Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Οκτ-2019 11:35

  Axia: Θετικό το μομέντουμ γύρω από τις ελληνικές τράπεζες

  Axia: Θετικό το μομέντουμ γύρω από τις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το μομέντουμ γύρω από τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζει να είναι θετικό, όπως σημειώνει η Axia σε νέα της έκθεση. Οι τιμές των ακίνητων κινούνται σταθερά ανοδικά, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κυμαίνονται σήμερα στο 1,5% και τα σχέδια των τραπεζών προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Όσον αφορά τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, η Axia διαπίστωσε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους παραμένουν χαμηλά, αν και σε σταθερά επίπεδα (ή ακόμη υψηλότερα στην περίπτωση της Πειραιώς), οι προμήθειες κινούνται υψηλότερα ενώ και η κερδοφορία είναι υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

  Επίσης, υπογραμμίζει ότι το επίπεδο των καταθέσεων συνεχίζει να αυξάνεται, το απόθεμα των NPEs (και οι δείκτες NPE) εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθοδική πορεία, ενώ οι συνολικοί δείκτες κεφαλαίου παρουσιάζουν ανοδική τάση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  Η Alpha Bank εργάζεται επί του παρόντος στην επικείμενη ανακοίνωση του νέου επιχειρηματικού της σχεδίου (Νοέμβριος), η Eurobank βρίσκεται στις τελικές διαπραγματεύσεις με την PIMCO για την πώληση μεριδίου του Eurobank FPS (NPE servicer) και την τιλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo, η Εθνική Τράπεζα προχωρά με την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου (που ανακοινώθηκε τον Μάιο), ενώ η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να υλοποιεί το υπάρχον σχέδιό της, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις.

  Η πρόσφατη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του APS, ότι δηλαδή δεν συνιστά κρατική ενίσχυση, σημαίνει ότι όλα προχωρούν σωστά για τον τραπεζικό κλάδο, σημειώνει η Axia. Με την κρατική εγγύηση να φτάνει τα 9 δισ. ευρώ για συνολικές τιτλοποιήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ, εκτιμά μείωση του δείκτη NPE κατά 15% στο 20% (με βάση τις εκτιμήσεις για το σύνολο του τρέχοντος έτους) με κόστος περίπου 250 μονάδες βάσης για τους συνολικούς δείκτες κεφαλαίου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο χειρότερο σενάριο. Δεδομένου ότι το σχέδιο είναι προαιρετικό, είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθεί ο τρόπος με τον οποίο κάθε τράπεζα θα χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νέο αυτό εργαλείο. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται πάντως να ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο στις επόμενες εβδομάδες.

  Έτσι η Axia δίνει σύσταση "buy" για τις Alpha Bank και Εθνική, με τιμή-στόχο τα 2,15 ευρώ και τα 2,90 ευρώ και περιθώρια ανόδου 25% και 5% αντίστοιχα. Για την Eurobank και την Πειραιώς τηρεί ουδέτερη στάση με τιμή-στόχο το 1,15 ευρώ και τα 3 ευρώ αντίστοιχα, ενώ δίνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 32% και 1% αντίστοιχα.

  Κατά την άποψη της Axia, το APS είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την επιδιόρθωση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών αλλά δεν αρκεί για να επιτευχθεί η πλήρης εξυγίανση καθώς θα αφήσει το σύστημα με δείκτη NPE στο 30%. Εκτός από την έκθεση στο ΑPS, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων μείωσης του βάρους των NPEs στους ισολογισμούς τους, ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας, και επομένως και τα χαρτοφυλάκια δανείων, θα διαδραματίσουν επίσης σημαντικό ρόλο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ