Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Σεπ-2019 10:30

  Στο 1,5 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 5ετές ομόλογο των ΕΛΠΕ, στο 2,125% η απόδοση

  Στο 1,5 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 5ετές ομόλογο των ΕΛΠΕ, στο 2,125% η απόδοση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:21

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου των ΕΛΠΕ λήξης 4 Οκτωβρίου του 2024, με τη ζήτηση να είναι ισχυρή, γεγονός που οδήγησε τον Όμιλο να αυξήσει το ποσό άντλησης. Οι προσφορές των επενδυτών διαμορφώθηκαν στο 1,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας πάνω από τρεις φορές τον αρχικό στόχο για άντληση 400 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τον στόχο των ΕΛΠΕ στα 500 εκατ. ευρώ. Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα το Capital.gr, ήταν πιθανό να αντληθεί υψηλότερο ποσό από το αρχικό, έως τα 500 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τη ζήτηση.

  Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2% υποχωρώντας από το αρχικό guidance το οποίο είχε τοποθετηθεί στο 2,5%, και ήταν ανάλογο των εκτιμήσεων των αναλυτών που μιλούσαν για τελικό επιτόκιο στην περιοχή του 2,3% (αν και δεν είχαν αποκλείσει ένα επιτόκιο ακόμα και στο 2% καθώς υπήρχαν ενδείξεις από το roadshow της εταιρείας στην Ευρώπη, ότι υπάρχει υψηλή ζήτηση από ξένους θεσμικούς επενδυτές), με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,125%. 

  Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις  στελεχών του ομίλου σε Λονδίνο, Παρίσι, Ζυρίχη και άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα και ολοκληρώθηκαν χθες Πέμπτη με τις παρουσιάσεις στους εγχώριους επενδυτές στην Αθήνα.

  Τις επαφές με τους επενδυτές "έτρεξαν" οι τράπεζες Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International ως βασικοί διοργανωτές, ενώ συνδιοργανωτές της έκδοσης και διάθεσης των ομολογιών είναι οι Citigroup Global Markets Limited, Eurobank, Nomura International plc, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς. Το ομόλογο θα εισαχθεί στην αγορά του Λουξεμβούργου.

  Τα ΕΛΠΕ θα διαθέσουν το ποσό που θα αντληθεί από την έκδοση για την εξαγορά μέρους ή του συνόλου του ομολόγου λήξης 2021, το οποίο φέρει επιτόκιο 4,875%, καθώς και για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων των ΕΛΠΕ και άλλους εταιρικούς σκοπούς. Ο Όμιλος έχει ήδη προτείνει από την Τρίτη, στους κατόχους των ομολόγων λήξης 14 Οκτωβρίου 2021 ύψους 449,53 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των τίτλων που κατέχουν στο 109,25% της ονομαστικής τους αξίας (principal).

  Αξίζει να σημειώσουμε πως στις αρχές Ιουλίου, ο όμιλος προχώρησε σε αποπληρωμή διεθνούς ομολόγου 325 εκατ. ευρώ, έκδοσης 2014 με επιτόκιο 5,25%, αξιοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα, γεγονός που μείωσε κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ περαιτέρω τις δανειακές υποχρεώσεις προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Με την έκδοση του νέου 5ετούς τα ΕΛΠΕ θα μπορέσουν να βελτιώσουν τη θέση ρευστότητας του ομίλου καθώς και το προφίλ ωρίμανσης χρέους, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα χρηματοοικονομικά κόστη.

  Η επιτυχημένη έξοδος των ΕΛΠΕ στις αγορές επιβεβαιώνει το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικές εκδόσεις, με την Ελλάδα να έχει επιστρέψει ψηλά στο ραντάρ των ξένων χαρτοφυλακίων. Το ομόλογο των ΕΛΠΕ ακολουθεί την επιτυχημένη έκδοση του 7ετούς ομολόγου του ΟΤΕ την προηγούμενη εβδομάδα, και στρώνει ακόμη περισσότερο το έδαφος για νέες εκδόσεις από ελληνικές επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα, με την αγορά να περιμένει τον Οκτώβριο την έκδοση της Τέρνα Ενεργειακή. Όπως άλλωστε επισημαίνουν και παράγοντες της αγοράς, οι ελληνικές επιχειρήσεις διανύουν μία πολύ ευνοϊκή περίοδο για αναδιάρθρωση του δανεισμού τους και για νέες χρηματοδοτήσεις από τις αγορές.

  Η ανακοίνωση των Ελληνικών Πετρελαίων

  Σύμφωνα με τις εφαρμοστές διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014, του Ν. 3556/2007, της Απόφασης 1/434/03.07.2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών και σε συνέχεια των από 23 Σεπτεμβρίου 2019 ανακοινώσεών της, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ (η "Εταιρεία") ανακοινώνει ότι:

  Η HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC (η "HPF"), εξ ολοκλήρου θυγατρική της Εταιρείας, ολοκλήρωσε με επιτυχία την διαδικασία τιμολόγησης (pricing) για την έκδοση (η "Έκδοση") νέων ομολογιών πενταετούς διάρκειας, πλήρως εγγυημένων από την Εταιρεία, συνολικού ύψους €500 εκατ., με σταθερό επιτόκιο 2% και τιμή διάθεσης 99,41 (οι "Νέες Ομολογίες"), οι οποίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

  Η συνολική ζήτηση για το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα €1.4 δις., με τις προσφορές από νέους επενδυτές να υπερκαλύπτουν το επιπλέον ζητούμενο ποσό, πέραν της προσφοράς εξαγοράς, κατά σχεδόν 5 φορές, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της απόδοσης (yield) σε σχέση με την αρχική ανακοίνωση και την αύξηση του ύψους της Έκδοσης κατά 25% από €400 εκατ. σε €500 εκατ. Σημαντικό μέρος της ζήτησης (περίπου €240 εκατ.) προήλθε από κατόχους υφιστάμενων ομολογιών εκδόσεως της HPF, λήξης Οκτωβρίου 2021, με επιτόκιο 4,875% και την εγγύηση της Εταιρείας (οι "Ομολογίες λήξης 2021") που συμμετείχαν στη διαδικασία πρότασης εξαγοράς, η οποία υποβλήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 (η "Πρόταση Εξαγοράς"), αναδεικνύοντας τη στήριξη από υφιστάμενους ομολογιούχους.

  Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, δήλωσε: "Πρόκειται για μια συναλλαγή ορόσημο για τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια και την πρώτη unrated διεθνή έκδοση Ελληνικής εταιρείας για το 2019, αποτελώντας ψήφο εμπιστοσύνης και για την Ελληνική οικονομία. Με επιτόκιο 2% και απόδοση 2.125%, η συναλλαγή αυτή έχει σχεδόν 3% χαμηλότερο κόστος από τα αποσυρθέντα ευρωομόλογα λήξης 2017, επιτυγχάνοντας πέρα από βελτίωση του προφίλ ισολογισμού του Ομίλου, περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους από το 2020. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω το έντονο ενδιαφέρον των διεθνών θεσμικών επενδυτών, που κάλυψαν το 50% της νέας ζήτησης του βιβλίου."

  Τα κεφάλαια της Έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διακριτική ευχέρεια του Εκδότη, για την εξαγορά των Ομολογιών λήξης 2021, για την αποπληρωμή άλλων υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ο "Όμιλος"), καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

  Η Έκδοση ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό του Ομίλου, μειώνοντας το ετήσιο κόστος χρηματοδότησης ύψους κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ και επεκτείνοντας τη μέση ωρίμανση των δανειακών υποχρεώσεών του, ενώ αυξάνει τις διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης, υποστηρίζοντας την υλοποίηση του στρατηγικού αναπτυξιακού του σχεδίου.

  Η εκκαθάριση τόσο της Έκδοσης όσο και της Πρότασης Εξαγοράς αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Οκτωβρίου 2019.

  Οι τράπεζες Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International ορίστηκαν ως Global Coordinators, ενώ οι Citigroup Global Markets Limited, Eurobank Ergasias S.A., Nomura International plc, Alpha Bank A.E., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ως Συνδιοργανωτές (joint bookrunners) για την έκδοση και διάθεση των ομολογιών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ