Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 29-Σεπ-2019 12:00

  Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει με τις τραπεζικές μετοχές

  Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει με τις τραπεζικές μετοχές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί το "κλειδί" τόσο για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών όσο και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς είναι αυτός που βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής των ξένων χαρτοφυλακίων και του ραντάρ των funds. Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι αυτός που θα ορίσει το πόσο μακρύς ή σύντομος θα είναι ο δρόμος προς την αναβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία του επενδυτικού βαθμού και άρα της ένταξης της χώρας στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) – καθώς και στην περίοδο επανεπενδύσεων, που ξεκινά η ΕΚΤ τον Νοέμβριο.

  Βελτίωση του κλίματος

  Τα πρώτα δείγμα της διάθεσης των επενδυτών για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες μετά τις εκλογές, τα αποτελέσματα β' τριμήνου και την πλήρη άρση των capital controls, όπως αυτά δόθηκαν από τα roadshow του Σεπτεμβρίου σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, είναι θετικά, ενώ θετικές είναι και οι εκθέσεις των εγχώριων και διεθνών αναλυτών για τον κλάδο, στον απόηχο του εντυπωσιακού ράλι που έχουν σημειώσει οι μετοχές τους φέτος (άνω του 80% για τον κλαδικό δείκτη) και της σημαντικής του υπεραπόδοσης σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

  Δεν είναι τυχαίο που οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι σημαντικό μέρος της βελτίωσης του κλίματος γύρω από την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα οφείλεται και στις κινήσεις που έχουν κάνει οι τράπεζες (π.χ. σχέδιο μετασχηματισμού Eurobank – νέο επιχειρηματικό σχέδιο, πωλήσεις NPEs και έκδοση του Tier II ομολόγου από την Εθνική – συμφωνία με Intrum και έκδοση Tier II από την Πειραιώς – νέο επιχειρηματικό σχέδιο της Alpha Bank), οι οποίες και απέδειξαν τη δέσμευση των διοικήσεων να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους.

  Ισχυρό στήριγμα για τις τράπεζες δίνεται τόσο από τη μείωση του country risk και από την αγορά κρατικών ομολόγων, το ράλι των οποίων έχει συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της κερδοφορίας τους λόγω των θέσεων που κατέχουν σε αυτά.

  "Ορόσημο" η συστημική λύση

  Νούμερο ένας, πάντως, παράγοντας που θα ξεκλειδώσει τις διαθέσεις των ξένων μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων απέναντι στο Χ.Α. και κυρίως τις τραπεζικές μετοχές –που είναι και το μεγάλο ζητούμενο ώστε να "νικηθεί" η ρηχότητα της αγοράς που την κάνει ευάλωτη στις αναταράξεις– είναι η συστημική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αν και οι συστημικές τράπεζες προχωρούν με τα δικά τους σχέδια για τη μείωση των NPEs πετυχαίνοντας τους στόχους, ωστόσο, για τους διεθνείς οίκους, αυτό που είναι απαραίτητο και θα κρίνει τις προοπτικές του κλάδου, είναι η εφαρμογή των σχεδίων των ελληνικών Αρχών για τα "κόκκινα" δάνεια, δηλαδή το σχέδιο APS του ΤΧΣ και στη συνέχεια τα σχέδια της ΤτΕ.

  Όπως τόνισε η Citigroup, τα σχέδια των ΤΧΣ και ΤτΕ για τα "κόκκινα" δάνεια, εάν εφαρμοστούν, ενδέχεται να ενισχύσουν σημαντικά την εγχώρια ρευστότητα ή οποία παραμένει "σφιχτή". Η αμερικάνικη τράπεζα τονίζει πως η εφαρμογή των συστημικών λύσεων για τη μείωση των NPEs, η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η βελτίωση της αγοράς των ακινήτων, αποτελούν τους θετικούς καταλύτες για τις προοπτικές του κλάδου.

  Η Fitch, από την πλευρά της, έχει ήδη στείλει εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα ότι η ουσιαστική βελτίωση του τραπεζικού κλάδου αποτελεί "κλειδί" για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, σημειώνοντας πως η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, αν και βελτιώνεται, παραμένει αδύναμη. Η οικονομική ανάκαμψη, η σταδιακή ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων, οι πωλήσεις των NPEs, η πιο εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και –σε μικρότερο βαθμό– ο εξωδικαστικός μηχανισμός, αναμένεται να βοηθήσουν τις τράπεζες να πετύχουν τους νέους στόχους για τα NPEs που υπέβαλαν στον SSM για το 2021 (δείκτης NPEs λίγο κάτω του 20%). Σύμφωνα με τη Fitch τα δύο σχέδια των ΤΧΣ και ΤτE θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τα NPEs πιο γρήγορα.

  Τέσσερα "κλειδιά"

  Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυρό ήταν το μήνυμα που έστειλε από το Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα και στο πλαίσιο του Sibos 2019, της κορυφαίας ετήσιας διεθνούς διοργάνωσης χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου. Όπως σημείωσε, μετά τις τεράστιες σωρευτικές απώλειες τα προηγούμενα χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία, ωστόσο, η επιτυχής διαχείριση του υψηλού αποθέματος των NPEs εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν.

  Μιλώντας σε κοινό 120 συμμετεχόντων από 40 διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Χαντζηνικολάου τόνισε πως εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα υπερβούν τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση των NPEs έως το 2021. Όπως είπε, το απόθεμα των NPEs στα τέλη του 2018 μειώθηκε σε 81,8 δισ. ευρώ (45,4% των συνολικών δανείων) από 107,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο 2016, ενώ στο τέλος Ιουνίου 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν περαιτέρω στα 78 δισ. ευρώ ή το 45% των συνολικών χορηγήσεων.

  Μέχρι τα τέλη του 2021, οι ελληνικές τράπεζες στοχεύουν σε μείωση του αποθέματος των NPEs κατά περίπου 30 δισ. ευρώ και του δείκτη NPEs κάτω του 20%. "Ο στόχος αυτός συνιστά μία ισχυρή βάση, αλλά υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να αναμένεται υπέρβασή του", τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου, παραθέτοντας τους εξής τέσσερις: 1) η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης, 2) μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, 3) η ενίσχυση των τιμών των ακινήτων με ρυθμό ταχύτερο του αναμενόμενου, και 4) η λειτουργία του Asset Protection Scheme (APS) που η έγκρισή του αναμένεται σύντομα και που πιθανότατα θα "σηκώσει" μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ.

  Tier II και εταιρικά ομόλογα

  Οι εκδόσεις Tier II τίτλων από τις Πειραιώς και Εθνική νωρίτερα το καλοκαίρι θεωρήθηκαν απόλυτα θετικές κινήσεις για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους, με την J.P. Morgan να δίνει σύσταση οverweight στον τίτλο της ΕΤΕ και oυδέτερη σε αυτόν της Πειραιώς. Η πορεία τους μάλιστα είναι πολύ καλή καθώς η απόδοση του τίτλου της Εθνικής ο οποίος εκδόθηκε με επιτόκιο 8,25% έχει υποχωρήσει στο 5,7% και της Πειραιώς από το 9,75% της έκδοσης στο 7,9% σήμερα. Παράλληλα και η Alpha Bank σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες να εκδώσει τίτλο Tier ΙΙ ύψους 300-400 εκατ. ευρώ με κουπόνι κάτω από 7%, στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

  Παράλληλα, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για ελληνικές εκδόσεις λόγω των χαμηλών αποδόσεων που υπάρχουν στην Ευρώπη, με την περίοδο που διανύουμε να είναι άκρως ευνοϊκή για αναδιάρθρωση του δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και για νέες χρηματοδοτήσεις από τις αγορές. Μετά την επιτυχημένη έκδοση του ΟΤΕ, όπου το 7ετές ομόλογο έφερε επιτόκιο κάτω του 1% στο 0,875%, ακολούθησαν τα ΕΛΠΕ με έκδοση 5ετούς ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, θα ακολουθήσει η Τέρνα Ενεργειακή για την άντληση 150 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς στο επόμενο διάστημα αναμένεται η αποπληρωμή του εταιρικού ομολόγου λήξης Μαρτίου του 2022 του ΟΠΑΠ, ενώ πιθανή είναι μία νέα διεθνής έκδοση από τη ΔΕΗ το 2020. Την αναδιάρθρωση του δανεισμού της μέσω της σύναψης νέου ομολογιακού δανείου για την αποπληρωμή του υφιστάμενου, ύψους 275 εκατ. ευρώ, εξετάζει και η διοίκηση της Wind Ελλάς.

  Πίσω... ολοταχώς για τους shorts

  Σημαντικό σήμα αλλαγής του κλίματος των επενδυτών αποτελεί επίσης η υποχώρηση που καταγράφεται στις short θέσεις των funds, προσφέροντας έτσι ανακούφιση στην αγορά η οποία ωστόσο δεν έχει καταφέρει να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά των 900 μονάδων και παραμένει έντονα συνδεδεμένη με τις διεθνείς αγορές, ελλείψει ενός σημαντικού θετικού εγχώριου καταλύτη.

  Η κατάρρευση της Thomas Cook σε συνδυασμό με την απόφαση των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ να ξεκινήσουν διαδικασίες παραπομπής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν άφησαν την προηγούμενη εβδομάδα την αγορά να "κεφαλαιοποιήσει" την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες που "εξέπεμψε" το roadshow της ΕΧΑΕ, με τους αναλυτές να επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η αγορά κλείνει δύο μήνες συσσώρευσης μετά το πρόσφατο υψηλό των 901 μονάδων στις αρχές Αυγούστου και είναι επομένως λογικό να "χωνεύει" τα πολύ σημαντικά αυτά επίπεδα, δεδομένων και των τριγμών που δέχονται οι διεθνείς αγορές.

  Εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, ωστόσο, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο περιβάλλον των short funds και στις θέσεις τους απέναντι στις ελληνικές τράπεζες. Με αρχή τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και στη συνέχεια της Eurobank, οι shorts δείχνουν να αλλάζουν στρατηγική, να υποχωρούν από τα αρνητικά τους στοιχήματα, μετά από ένα οκτάμηνο περίπου αύξησης των short θέσεών τους κόντρα στο ιλιγγιώδες ράλι του κλάδου, κάτι που δείχνει ότι "βλέπουν" πως το τοπίο έχει αλλάξει και μόνο να χάσουν μπορούν εάν συνεχίσουν να πηγαίνουν αντίθετα με το κλίμα.

  Το "λουκέτο"

  Το βρετανικό short fund Oceanwood Capital Management είναι το πρώτο που άλλαξε τη στάση του, ενώ η είδηση της Παρασκευής ότι το fund κλείνει, εξηγεί πολλά για την μεγάλη αλλαγή που έχει ήδη γίνει στο τοπίο των τραπεζών.

  Το συγκεκριμένο fund είχε δημιουργηθεί τον Μάιο του 2015 με στόχο τα "στοιχήματα" στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, και κυρίως τις ελληνικές, τις ισπανικές και τις ιρλανδικές τράπεζες.  Ο λόγος που οδηγείται στο κλείσιμο είναι προφανής. Πολύ απλά, δεν του "βγήκαν" τα αρνητικά του στοιχήματα κατά των ευρωπαϊκών τραπεζών και ειδικά των ελληνικών μετά και το ράλι που ξεπερνά το 88% από τις αρχές του έτους. Τo fund σημειώνει απώλειες φέτος, ενώ και το 2018 λητνα ζημιογόνο. Η "μητρική" του εταιρεία λοιπόν, αποφάσιε πως δεν υπάρχει πλέον λόγος για την ύπαρξη του.

  Αυτό σημαίνει πως έπαιξε και... έχασε αλλά και το ότι δεν υπάρχουν προοπιτκές να ανακάμψει από τις ζημίες του. Εάν το Oceanwood εκτιμούσε πως υπάρχει "ψωμί" από το σορτάρισμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, τότε πολύ απλά δεν θα έκλεινε. Είναι ξεκάθαρο πως βλέπει πως δεν υπάρχει στο επόμενο διάστημα ευκαιρία για τους shorts. Αυτό ενδέχεται να... παρασύρει και άλλα short funds να αποχωρήσουν από τα στοιχήματά τους, δίνοντας έτσι σημαντική ανάσα στην αγορά.

  Οι κινήσεις

  Αξίζει να σημειώσουμε πως από τις αρχές του έτους έως και τον περασμένο μήνα, το Oceanwοοd έχει αυξήσει 16 περίπου φορές τα shorts του στην Εθνική, σύμφωνα με τα στοιχεία της Breakout Point, εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην ανάλυση των θέσεων των funds στις ευρωπαϊκές μετοχές, τώρα κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει για το fund.

  Μάλιστα, το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου –το οποίο χαρακτηρίσθηκε από έντονη νευρικότητα και στις διεθνείς αγορές λόγω της κορύφωσης των εμπορικών εντάσεων– προχωρούσε σε συνεχή αύξηση των αρνητικών του στοιχημάτων στις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών, μαζί με τα περισσότερα άλλα short funds.

  Από τα μέσα του Σεπτεμβρίου έχει αρχίσει και υποχωρεί από τις θέσεις του στην ΕΤΕ και ανάλογη στρατηγική ακολούθησε και για την Eurobank, ενώ δεν εμφανίζεται από τις αρχές του καλοκαιριού πουθενά στη λίστα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τις σημαντικές short θέσεις, με θέσεις "κατά" της Alpha Bank. Επίσης, δεν κατέχει θέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς. Προφανώς, προετοιμαζόταν για το... λουκέτο.

  Πιο αναλυτικά, το Oceanwood μείωσε στις 24 Σεπτεμβρίου την καθαρή αρνητική του θέση στην Εθνική στο 1,57%, από 1,77%, που την είχε μειώσει στις 20 του μήνα και από 1,85% που την είχε μειώσει δύο μέρες νωρίτερα, στις 18 του μήνα. Παράλληλα, δύο μέρες πριν και στις 16 Σεπτεμβρίου είχε επίσης μειώσει τη θέση του στην ΕΤΕ στο 2,01% από το 2,10% που ήταν κατά τον Αύγουστο. Έτσι, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα έχει μειώσει κατά 25% τις θέσεις του στη συστημική τράπεζα και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αξίζει να σημειώσουμε πως από τον Ιανουάριο όταν η μετοχή της ΕΤΕ βρισκόταν κάτω του 1 ευρώ, έχει αυξηθεί έως τα 2,8 ευρώ, με κέρδη σχεδόν 190%.

  Την ίδια στιγμή, το Oceanwood ξεκίνησε γύρο μείωσης θέσεων και στη Eurobank. Έτσι, στις 24 Σεπτεμβρίου προχώρησε σε μείωση των shorts του επί των μετοχών της συστημικής τράπεζας, στο 0,75%, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα (20 Σεπτ.) τις είχε μειώσει στο 0,89%, από 0,99% που ήταν τον Ιούλιο. Πάντως, όπως παρατηρεί η Breakout Point, το Oceanwood έχει επίσης μειώσει τα μεγάλα αρνητικά του στοιχήματα και έναντι πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών το τελευταίο διάστημα, όπως στις Metro Bank και UBI Banca.

  Το Marshall Wace, το οποίο αυτήν τη στιγμή κατέχει σημαντικές short θέσεις μόνον στην ΕΤΕ, είχε υποχωρήσει ελαφρώς από τις θέσεις του πριν από 15 ημέρες, μειώνοντάς τες στο 0,59% στις 13 Σεπτεμβρίου, από 0,62% που τις είχε αυξήσει στα τέλη Αυγούστου.

  Αντίθετα, "σταθερά" στα short στοιχήματά τους παραμένουν τα Lansdowne και BlackRock, τα οποία δεν έχουν προχωρήσει σε καμία κίνηση από τον Αύγουστο. Πιο αναλυτικά, το Lansdowne Partners διατηρεί τα shorts του επί των μετοχών των Alpha Bank (1,01%), Πειραιώς (2,83%) και Eurobank (1,02%), ενώ το BlackRock Investment Management συνεχίζει να τηρεί short θέσεις επί το 1,01% των μετοχών της Alpha Bank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων