Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Οκτ-2019 11:21

  JP Morgan για ΟΤΕ: Ελκυστική επιλογή, έρχεται ράλι εάν προχωρήσει η πώληση στη Ρουμανία

  JP Morgan για ΟΤΕ: Ελκυστική επιλογή, έρχεται ράλι εάν προχωρήσει η πώληση στη Ρουμανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ισχυρά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου από τον ΟΤΕ αναμένει η JP Morgan (θα ανακοινωθούν στις 7 Νοεμβρίου) κι έτσι δίνει σύσταση overweight με τιμή-στόχο τα 16 ευρώ.  Όπως επισημαίνει, εκτιμά ότι οι τάσεις στην Ελλάδα έχουν παραμείνει ισχυρές, τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία, ενώ αναμένει ότι η πίεση στις δραστηριότητες στη Ρουμανία θα συνεχιστούν. 

  Παράλληλα, ο ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τον στόχο των ελεύθερων ταμειακών ροών (guidance) για το τρέχον έτος οι οποίες τοποθετούνται στα 350-450 εκατ. ευρώ.

  Σύμφωνα με την JP Morgan, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Ρουμανία αναμένεται να έχουν επηρεάσει αρνητικά το χρονοδιάγραμμα της πώλησης του asset που διατηρεί ο ΟΤΕ στη χώρα (Telekom Romania). Ωστόσο ο οίκος εκτιμά πως υπάρχει πιθανότητα το deal να ανακοινωθεί πριν το τέλος του έτους.

  Σε ό,τι αφορά τη μετοχή του ΟΤΕ, η JP Morgan επισημαίνει πως παραμένει μία ελκυστική επιλογή και για αυτό δίνει overweight στάση, καθώς ο ΟΤΕ προσφέρει 1) μία από τις καλύτερες δομές αγοράς και ένα από τα πιο ανταγωνιστικά περιβάλλοντα στην Ευρώπη, 2) μακροοικονομικά και φορολογικά κέρδη, 3) ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης κόστους και 4) καταλύτη συγχωνεύσεων και εξαγορών εάν προχωρήσει η πώληση στη Ρουμανία

  Ελληνική αγορά

  Σε ό,τι αφορά την αγορά της Ελλάδας, πιο αναλυτικά, η JP Morgan αναμένει πως τα έσοδα από υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας θα σημειώσουν αύξηση της τάξης του 1,&% στο γ’ τρίμηνο από αύξησης 2,8% στο β’ τρίμηνο, με την επιβράδυνση να οφείλεται στον ισχυρότερο ανταγωνισμό. Επίσης, αναμένει ότι ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να προσθέτει πελάτες στο ευρυζωνικό δίκτυο καθώς και να αυξάνει το μερίδιο αγοράς, ενώ ενισχύει το πελατολόγιο του και σε πελάτες στις ίνες.

  Στην κινητή τηλεφωνία, αναμένεται ότι τα έσοδα από υπηρεσίες θα επιταχυνθούν κατά 2,7% από 2% το β’ τρίμηνο, με τη βοήθεια χαμηλότερου ανταγωνισμού, καθώς και από την παρατεταμένη περίοδο διακοπών αυτό το έτος (χάρη στον καλό καιρό στη χώρα), η οποία και υποστηρίζει την αύξηση των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.  Η JP Morgan αναμένει αύξηση 3,1% του EBITDA στην Ελλάδα, από 4,7% το προηγούμενο τρίμηνο, με την επιβράδυνση να εξηγείται από την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

  Ρουμανία


  Σε ό,τι αφορά την αγορά της Ρουμανίας τα έσοδα αναμένεται να "γυρίσουν" στα θετικά αλλά η πίεση στο EBITDA παραμένει ισχυρή. Αναμένεται ότι τα οικονομικά στοιχεία από τις δραστηριότητες στη Ρουμανία θα αρχίσουν να βελτιώνονται από το τρίτο τρίμηνο και μετά, καθώς τα συγκριτικά στοιχεία καθίστανται ολοένα και ευκολότερα (και ακόμα περισσότερο στο δ’ τρίμηνο).

  H JP Morgan βλέπει μια πιθανότητα οι ρουμανικές δραστηριότητες να επιστρέψουν σε θετική αύξηση των εσόδων στο τρίτο τρίμηνο, ωστόσο, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) θα συνεχίσουν να μειώνονται σε διψήφιο ποσοστό. Πέρυσι οι δραστηριότητες στη Ρουμανία επωφελήθηκαν από τις πωλήσεις ακινήτων, κάτι που δεν συμβαίνει αυτό το έτος και αυτό θα επιβαρύνει τα οικονομικά μεγέθη του ΟΤΕ. Την ίδια στιγμή, η επίδραση του "κακού χρέους" στα οικονομικά στοιχεία θα μειωθεί σταδιακά.

  Η JP Morgan εκτιμά πως πριν το τέλος του έτους θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την πώληση των δραστηριοτήτων του ΟΤΕ στη χώρα και αυτό θα αποτελέσει ισχυρό καταλύτη για τη μετοχή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ