Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Αυγ-2019 11:30

  Πώς αποτιμά η Moody’s τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες

  Πώς αποτιμά η Moody’s τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η Moody’s ολοκλήρωσε την περιοδική εξέταση των αξιολογήσεων για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, κατά την οποία ο οίκος επανεκτίμησε την καταλληλότητα των αξιολογήσεων στο πλαίσιο της σχετικής κύριας μεθοδολογίας, τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον κλάδο και της σύγκρισης του χρηματοοικονομικού και λειτουργικού προφίλ με τράπεζες που έχουν αντίστοιχη αξιολόγηση. Η Moody’s υπογραμμίζει πως η επανεξέταση δεν έγινε μέσω της επιτροπής αξιολόγησης και δεν αποτελεί διαδικασία πιστοληπτικής αξιολόγησης των τραπεζών και ούτε αποτελεί ένδειξη για το εάν θα υπάρξει κάποια κίνηση από τον οίκο σχετικά με τα ratings των ελληνικών τραπεζών στο επόμενο διάστημα.

  Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς η αξιολόγηση Caa2 από την Moody’s αντανακλά την άμεση πρόκληση της ελληνικής τράπεζας στην μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου των NPEs, σε ένα περιβάλλον βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα. Οι καλύτερες προοπτικές της Πειραιώς για περαιτέρω ενίσχυση του προφίλ χρηματοδότησης μέσω της αύξησης των καταθέσεων, της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας αναμένεται να ασκήσουν ανοδική πίεση στην αξιολόγησή της το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει ο οίκος. Παράλληλα προσθέτει πως τα επίπεδα κεφαλαίου της Πειραιώς είναι άνετα πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις και στηρίζονται από την πρόσφατη έκδοση του Tier 2 ομολόγου, αν και οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα του κεφαλαίου.

  Για την Εθνική Τράπεζα, η αξιολόγηση Caa1 αντανακλά την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε καλύτερες προοπτικές ενίσχυσης του προφίλ χρηματοδότησης της τράπεζας μέσω της αύξησης των καταθέσεων, της ποιότητας ενεργητικού και της κερδοφορίας. Η άμεση πρόκληση για την Εθνική, τονίζει η Moody’s είναι η μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου των NPEs.

  Η αξιολόγηση της Εθνικής επίσης λαμβάνει υπόψη τα επαρκή κεφάλαια που έχει η τράπεζα τα οποία υποστηρίζονται και από την πρόσφατη έκδοση του ομολόγου Tier 2, αν και επίσης διατηρεί υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων που ο οίκος θεωρεί ως χαμηλότερης ποιότητας κεφάλαια. Το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας αντικατοπτρίζει επίσης την πιθανότητα επιστροφής της Εθνικής Τράπεζας στη βιώσιμη κερδοφορία το 2019-2020, η οποία θα οδηγηθεί από το χαμηλότερο κόστος δανείων-ζημιών και την αυξημένη δανειοδότηση.

  Η αξιολόγηση Caa1 της Eurobank αντανακλά τη σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, καθώς και την άμεση πρόκληση που αντιμετωπίζει η τράπεζα για τη μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου των NPEs. Το πρόσφατα ανακοινωθέν σχέδιο μετασχηματισμού της Eurobank αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τη μείωση των NPEs, βοηθώντας την τράπεζα να επιτύχει τους στόχους της δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

  Στα αποτελέσματα α’ τριμήνου η Eurobank εμφάνισε επαρκείς κεφαλαιακούς δείκτες σε σχέση με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, αν και με υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων.

  Τέλος, η αξιολόγηση Caa1 της Alpha Bank, όπως αναφέρει η Moody’s, επίσης αντανακλά την βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία οι οποίες ενισχύουν τις προοπτικές των καταθέσεων, της ποιότητα ενεργητικού και της κερδοφορίας της συστημικής τράπεζας. Και για την Alpha Bank η άμεση πρόκληση είναι μείωση των ακόμη υψηλών NPEs,

  H αξιολόγηση επίσης αντανακλά τους σχετικά υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες, με τον CET 1 να είναι ο υψηλότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Πάντως, τα ενσώματα ίδια κεφάλαια της τράπεζας περιέχουν ένα ορισμένο επίπεδο  αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων, το οποίο θεωρείται κεφάλαιο χαμηλότερης ποιότητας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ