Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Σεπ-2019 12:01

  Deutsche Bank: Ο αντίκτυπος των μέτρων της ΕΚΤ στα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι προσφέρουν μικρή στήριξη στην κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου της ευρωζώνης, με τις ελληνικές τράπεζες να επωφελούνται το λιγότερο, σημειώνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της.

  Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα ή και χαμηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Ωστόσο, το πρόγραμμα TLTRO και το σύστημα κλιμακωτών επιτοκίων για τα αποθεματικά (tiering) θα βοηθήσει να μειωθούν οι πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, όπως εκτιμά η γερμανική τράπεζα.

  Όπως υπολογίζει, οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα έχουν θετικό αντίκτυπο ύψους 0,5% στα καθαρά έσοδα από τόκους και 0,9% στα κέρδη προ φόρων των τραπεζών της ευρωζώνης συνολικά.

  Το +0,5% στα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώνεται, όπως εκτιμά η D.B, από το +0,2% που θα φέρει η αντικατάσταση του TLTRO 2 των τραπεζών με το νέο TLTRO 3, το +0,7% θα έλθει από την ανακούφιση που θα προσφέρει το σύστημα της διπλής κλίμακας στα επιτόκια στα αποθεματικά και το -0,5% από τη μείωση των επιτοκίων.

  Το +0,9% στα κέρδη προ φόρων προκύπτει από: την ώθηση ύψους +0,5% που θα φέρει στην κερδοφορία το TLTRO 3, το +1,6% που θα προσφέρει το tiering και το -1,2% που θα είναι το "χτύπημα" από τη μείωση των επιτοκίων κατά 10 μ.β.

  Οι γερμανικές, οι ιταλικές και οι γαλλικές τράπεζες θα επωφεληθούν περισσότερο, ενώ οι ελληνικές τράπεζες μαζί με τις πορτογαλικές θα έχουν τα λιγότερα οφέλη, όπως τονίζει η D.B.

  huj

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, συνολικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο έως και 7,6% στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, ενώ το "χτύπημα" φτάνει το 3,4% για τις πορτογαλικές τράπεζες, το 0,3% για τις ισπανικές και το 0,1% για τις αυστριακές. Αντίθετα το όφελος στην κερδοφορία των γερμανικών τραπεζών φτάνει το 2%, για τις ιταλικές το 1,9%, για τις γαλλικές το 1,7% και για τις βελγικές το 1,1%. Συνολικά, όπως προαναφέραμε, ο αντίκτυπος στην κερδοφορία των τραπεζών της περιοχής είναι θετικός και διαμορφώνεται στο 0,9%.

  sd

  Το tiering, δηλαδή το κλιμακωτό επιτόκιο, θα έχει μηδενικό αντίκτυπο στα καθαρά έσοδα των τριών ελληνικών συστημικών τραπεζών Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, ενώ το TLTRO3 αναμένεται να προσφέρει πολύ μικρό όφελος (έως και 0,3%) τα καθαρά τους έσοδα. Αντίθετα, η αύξηση των επιτοκίων κατά 10 μ.β η οποία θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογές στα στεγαστικά δάνεια, αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα καθαρά έσοδα της τάξης του 7% περίπου για την Εθνική, 5,5% περίπου για την Πειραιώς και 3,5% περίπου για την Alpha Bank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ