Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Οκτ-2019 11:38

  Το "τέλος" της ευρωπεριφέρειας - Το "ελληνικό θαύμα" της αγοράς ομολόγων ανατρέπει τα δεδομένα

  Το "τέλος" της ευρωπεριφέρειας - Το "ελληνικό θαύμα" της αγοράς ομολόγων ανατρέπει τα δεδομένα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το "μεγάλο θέμα" στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι το τέλος της ευρωπεριφέρειας, όπως υποστηρίζει ο Σεμπάστιεν Γκάλι, ανώτερος μακροοικονομικός αναλυτής της Nordea Asset Management. Με "τέλος" εννοείται το ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά νόημα πια για τον διαχωρισμό μεταξύ πυρήνα και περιφέρειας στην περιοχή, όπως δείχνει η πορεία των οικονομικών στοιχείων και κυρίως η πορεία της αγοράς ομολόγων των χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

  Όπως τονίζει η Nordea, οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωπεριφέρεια έχουν σημειώσει εξαιρετική πορεία, αποφεύγοντας να βρεθούν υπό σημαντική πίεση σε ένα risk-off περιβάλλον. Συμπεριφέρονται ουσιαστικά σαν επενδυτικά καταφύγια, όπως επισημαίνει, κάτι που αποτελεί και αναγκαία προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί ένα asset "υψηλής ποιότητας και ρευστότητας" (high-quality liquid assets - HQLA).

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Nordea, αυτή η τάση θα συνεχιστεί, ωφελώντας σημαντικά τις καμπύλες αποδόσεων σε Ιταλία και Ελλάδα. Όπως τονίζει, οι οικονομίες που βρίσκονταν κάποτε στο χείλος της καταστροφής, έχουν καταγράψει ένα σημαντικό turnaround. Με χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, αυτές οι οικονομίες θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν και θα παρασύρουν στη συνέχεια και την υπόλοιπη Ευρώπη μαζί τους.  

  Αξίζει να σημειώσουμε πως τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν τα "αστέρια" των αποδόσεων στην περιοχή της Ευρώπης τον τελευταίο μήνα, όπως παρατηρεί και η Societe Generale. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων έχει μειωθεί στο 1,2% από 1,4% στις αρχές του Οκτωβρίου, ενώ σε επίπεδα έτους σημειώνουν την καλύτερη επίδοση διεθνώς μετά από αυτήν των 10ετών ομολόγων της Βραζιλίας, με τα ελληνικά yields να έχουν υποχωρήσει κατά 300 μ.β σχεδόν, και από το 4,6% τον Οκτώβριο του 2018.

  Η αναβάθμιση της S&P η οποία και αναμενόταν ευρέως από την αγορά, επιβεβαιώνει τη βελτίωση των προοπτικών της Ελλάδας μετά από τις εκλογές, και αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στους επενδυτές της αγοράς ομολόγων, οδηγώντας σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των ελληνικών yields, καθώς η χώρα έρχεται έτσι ένα βήμα πιο κοντά στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας.

  Εντυπωσιακό ράλι στο 5ετές

  Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί ελαφρώς στο 1,22% μετά από τη χθεσινή άνοδο λόγω των εξελίξεων γύρω από το Brexit οι οποίες και έστειλαν τις αποδόσεις όλων των ευρωπαϊκών ομολόγων υψηλότερα. Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου ωστόσο, καταγράφει νέα εντυπωσιακή βουτιά, υποχωρώντας άνω του 16% από χθες και διαμορφώνεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,449%.

  Αυτή την Παρασκευή, η αγορά περιμένει την ετυμηγορία της DBRS η οποία βαθμολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από το investment grade (IG) με σταθερές προοπτικές. Η αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε θετικές αναμένεται ευρέως από την αγορά, ενώ δεν αποκλείεται και κάποια κίνηση από τον καναδικό οίκο σε ό,τι αφορά το rating.

  Σε περίπτωση αναβάθμισης του rating, η DBRS θα βαθμολογεί την Ελλάδα μόλις δύο βαθμίδες κάτω από το IG, κάτι που θα αποτελέσει ένα ισχυρότατο σήμα προς τις αγορές. Όπως είχε σημειώσει στην τελευταία της έκθεση για την Ελλάδα τον Μάιο όταν και την αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα, στο BB (low) από B (high) με σταθερές προοπτικές, οι παράγοντες που συντελούν σε αναβάθμιση της Ελλάδας είναι: (1) η συνεχιζόμενη εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης, (2) η συμμόρφωση με το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής εποπτείας, (3) η σταθεροποίηση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων (4), η συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομικής υγείας των τραπεζών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ