Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Αυγ-2019 08:45

  "Κλείδωσαν" οι αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

  "Κλείδωσαν" οι αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:20

  Οριστικοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το προεδρείο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έπειτα από σχετική διαβούλευση μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών.

  Για τη θέση του Προέδρου προαλείφεται έμπειρη δικηγόρος, με πρότερη (επί τριετία) θητεία στο ΔΣ της εποπτικής αρχής και εξειδίκευση στο Δίκαιο της Κεφαλαιαγοράς και το Τραπεζικό Δίκαιο. Δικηγόρος, επίσης, με πολυετή γνώση των θεμάτων της Κεφαλαιαγοράς αναλαμβάνει και τη μία εκ των δύο θέσεων του Αντιπροέδρου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως οριστικοποιήθηκε και η επιλογή του δεύτερου αντιπροέδρου, θέση την οποία φέρεται να καταλαμβάνει μία ακόμη νομικός με θέση σε εγνωσμένου κύρους φορέα του εξωτερικού, ενώ άλλες πληροφορίες ανέφεραν πως τις τελευταίες ώρες στο προσκήνιο βρίσκεται έτερο στέλεχος με εμπειρία σε θέματα της αγοράς.

  Καταβάλλεται προσπάθεια άμεσα η πρόταση να διατυπωθεί επισήμως προς την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η οποία ακολούθως θα συνεδριάσει για να επικυρώσει τον διορισμό (σ.σ. εάν χρειαστεί να παραταθεί κατά μερικές ημέρες η θητεία της σημερινής διοίκησης, θα απαιτηθεί υπουργική απόφαση). Όπως έγινε γνωστό, την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σχετική ακρόαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

  Με τη θητεία του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να λήγει στις 31 Αυγούστου, η κυβέρνηση εδώ και καιρό είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αντικατάστασή του. Η θητεία του απερχόμενου προεδρείου της Επιτροπής, υπό τον καθηγητή Χαράλαμπο Γκότση, σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από την υπόθεση Folli Follie και τους χειρισμούς της Αρχής, με μεγάλο μέρος της αγοράς να καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στην Επιτροπή για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων προστασίας του επενδυτικού κοινού.

   Ήδη ο κ. Ξενοφών Αυλωνίτης που κατείχε τη θέση του Β’ Αντιπροέδρου της Επιτροπής μετακινήθηκε στην Alpha Bank, αναλαμβάνοντας καθήκοντα Εντεταλμένου Γενικού Διευθυντή, υπαγόμενος στη Γενική Διεύθυνση του Chief Legal and Governance Officer, ενώ θα αναφέρεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Βασίλη Ψάλτη. Ο κ. Αυλωνίτης πρόκειται να αναλάβει τη θέση του Compliance Officer και να τεθεί επικεφαλής της Διεύθυνσης Κανονιστικής Συμμόρφωσης από την 1.11.2019, κατόπιν της αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης του κ. Μιχάλη Οράτη.

  Κυβερνητικοί κύκλοι, τέλος, αναφέρουν πως πρόθεση είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να στελεχωθεί με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας αλλά και να θωρακιστεί και να αποκτήσει τις δομές που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις που αναδύονται τόσο σε θεσμικό, όσο και σε εποπτικό επίπεδο.

  Ν. Χρυσικόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων