Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Σεπ-2019 11:16

  Το BlackRock "ξαναχτυπά" και αυξάνει τα shorts του στην Alpha Bank

  Το BlackRock "ξαναχτυπά" και αυξάνει τα shorts του στην Alpha Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε αύξηση των short θέσεών τους προχωρούν τα funds σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις κινήσεις τους το προηγούμενο διάστημα και ειδικά τον Αύγουστο να αποδεικνύονται καθοριστικές σε μεγάλο βαθμό για την πορεία του Γενικού και του τραπεζικού δείκτη.

  Έτσι, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το fund BlackRock Investment Management UK Limited προχώρησε στις 29 Αυγούστου σε αύξηση των καθαρών αρνητικών του θέσεων επί της μετοχής της Alpha Bank και στο 1,01% από 0,90% που ήταν από τις 24 Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί πως σε εκείνη την ημερομηνία η συστημική τράπεζα δημοσίευσε τα αποτελέσματα β΄τριμήνου με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως τα καθαρά της κέρδη ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς, λόγω των υψηλότερων εσόδων από τις συναλλαγές και τους χαμηλότερους φόρους, ενώ υπογράμμισαν την περαιτέρω βελτίωση των κεφαλαιακών της δεικτών.

  Το Lansdowne διατηρεί σταθερές τις αρνητικές του θέσεις στην Alpha και στο 0,72% από 0,65% όπου τις είχε αυξήσει στις 7 Αυγούστου, ενώ τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο το Landowne, το Marshall Wace και το Oceanwood είχαν προχωρήσει επίσης σε αυξήσεις των short θέσεών τους στην Εθνική Τράπεζα, στην Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank.

  Παρά το ανοδικό ξέσπασμα του Χ.Α στις τελευταίες συνεδριάσεις του Αυγούστου, δεν έχει καταφέρει ακόμα να ξεφύγει από την νευρικότητα και τις έντονες διακυμάνσεις που κυριάρχησαν στην αγορά τις πρώτες ημέρες του μήνα λόγω των διεθνών τριγμών, και ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε επίσης με διατακτικούς ρυθμούς, με τον Γενικό Δείκτη να δείχνει ότι χρειάζεται κάποιον δυνατό καταλύτη για να επιστρέψει στα πρόσφατα υψηλά των 900 μονάδων.

  Το τρέχον ευμετάβλητο κλίμα στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με τη ρηχότητα του Χ.Α έχει δώσει και πάλι τροφή στα short funds να ξεδιπλώσουν τις στρατηγικές τους. Παρά την πλήρη άρση των capital controls που δίνει ένα ισχυρό σήμα για επιστροφή της ελληνικής αγοράς στην κανονικότητα, το Χ.Α φαίνεται πως χρειάζεται κι άλλα καύσιμα για να επιστρέψει στην οδό της ανόδου που είχε ακολουθήσει το προηγούμενο διάστημα.

  Παρόλα αυτά το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει στην κορυφή των αποδόσεων διεθνώς σε ό,τι αφορά την πορεία του από τις αρχές του έτους, με τα roadshows που ξεκίνησαν ήδη αυτή την εβδομάδα να αναμένεται να στείλουν σημαντικά μηνύματα ως προς τις διαθέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων προς τις ελληνικές μετοχές και ειδικά τις τράπεζες. Όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, η επαναφορά του τραπεζικού δείκτη με συνολικά κέρδη 24 ποσοστιαίων μονάδων τις τελευταίες δύο εβδομάδες στήριξε τον Γενικό Δείκτη, αλλά το στοίχημα της βραχυπρόθεσμης κατεύθυνσης του κλάδου θα δοκιμαστεί στην περιοχή των 800 μονάδων (για τον τραπεζικό δείκτη), ήτοι 5% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ