Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Νοε-2019 13:25

  Πιθανή αρνητική έκπληξη από την αναδιάρθρωση της MSCI βλέπουν οι αναλυτές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η MSCI ανακοινώνει το βράδυ της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου την νέα αναδιάρθρωση των δεικτών της στο πλαίσιο του Semi-Annual Review της, με τις αλλαγές να έχουν ισχύ μετά το κλείσιμο των συναλλαγών της 26ης Νοεμβρίου. Τα ισχυρά κέρδη που καταγράφει το ελληνικό Χρηματιστήριο το οποίο έχει προσθέσει πάνω από 13 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίησή του από τις αρχές του έτους με άλμα σχεδόν 40% στον Γενικό Δείκτη, έχουν ενισχύσει τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι αυτή η αναδιάρθρωση θα έχει ελληνικό ενδιαφέρον.

  Πιο συγκεκριμένα, το τραπεζικό ράλι που ξεπερνά το 130% από τα χαμηλά του κλαδικού δείκτη που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο και η εκτόξευση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς κατά 430% περίπου από τα δικά της χαμηλά (επίσης τον Ιανουάριο) με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται πλέον στο 1,34 δισ. ευρώ, έχει κάνει την αγορά να αποτιμά ότι η MSCI θα την επαναφέρει στον βασικό δείκτη της Ελλάδας, MSCI Standard Greece, μετά τον αποκλεισμό της τον Νοέμβριο του 2018, όταν η κεφαλαιοποίησή της είχε καταρρεύσει κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ.

  Αυτή η εκτίμηση έχει ενισχυθεί από τον περασμένο Μάιο όταν η MSCI αποφάσισε να επαναφέρει τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας στον βασικό δείκτη Ελλάδας, τις οποίες είχε αποκλείσει μαζί με την Πειραιώς το φθινόπωρο του περασμένου έτους.

  Δεν επιστρέφει η Πειραιώς - Εκτός η Titan;

  Πάντως, όπως εκτιμά η VTB Capital μιλώντας στο Capital.gr -η ρωσική επενδυτική εταιρεία η οποία είχε προβλέψει σωστά την επιστροφή των Eurobank και Εθνικής στον MSCI Greece- η άνοδος της κεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει στην επιστροφή της στους βασικούς δείκτες της MSCI ακόμη, και έτσι δεν προβλέπει κάποιο σχετικό νέο σε αυτό το μέτωπο μεθαύριο.

  Όπως σημειώνει η VTB σε νέα της έκθεση η περίοδος την οποία λαμβάνει υπόψη της η MSCI για τις αποφάσεις της για τις μετοχές συμμετέχουν στους δείκτες (cutoff period) έχει περάσει, καθώς ήταν το διάστημα 18 με 31 Οκτωβρίου, και έτσι προχωρά στις προβλέψεις της για τις προσθήκες και τις διαγραφές από τους δείκτες.

  δςε

  Ωστόσο η VTB εκτιμά πως θα υπάρξει ελληνικό ενδιαφέρον στην προσεχή αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI καθώς προβλέπει διαγραφή της μετοχής της Titan Cement International (TCI) η οποία έχει βάρος 4,55% στον δείκτη MSCI Greece και 4,52% στον MSCI Αναδυόμενων Αγορών.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως από τις 23 Ιουλίου 2019, η μετοχή της Titan Cement International διαπραγματεύεται στο Euronext Βρυξελλών, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων. Η πρωτογενής διαπραγμάτευση των μετοχών της στις Βρυξέλλες, έχει θεωρηθεί από τους αναλυτές εδώ και καιρό ότι θα οδηγήσει την Titan εκτός δείκτη MSCI Ελλάδας.

  Ωστόσο, όπως εξηγεί στο Capital.gr η VTB, η MSCI λαμβάνει υπόψη της για τις αποφάσεις της μία μέρα μεταξύ των 10 τελευταίων συνεδριάσεων του Οκτωβρίου, η οποία ημέρα αποκαλύπτεται μετά τις ανακοινώσεις του rebalancing. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της VTB, το μίνιμουμ όριο της κεφαλαιοποίησης που πρέπει να έχουν οι εταιρείες των αναδυόμενων αγορών που λαμβάνει υπόψη της η MSCI για να συμμετέχουν στους δείκτες της, ήταν ελαφρά υψηλότερο από την κεφαλαιοποίηση της Titan σε αρκετές από αυτές τις 10μέρες (όχι σε όλες), έτσι υπάρχει πιθανότητα διαγραφής της, την οποία μάλιστα η VTB θεωρεί εξαιρετικά πιθανή.

  Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς της VTB Capital, οι εκροές από την Titan λόγω αυτής της εξέλιξης, θα φτάσουν τα 78 εκατ. δολάρια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ