Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Σεπ-2019 11:04

  To short fund Oceanwood αλλάζει στρατηγική για τις ελληνικές τράπεζες

  To short fund Oceanwood αλλάζει στρατηγική για τις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το βρετανικό short fund Oceanwood Capital Management έχει αρχίσει αυτόν τον μήνα και διαφοροποιεί έντονα τη στρατηγική του σε σχέση με τα υπόλοιπα short funds και κυρίως το Lansdowne Partners, σε ό,τι αφορά τη στάση του απέναντι στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

  Ενώ από τις αρχές του έτους έως και τον περασμένο μήνα, το Oceanwοοd έχει αυξήσει 19 φορές τα shorts του στην Εθνική, τώρα κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει για το fund. Μάλιστα, το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου –το οποίο χαρακτηρίσθηκε από έντονη νευρικότητα και στις διεθνείς αγορές λόγω της κορύφωσης των εμπορικών εντάσεων– προχωρούσε σε συνεχή αύξηση των αρνητικών του στοιχημάτων στις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών, μαζί με τα περισσότερα άλλα short funds. Αυτόν τον μήνα φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει αλλάξει τις εκτιμήσεις του σε σχέση με τον κλάδο, και ειδικά την Εθνική Τράπεζα, ενώ δεν εμφανίζεται από τις αρχές του καλοκαιριού πουθενά στη λίστα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τις σημαντικές short θέσεις, με θέσεις "κατά" της Alpha Bank. Επίσης δεν κατέχει θέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς.

  Από τα μέσα του Σεπτεμβρίου έχει αρχίσει και υποχωρεί από τις θέσεις του στην ΕΤΕ και όπως δείχνουν τα πράγματα, ανάλογη στρατηγική τείνει να ακολουθήσει και για την Eurobank.

  Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Ε.Κ. το Oceanwood μείωσε στις 20 Σεπτεμβρίου την καθαρή αρνητική του θέση στην Εθνική στο 1,77%, από 1,85% που την είχε μειώσει δύο μέρες νωρίτερα, στις 18 του μήνα. Παράλληλα, δύο μέρες πριν και στις 16 Σεπτεμβρίου είχε επίσης μειώσει την θέση του στην ΕΤΕ στο 2,01% από το 2,10% που ήταν κατά τον Αυγούστου. Έτσι, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα έχει μειώσει κατά 16% τις θέσεις του στην συστημική τράπεζα και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

  Την ίδια στιγμή, το Oceanwood ξεκινά όπως φαίνεται γύρο μείωσης θέσεων και στην Eurobank. Έτσι, στις 20 Σεπτεμβρίου προχώρησε σε μείωση των shorts του επί των μετοχών της συστημικής τράπεζας, στο 0,89%, από 0,99% που ήταν τον Ιούλιο.

  Το Marshall Wace, το οποίο αυτή τη στιγμή κατέχει σημαντικές short Θέσεις μόνον στην ΕΤΕ, είχε υποχωρήσει ελαφρώς από τις θέσεις του πριν δέκα ημέρες, μειώνοντάς τες στο 0,59% στις 13 Σεπτεμβρίου, από 0,62% που τις είχε αυξήσει στα τέλη Αυγούστου.

  Αντίθετα, "σταθερά" στα short στοιχήματά τους παραμένουν τα Lansdowne και BlackRock, τα οποία δεν έχουν προχωρήσει σε καμία κίνηση από τον Αύγουστο. Πιο αναλυτικά, το Lansdowne Partners διατηρεί τα shorts του επί των μετοχών των Alpha Bank (1,01%), Πειραιώς (2,83%) και Eurobank (1,02%), καθώς και της ΔΕΗ (1,61%), ενώ το BlackRock Investment Management συνεχίζει να τηρεί short θέσεις επί του 1,01% των μετοχών της Alpha Bank.

  Η χρονική στιγμή της αλλαγή της στάσης του Oceanwood συμπίπτει με την αλλαγή κλίματος που έχει σημειωθεί απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, όπως έδειξαν τα roadshows των προηγουμένων ημερών.

  Επίσης, συμπίπτει και με την έκθεση της JP Morgan, η οποία ξεκάθαρα υπογράμμισε την προτίμησή της για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank. Όπως τόνισε σε report της "οι επενδυτές που θέλουν να ποντάρουν στην ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα πρέπει να αγοράσουν Eurobank και ETE". Έτσι, έδωσε τιμή-στόχο το 1,30 ευρώ για την Eurobank βλέποντας περιθώριο ανόδου 57% και τα 3,90 ευρώ για την Εθνική με περιθώριο ανόδου 50%. Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank η τιμή-στόχος τοποθετήθηκε στο 1,50 ευρώ όπου η JP Morgan "βλέπει" πτώση 11% ενώ και για την Πειραιώς έδωσε τιμή-στόχο τα 2,40 ευρώ και βλέπει πτώση της τάξης του 25%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ