωση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, επιτρέποντας μια ταχύτερη εξομάλυνση των NPEs, η οποία είναι ο βασικός μοχλός για τη βελτίωση της κερδοφορίας.

  Ισχυρό μομέντουμ κερδοφορίας

  Την ίδια στιγμή, το ισχυρό μομέντουμ της κερδοφορίας συνεχίζεται παρά την πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ). Η ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου αποτελεί το κλειδί, επισημαίνει η Euroxx η οποία αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη του 2019 για το σύνολο του κλάδου κατά 17% κυρίως χάρη στα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Παράλληλα μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2020-2021 κατά 6-13% κυρίως λόγω των χαμηλότερων προσδοκιών αύξησης των εσόδων από προμήθειες και των υψηλότερων προβλέψεων λόγω της επιτάχυνσης της μείωσης των NPEs.

  Οι τιμές-στόχοι

  Έτσι, η χρηματιστηριακή εταιρεία επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Overweight για τον κλάδο με τις νέες τιμές στόχους να δίνουν περιθώρια ανόδου 19-35% από τα τρέχοντα επίπεδα.  Συνολικά, συνεχίζει να βλέπει περαιτέρω ανοδική πορεία, λόγω του ταχέως βελτιούμενου οικονομικού περιβάλλοντος και της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Επιπλέον, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις όσον αφορά τη διαχείριση των NPEs, παραμένει αισιόδοξη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να καθαρίσουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια και θα απορροφήσουν τις απώλειες κεφαλαίου που σχετίζονται με τη μεταφορά των NPEs χωρίς την ανάγκη για άλλη ανακεφαλαιοποίηση.

  fds

  Η Εθνική και η Eurobank παραμένουν οι κορυφαίες της επιλογές, με τιμή-στόχο τα 3,80 ευρώ από 3 ευρώ πριν και τα το 1,30 ευρώ από 1,10 ευρώ πριν, αντίστοιχα. Για την Alpha Bank Η τιμή-στόχο είναι στα 2,30 ευρώ από 2 ευρώ πριν και για την Πειραιώς στα 3,60 ευρώ από 3,30 ευρώ πριν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων