Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Αυγ-2019 12:30

  Τι περιμένει η αγορά από τον σημερινό "χρησμό" της Fitch

  Τι περιμένει η αγορά από τον σημερινό "χρησμό" της Fitch
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Είναι νωρίς για να προχωρήσει ο οίκος Fitch σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας στο σημερινό του review, ωστόσο το πλέον πιθανό είναι να προχωρήσει σε αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε θετικές από σταθερές, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr τραπεζικές πηγές.

  Ανάλογη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες και η θέση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως η Fitch μας βαθμολογεί τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία (investment grade), τη στιγμή που η Moody’s, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τη δική της αξιολόγηση στις 23 Αυγούστου, μας βαθμολογεί τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα.

  Έτσι, η Fitch έχει κινηθεί πιο γρήγορα από τους άλλους οίκους, και με δεδομένο ότι είναι ακόμη νωρίς για να έχει στη διάθεσή της  "χειροπιαστές" αποδείξεις βελτίωσης των ρυθμών ανάπτυξης και των επενδύσεων καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κλείσει καν μήνα που ανέλαβε τα "ηνία" της διακυβέρνησης της χώρας, είναι ίσως πρόωρο να περιμένουμε αναβάθμιση του rating από τον οίκο το οποίο διαμορφώνεται στο "ΒΒ-". Οποιαδήποτε άλλη κίνηση,  εκτός από την αναβάθμιση του outlook – το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει σε πορεία αναβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, θα αποτελέσει μία άκρως θετική έκπληξη για την αγορά, επισημαίνουν τραπεζικές πηγές.

  Μπορεί οι άμεσες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των φιλικών προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις πολιτικών, σε συνδυασμό με την αποδοχή που φαίνεται να δείχνουν οι θεσμοί στα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών ομολόγων το οποίο έχει μειώσει το κόστος δανεισμού κοντά στο 2% και πάνω από 50% από τις αρχές του έτους να είναι πιστωτικά θετικές για την αξιολόγηση της χώρας στα μάτια των διεθνών οίκων, ωστόσο η Fitch θα θελήσει να περιμένει για να δει τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου πριν προχωρήσει σε αναβάθμιση.

  Πάντως, ήδη τα εντυπωσιακά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα – ειδικά τη στιγμή που στην ευρωζώνη οι δείκτες PMI έδειξαν σημαντική επιβράδυνση - καθώς και για το οικονομικό κλίμα, σε συνδυασμό με την πολύ επιτυχημένη έκδοση του 7ετούς ομολόγου, σίγουρα έχουν λειτουργήσει θετικά σε ό,τι αφορά την απόφαση για την αναβάθμιση του outlook σε θετικό. Θυμίζουμε πως την τελευταία φορά που αναβάθμισε το rating της Ελλάδας η Fitch ήταν πριν περίπου έναν χρόνο και στις 10 Αυγούστου του 2018 και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες. Αυτό σημαίνει ότι ο οίκος ναι μεν κινείται "αργά" αλλά όταν το κάνει, το κάνει  "επιθετικά". Έτσι, για να προχωρήσει σε αναβάθμιση δύο ή ενός σκαλοπατιού κάτω από το investment grade είναι "λογικό" να περιμένει απτά στοιχεία.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως σε πρόσφατο report της μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου η Fitch είχε τονίσει πως περιμένει λεπτομέρειες γύρω από την φορολογική πολιτική της νέας κυβέρνησης για να τις εντάξει στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας που θα δημοσιευτεί στις 2 Αυγούστου. Μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οίκος έχει πλέον μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης.

  Σε άλλο report της νωρίτερα είχε επισημάνει πως θετική για την αξιολόγηση της Ελλάδας θεωρεί τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η οικονομική ανάκαμψη θα διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά και τη συνέχιση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής υποστηριζόμενη από μια ομαλή σχέση με τους επίσημους πιστωτές, ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον καθώς και τον χαμηλότερο κίνδυνο από τον τραπεζικό κλάδο. Έτσι, η αναβάθμιση του οutlook της χώρας "δικαιολογείται" αν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω.

  Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, "κλειδί" για την Fitch έτσι ώστε να προχωρήσει ακόμα και σε επιθετική αναβάθμιση του rating της Ελλάδας είναι η πλήρης άρση των capital controls καθώς και η σημαντική μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών. Με δεδομένο πως μέχρι στιγμής ο οίκος έχει στα χέρια του τα αποτελέσματα μόνο του α’ τρίμηνου των τραπεζών τα οποία βέβαια δείχνουν ότι έχει "ανέβει" ο ρυθμός μείωσης των NPEs, και με δεδομένο επίσης πως δεν έχει προχωρήσει κανένα σχέδιο των ελληνικών αρχών (ΤΧΣ, ΤτΕ), θα θελήσει να περιμένει πριν αποφασίσει την επόμενη κίνησή του. Πάντως, σε αυτό το μέτωπο το σημαντικό είναι πως η ΝΔ έχει την πρόθεση να προχωρήσει άμεσα με το σχέδιο του ΤΧΣ και ήδη (από πριν από τις εκλογές) εργάζεται πάνω στο σχέδιο της ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών έτσι ώστε να προχωρήσει και αυτό άμεσα εντός του 2019, έτσι αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό "στοιχείο" στον "φάκελο Ελλάδα" για την Fitch.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ