Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Σεπ-2019 11:38

  Γιατί τα short funds μειώνουν τα αρνητικά τους στοιχήματα στις ελληνικές τράπεζες

  Γιατί τα short funds μειώνουν τα αρνητικά τους στοιχήματα στις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Έντονες είναι οι κινητοποιήσεις των short funds απέναντι στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο αυτόν τον μήνα, μετά τη νευρικότητα που προκάλεσαν οι εμπορικές διαμάχες και η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία το καλοκαίρι και οι οποίες έδωσαν "τροφή" σε αυτά τα χαρτοφυλάκια να εντείνουν τα αρνητικά τους στοιχήματα, δεδομένης και της ρηχότητας της ελληνικής αγοράς. Εδώ και ένα δεκαήμερο περίπου παρατηρείται υποχώρηση των θέσεων αυτών των funds από τις ελληνικές τράπεζες, με... αρχή τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, δείχνοντας πως "βλέπουν" ότι το τοπίο σιγά-σιγά αλλάζει.

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το βρετανικό fund Oceanwood Capital Management προχώρησε σε νέα μείωση των short θέσεών της επί των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στις 18 Σεπτεμβρίου και στο 1,85% από το 2,01% που τις είχε μειώσει λίγες ημέρες νωρίτερα. Αξίζει να σημειώσουμε πως στα μέσα του μήνα το Marshall Wace υποχώρησε ελαφρώς από τις αρνητικές του θέσεις επί των μετοχών της ΕΤΕ. Πιο αναλυτικά, το βρετανικό fund μείωσε τα shorts του στη συστημική τράπεζα στο 0,59% την περασμένη Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, από 0,62% που τις είχε αυξήσει στα τέλη Αυγούστου.

  Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα short "στοιχήματα", το Lansdowne Partners διατηρεί τα shorts του επί των μετοχών των Alpha Bank (1,01%), ΔΕΗ (1,61%), Πειραιώς (2,83%) και Eurobank (1,02%), το BlackRock Investment Management συνεχίζει να τηρεί short θέσεις επί του 1,01% των μετοχών της Alpha Bank και το Oceanwood κρατά σταθερά τα shorts του στην Eurobank από τον Ιούλιο στο 0,99%.

  Μετά τα αποτελέσματα β' τριμήνου όπου οι συστημικές τράπεζες σημείωσαν σταθεροποίηση στα καθαρά έσοδα από τόκους, με χαμηλότερα έσοδα από δάνεια που αντισταθμίστηκαν από τα υψηλότερα έσοδα από το ράλι στα ελληνικά ομόλογα και τις θέσεις που έχουν οι  τράπεζες στους κρατικούς τίτλους, αύξηση της τελικής κερδοφορίας, αρνητικό σχηματισμό NPEs καθώς και ενίσχυση των πωλήσεων NPEs, σε συνδυασμό με την πλήρη άρση των capital controls η οποία αναμένεται να βοηθήσει στην επιστροφή των καταθέσεων, τα "γνωστά" στην ελληνική αγορά βρετανικά short funds, αρχίζουν και αναδιοργανώνουν τη στρατηγική τους.

  Σε αυτό, σημαντική στήριξη έδωσαν και τα θετικά μηνύματα από το περιβάλλον των αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς βλέπουν πως το κλίμα όσον αφορά την Ελλάδα βελτιώνεται. Όπως τόνισε η Eurobank Equities σε πρόσφατο report της, οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση της αγοράς ακινήτων, η πιθανή εφαρμογή του σχεδίου του ΤΧΣ για τη μείωση των κόκκινων δανείων (APS) και η πλήρης άρση των capital controls αποτελούν, σημαντικούς καταλύτες οι οποίοι θα στηρίξουν τον τραπεζικό κλάδο και θα προσελκύσουν τους επενδυτές.

  Παράλληλα, η βελτίωση του κλίματος υποστηρίχθηκε επίσης από τις κινήσεις που έχουν κάνει οι τράπεζες (π.χ. σχέδιο μετασχηματισμού Eurobank - νέο επιχειρηματικό σχέδιο, πωλήσεις NPEs και έκδοση του Tier II ομολόγου από την Εθνική - συμφωνία με Intrum και έκδοση Tier II από την Πειραιώς - νέο επιχειρηματικό σχέδιο της Alpha Bank), οι οποίες και απέδειξαν τη δέσμευση των διοικήσεων να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών.

  Την ίδια στιγμή, το κλίμα που επικράτησε στα roadshows αυτού του μήνα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη (των Goldman Sachs, HSBC, Citi και EXAE) ήταν άκρως αισιόδοξο, με τη διάθεση των επενδυτών από αρνητική να έχει γυρίσει θετική και από τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, ρευστότητα και επάρκεια κεφαλαίων να εστιάζουν πλέον στο κομμάτι της μελλοντικής κερδοφορίας αλλά και της απόδοσης επί των ίδιων κεφαλαίων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Εθνική Τράπεζα φαίνεται να είναι η προτιμητέα μετοχή από τον κλάδο, όπως φάνηκε στις συναντήσεις.

  Την προτίμησή της στην Εθνική Τράπεζα έδειξε και η JP Morgan, καθώς όπως επισήμανε χαρακτηριστικά σε πρόσφατο report της, οι επενδυτές που θέλουν να ποντάρουν στην ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα πρέπει να αγοράσουν Eurobank και Eθνική Τράπεζα. Μάλιστα έδωσε τιμή-στόχο τα 3,90 ευρώ για την Εθνική με περιθώριο ανόδου 50%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ