Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Σεπ-2019 13:40

  Alpha Finance: Επιφυλακτικά αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες, "βλέπει" re-rating στις μετοχές τους

  Alpha Finance: Επιφυλακτικά αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες, "βλέπει" re-rating στις μετοχές τους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σταθεροποίηση στα καθαρά έσοδα από τόκους, με χαμηλότερα έσοδα από δάνεια που αντισταθμίστηκαν από τα υψηλότερα έσοδα από το ράλι στα ελληνικά ομόλογα και τις θέσεις που έχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στους κρατικούς τίτλους, αύξηση της τελικής κερδοφορίας κατά 32% σε τριμηνιαία βάση, αρνητικό σχηματισμό NPEs, ενίσχυση των πωλήσεων NPEs και επιβεβαίωση του guidance από τις διοικήσεις για το υπόλοιπο τους έτους. Αυτά είναι τα συμπεράσματα της Alpha Finance μετά και την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων τριμήνου των ελληνικών τραπεζών.

  Όπως επισημαίνει, παραμένει επιφυλακτικά αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες κυρίως σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των μετοχών τους (αναμένοντας re-rating των δεικτών τιμής προς λογιστική αξία - p/bv) και τις προοπτικές για ταχύτερη μείωση των NPES. Πάντως, η χρηματιστηριακή διατηρεί την προτίμησή της για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Όπως τονίζει, η βουτιά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα λειτουργήσει ακόμη πιο θετικά για τον κλάδο τη στιγμή που οι μετοχές τους διαπραγματεύονται  με όρους τιμής προς λογιστική αξία στο 0,4x σε μέσο όρο και η στρατηγική της "αγοράς στη βουτιά του Χ.Α" την οποία είχε προτείνει στις 8 Ιουλίου είχε αποτέλεσμα τον Αύγουστο.

  Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, τα συνολικά καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 17 εκατ. ευρώ αποκλειστικά και μόνο λόγω των μεγεθών της Εθνικής Τράπεζας, μετά τα αυξημένα έσοδα σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, ενώ τα επιτόκια δανεισμού μειώθηκαν ελαφρά. Σε τριμηνιαία βάση τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 6% λόγω των υψηλότερων εσόδων από τις θέσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6% σε επίπεδο τριμήνου, τα προ προβλέψεων έσοδα αυξήθηκαν κατά 6% επίσης, οι προβλέψεις για απώλειες από τα δάνεια μειώθηκαν κατά 3% και η τελική κερδοφορία διαμορφώθηκαν στα 0,26 δισ. ευρώ για τις τέσσερις τράπεζες (+32% σε τριμηνιαία βάση).

  Σε ό,τι αφορά το guidance, οι διοικήσεις σε γενικές γραμμές δεν προχώρησαν σε αλλαγές, επαναλαμβάνοντας τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

  Στο μέτωπο της ποιότητας ενεργητικού, το σύνολο των NPEs μειώθηκε κατά 4,5 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση στα 79 δισ. ευρώ λόγω πωλήσεων και διαγραφών και λόγω του αρνητικού σχηματισμού NPEs (1,4 δισ. ευρώ), με τον συνολικό δείκτη NPEs να υποχωρεί στο 42,9% από 44,5% στο α' τρίμηνο και τον δείκτη κάλυψης στο 50%, μειωμένος κατά 1% περίπου σε τριμηνιαία βάση.

  Τα κεφάλαια CET 1 συνολικά για τον κλάδο διαμορφώθηκαν στα 27,4 δισ. ευρώ, με τον δείκτη CET 1 στο 15,8%, σημειώνοντας αύξηση κατά 80 μ.β λόγω της αύξησης της κερδοφορίας και της ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών από τις θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, ενώ το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό (Risk Weighted Assets - RWA)  διαμορφώθηκε στα 174 δισ. ευρώ.

  Η Alpha Bank σημείωσε τους υψηλότερους δείκτες CET 1, μια διαφορά σχεδόν 200 μ.β από τις υπόλοιπες. Οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) αποτελούν το 57% του κεφαλαίου CET 1, σημειώνοντας πτώση 62% σε σχέση με το α' τρίμηνο. Σε fully loaded επίπεδο, οι κεφαλαιακοί δείκτες των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνονται μεταξύ του 11,3% και του 14,8%, γεγονός που δείχνει ότι η συνέχεια μπορεί να είναι δύσκολη και μπορεί να να απαιτήσει ενίσχυση της δημιουργίας προ προβλέψεων εσόδων για να αντισταθμιστούν πλήρως οι πιθανές πρόσθετες προβλέψεις για πωλήσεις και ρευστοποιήσεις.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ