Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιουλ-2019 11:11

  Χρηματιστήριο: Οκτώ μετοχές που δίνουν σήμα ανόδου

  Χρηματιστήριο: Οκτώ μετοχές που δίνουν σήμα ανόδου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου*

  Μόλις πριν από λίγους μήνες, όσο κι αν έψαχνες μέσα από μια πλειάδα μετοχών, δεν μπορούσες να στοιχειοθετήσεις έναν σχηματισμό, που θα οδηγούσε, βάσει της τεχνικής ανάλυσης, σε μια ευκρινή ανοδική επενδυτική στρατηγική. Τις τελευταίες εβδομάδες, προς θετική μου έκπληξη, όχι μόνο αναδύονται καθημερινά νέες μετοχές με ενδιαφέροντα διαγράμματα, φέρνοντάς με αντιμέτωπο ξαφνικά με το πρόβλημα της διόγκωσης στο υπό παρακολούθηση ταμπλό, αλλά έφτασα και στο σημείο να δυσκολεύομαι ακόμα και να αφαιρέσω κάποια εταιρεία από αυτό.

  Χαρακτηριστική περίπτωση το πρόβλημα που μου παρουσιάσθηκε, το οποίο παραθέτω, καθώς έπρεπε κανονικά να διαλέξω 4 εταιρείες για να χωρέσουν στον χώρο φιλοξενίας της εφημερίδας, αλλά στην εμπεριστατωμένη μου ανάλυση είχα εντοπίσει 8 εταιρείες με αποτέλεσμα να δυσκολευτώ υπέρμετρα να καταλήξω στο ποιες θα έμπαιναν και ποιες θα άφηνα εκτός. Η λύση δόθηκε από την έκδοση, καθώς μου δόθηκε απλόχερα περισσότερος χώρος για να μην αδικήσω καμία.

  Προχωρώντας στο προκείμενο, η μελέτη των 7+1 μετοχών γίνεται σε μηνιαία charts προς αποφυγή του καθημερινού "θορύβου" οδηγώντας έτσι τον επενδυτή σε μια μεσομακροπρόθεσμη εκτίμηση για τους επόμενους 6-34 μήνες. Οπότε σε αυτήν τη φάση οι intraday και scalper επενδυτές καλό θα ήταν να βγουν στον προαύλιο χώρο για "αντιγόπινγκ κοντρόλ" όπως έλεγε και ο λοχαγός μου στον στρατό.

  Και οι 7+1 μετοχές έχουν έναν εκκολαπτόμενο ή εξελισσόμενο σχηματισμό που μπορεί να τους δώσει, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, το εισιτήριο για ένα επενδυτικό ταξίδι απόδοσης στη... στρατόσφαιρα.

  Πρώτη μετοχή είναι αυτή της Profile, μια FinTech και όχι μόνο εταιρεία που απευθύνεται, με ισχυρά ανταγωνιστικά προϊόντα, σε έναν από τους πιο "καυτούς" κλάδους παγκοσμίως, με τις επενδύσεις σε εταιρείες του συγκεκριμένου τομέα να έχουν σκαρφαλώσει, σύμφωνα με την KPMG, το 2018, στα 111,8 δισεκατομμύρια δολάρια από 50,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, ενώ αναμένεται στην επόμενη 3ετία να τετραπλασιαστούν. Με σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα για στοχευόμενες εξαγορές και αυξανόμενη εξαγωγική δραστηριότητα έχει ισχυρή υποψηφιότητα να πρωταγωνιστήσει στα επόμενα χρόνια πολλαπλασιάζοντας την κεφαλαιοποίησή της. Τεχνικά η μετοχή θεωρείται η πεμπτουσία του ανοδικού στροφέα καθώς μετά και τη διάσπαση της γραμμής τάσης στα 1,40 ευρώ έχει πάρει την άγουσα για τιμές μεταξύ των 4,80 με 6 ευρώ. Μάλιστα ο σχηματισμός αυτός είναι τόσο δυναμικός όπου υπό το σωστό μικροοικονομικό υπόβαθρο δείχνει χρονικά ότι έως το 2022 μπορεί να φτάσει τα... 17 ευρώ ή περίπου 200 εκατομμύρια κεφαλαιοποίηση. Μόνο ένα σοβαρό στραβοπάτημα θα μπορούσε να χαλάσει την εν λόγω προοπτική, κάτι που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να προκληθεί υπό την παρούσα πολύ σοβαρή και δημιουργική διοίκηση.

   

   

  Η επόμενη μετοχή είναι της Ελβάλ - Χαλκόρ. O ρυθμός αύξησης των πωλήσεων της εταιρείας, που ήταν υψηλότερος από τον ρυθμό αύξησης της συνολικής ζήτησης στην αγορά, σε συνδυασμό με την αύξηση της οργανικής κερδοφορίας, όπως απεικονίζεται και στο adjusted ΕBITDA του πρώτου 3μήνου, δίνουν πάτημα στη τεχνική ανάλυση να εντοπίσει έναν διαδοχικό σχηματισμό χρονικών στροφέων με διαστήματα διόρθωσης και εκτίναξης. Αυτήν τη στιγμή η μετοχή δείχνει ότι θέλει να περάσει πάνω από την αντίσταση  των 2,10 ευρώ ανοίγοντας το βήμα της για τα 3 ευρώ. Το διάγραμμα, πάντως, έχει αρχίσει και "φωτίζει" ως μακροπρόθεσμο στόχο τα 4,50 ευρώ.  

   

  ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ

   

  Το Ιατρικό, όσο αναμένει την εξαγορά να χτυπήσει και τη δική του πόρτα με την κεφαλαιοποίηση στα 183 εκατ. ευρώ, όταν το ΥΓΕΙΑ έφυγε στα 290 εκατ. και το ΙΑΣΩ αποτιμάται με 220 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει τεχνικά έναν διευρυμένο ανοδικό στροφέα, όπου έχει ξεκινήσει αργά από το 2012 και δείχνει για τους επόμενους μήνες  να λαμβάνει θέση επιτάχυνσης. Ο βατήρας, που αποτυπώνεται στην περιοχή των 1,96 με 2 ευρώ, θα είναι άκρως καθοριστικός για τη συνέχεια με τον πρώτο στόχο να εντοπίζεται στο κοντινό σημείο των 2,70 ευρώ και το δεύτερο στο μακρινό των 4,25 ευρώ. Η επιτυχία του μακροπρόθεσμου σεναρίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την αύξηση ή μη του όγκου συναλλαγών.

   

  ΙΑΤΡΙΚΟ

   

  Η μετοχή της Inform Λύκος, μετά και τη μετατροπή της σε εταιρεία holding, συνεχίζει τη βελτίωση της λειτουργικής της αποτελεσματικότητας, αξιοποιώντας πλήρως τις σύγχρονες μηχανές ψηφιακής εκτύπωσης, ενώ θέτει ισχυρή υποψηφιότητα για το ολοκληρωμένο σύστημα προσωποποίησης, με τη σύμβαση να προσεγγίζει τα 515 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 15 χρόνια. Διαγραμματικά η μετοχή έπειτα από σχεδόν 8 χρόνια έχει διαλύσει με ισχυρό όγκο συναλλαγών τη καθοδική Schiff Pitchfork ανοίγοντας τον δρόμο για την περιοχή αντίστασης των 1.90 ευρώ. Εκεί, εάν δηλώσει ότι έχει σημαντικά αποθέματα δυνάμεων, μπορεί να μπει σε έναν έντονο μεσοπρόθεσμο κυματισμό, που μπορεί να σπρώξει τη μετοχή σταδιακά προς τα 5 ευρώ.

   

  INFORM ΛΥΚΟΣ

   

  Το διπλό δεκαετές κυρτό μάζεμα έχει βάλει την ΕΚΤΕΡ στο στόχαστρο των αναλυτών αυξάνοντας το καύσιμο ώθησης μετά και τη διάσπαση των 0,80 ευρώ. Εδώ η μετοχή έχει δύο κοντινές αντιστάσεις στα 1,88 και στα 2,40 ευρώ και μετά σχεδόν απελευθερώνεται για τα 3,70 ευρώ. Η εταιρεία διαπρέπει με τα νοικοκυρεμένα της οικονομικά αποτελέσματα, ενώ αναμένει και την έγκριση από την αρχαιολογική υπηρεσία για την έκταση στη Πάρο όπου θα αποτελέσει και σημείο αναφοράς για το νησί.

   

  ΕΚΤΕΡ

   

  Η μετοχή της Ιντρακάτ, που επαξίως χαρακτηρίζεται ως το διαμάντι του ομίλου της Ιντρακόμ, έχει περάσει με φόρα πάνω από τη καθοδική γραμμή τάσης "Q" στα 1,38 ευρώ δίνοντας έπειτα από πολλά χρόνια έναν αέρα καλοκαιρινής φυγής. Επιβεβαιωμένη καταστρατήγηση των 1,50 ευρώ θα δώσει στο πιάτο τα 2,20 ευρώ. Από εκεί και πάνω οι αντιστάσεις είναι τόσο σαθρές, που μπορούν να δώσουν κορύφωση ακόμα και στα 4,80 ευρώ.

   

  ΙΝΤΡΑΚΑΤ

   

  Κέκροψ, αμφισβητούμενο χαρτί αλλά με τεράστια "ακίνητη" παρακαταθήκη, έχει πραγματοποιήσει ανοδική τμήση μιας διετούς πλάγιας κίνησης στα 1,85 ευρώ ωθώντας βίαια την τιμή πάνω από τα 3 ευρώ. Διαγραμματικά, η περιοχή αυτή θεωρείται ως στάση ανεφοδιασμού για το ταξίδι προς τη ζώνη ισχυρής αντίστασης των 4,40 με 5 ευρώ. Για τα πρακτικά και μόνο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μετά τα 5 ευρώ τα επόμενα διόδια βρίσκονται στα 10 ευρώ.

   

  ΚΕΚΡΟΨ

   

  Τελειώνοντας τις 7 μετοχές καταλήγουμε στη +1 μετοχή της μεγάλης κυρίας της ενέργειας τη ΔΕΗ. Εδώ έχουμε το αντίστροφο από αυτό που εμφανίζεται στο μηνιαίο διάγραμμα της Profile, την πεμπτουσία του καθοδικού στροφέα. Ο 11ετής επώδυνος στροφέας έχει ρίξει τη μετοχή από τα 38 στα 1,10 ευρώ εξαϋλώνοντας τα χαρτοφυλάκια όσων επενδυτών προτίμησαν τη μέθοδο της διακράτησης. Δύο είναι τα διαγραμματικά στοιχεία, που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα στην τιμή της μετοχής. Πρώτον, ο διπλός μακροπρόθεσμος πυθμένας στα 1,10 ευρώ και, δεύτερον, η λύση και διάτρηση του καθοδικού στροφέα στα 1,70 ευρώ. Εάν υποθέσουμε ότι η τιμή της μετοχής δε κοιτάξει πίσω στα 1,70 ευρώ τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι στατιστικώς είναι πολύ πιθανό να μπει σε ένα ανοδικό κανάλι όπου μπορεί να την οδηγήσει πάνω από τα 3,36 ευρώ. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι όσο η "κυρία" παραμένει στην εντατική το ρίσκο θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

   

  ΔΕΗ

   

  *Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ