Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Σεπ-2019 12:06

  Τα μισά εταιρικά ομόλογα στην ευρωζώνη έχουν αρνητικές αποδόσεις

  Τα μισά εταιρικά ομόλογα στην ευρωζώνη έχουν αρνητικές αποδόσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ο όγκος των ομολόγων στην ευρωζώνη με αρνητικές αποδόσεις ολοένα και αυξάνεται χτυπώντας νέα ρεκόρ, με αποτέλεσμα σχεδόν τα μισά εταιρικά ομόλογα στην περιοχή και τα οποία έχουν βαθμίδα investment grade, να διαπραγματεύονται με αρνητικά επιτόκια. Αυτό έχει δημιουργήσει στους επενδυτές μία πρωτοφανή "δίψα" για τα εταιρικά ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης τα οποία προσφέρουν θετικές αποδόσεις.

  Τη Δευτέρα η Smurfit Kappa και η Thyssenkrupp προχώρησαν σε εκδόσεις ομολόγων τα οποία έχουν αξιολόγηση junk και είδαν εκτόξευση της ζήτησης από επενδυτές. Η πρώτη άντλησε 750 εκατ. ευρώ από ένα νέο 7ετές ομόλογο με απόδοση 1,5%, ενώ η δεύτερη άντλησε 1 δισ. ευρώ από το νέο ομόλογο 3,5 ετών με απόδοση 2%. Οι εκδόσεις υπερκαλύφθηκαν με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν πως οι επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις προσελκύονται από όποιον τίτλο τις προσφέρει, ανεξάρτητα εάν έχει "επενδυτική" βαθμίδα ή όχι.

  Αυτό είναι το αποτέλεσμα της βουτιάς που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις όλων των ομολόγων στην ευρωζώνη – κρατικών και εταιρικών – και εξηγεί σε κάποιο βαθμό τη ζήτηση που συνεχίζουν να έχουν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα τα οποία ακόμα και στο ιστορικό χαμηλό του 1,6% (10ετία) έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην περιοχή και έτσι αποτελούν "μαγνήτη" για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

  Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί ένα άκρως εύφορο έδαφος και για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα τα οποία παρόλο που έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση από τις αρχές του έτους, συνεχίζουν να προφέρουν ελκυστικές αποδόσεις.

  Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι γύρω από την παγκόσμια οικονομία, οι φόβοι για ύφεση και για ενίσχυση των εμπορικών εντάσεων, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, έχει ωθήσει σε ένα ράλι χωρίς φρένο τα ομόλογα διεθνώς αυτό το έτος.

  Συνολικά, η αξία των ομολόγων (κρατικών και εταιρικών) διεθνώς που έχουν σήμερα αρνητικές αποδόσεις έχει εκτοξευθεί στα 17 τρισ. δολάρια. Στην ευρωζώνη ομόλογα αξίας 5,6 τρισ. ευρώ από το σύνολο των 8,2 τρισ. ευρώ έχουν αρνητικές αποδόσεις, ενώ σε ό,τι φορά τα κρατικά ομόλογα το 49% έχουν αποδόσεις χαμηλότερες από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που διαμορφώνεται στο -0,4%.

  Επιπλέον, από τα 3,4 τρισ. ευρώ που είναι η συνολική αξία των εταιρικών ομολόγων υψηλής αξιολόγησης (IG) στην ευρωζώνη, τα μισά, ή 1,7 τρισ. ευρώ, έχουν αρνητικές αποδόσεις. Όλα αυτά τα ποσά, αξίζει να σημειωθεί, αποτελούν ιστορικά ρεκόρ. Τον Ιανουάριο για παράδειγμα, μόλις το 12% των εταιρικών ομολόγων στην ευρωζώνη είχαν αρνητική απόδοση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021