Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Ιουλ-2019 12:24

  Deutsche Bank: Αυξάνει τις τιμές-στόχους των τραπεζών, buy μόνο για την Alpha Bank - "Κλειδί" τα NPEs

  Deutsche Bank: Αυξάνει τις τιμές-στόχους των τραπεζών, buy μόνο για την Alpha Bank - "Κλειδί" τα NPEs
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  H Deutsche Bank "ξανασκέπτεται" τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αναλύοντας σε νέα έκθεσή της με τίτλο "All about NPEs" τον οδικό χάρτη για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες μετά και τις νέες στρατηγικές που παρουσιάστηκαν από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. Η γερμανική τράπεζα προχωρά επίσης στην αναθεώρηση των εκτιμήσεών της μετά τη συγχώνευση της Eurobank με τη Grivalia και προσαρμόζει τις προβλέψεις της για την Alpha Bank. Παράλληλα, αν και προχωρά σε αύξηση των τιμών-στόχων και για τις τέσσερις, επιβεβαιώνει ότι η κορυφαία της επιλογή από τον κλάδο παραμένει η Alpha Bank λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής της θέσης και των προοπτικών δημιουργίας προ-προβλέψεων κερδών, ενώ υποβαθμίζει την Εθνική Τράπεζα λόγω των περιορισμένων πλέον περιθωρίων ανόδου στα σημερινά επίπεδα.

  Πιο αναλυτικά, διατηρεί τη σύσταση buy μόνο για την Alpha Bank και υποβαθμίζει σε Hold από buy τη σύστασή της για τις υπόλοιπες (εκτός από την Eurobank την οποία δεν κάλυπτε μέχρι πρόσφατα και έως ότου ολοκληρωθεί το deal με την Givalia καθώς ήταν σύμβουλος της δεύτερης). Έτσι, η νέα τιμή στόχος για την Εθνική είναι στα 2,30 ευρώ από 2,10 ευρώ πριν, για την Alpha Bank είναι τα 2 ευρώ από 1,90 ευρώ πριν, για την Πειραιώς τα 2,70 από 1,50 ευρώ πριν και η τιμή-στόχος που θέτει για την Eurobank είναι στα 0,80 ευρώ. Η Alpha Bank είναι η μοναδική για την οποία η γερμανική τράπεζα "βλέπει" άνοδο στο επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, τα περιθώρια ανόδου τοποθετούνται στο 22% για την Alpha ωστόσο για την Εθνική είναι στο 0% και για την Πειραιώς η Deutsche Bank "βλέπει" πτώση της τάξης του 6%.

  Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι ισχυροί κεφαλαιακοί δείκτες και τα ικανοποιητικά προ φόρων έσοδα παρέχουν καλύτερες προοπτικές για τη μείωση των NPEs του κλάδου, με την Deutsche Bank να θεωρεί ότι οι στόχοι των διοικήσεων για τη μείωση των NPEs το 2019 είναι επιτεύξιμοι, ωστόσο καθώς τα σχέδια θα προχωρούν προς το 2021, οι στόχοι θα γίνονται πιο απαιτητικοί. Πάντως, όπως τονίζει, η ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων θα υποστηρίξει τη μείωση των NPEs που σχετίζονται με τον κλάδο των ακινήτων.

  Σε ό,τι αφορά την κάθε τράπεζα μεμονωμένα, για την Eurobank η D.B θεωρεί ότι θα πετύχει τον στόχο για τη μείωση του δείκτη NPEs κάτω από το 10% μετά από την ολοκλήρωση των δύο σχεδίων τιτλοποιήσεων.   Ωστόσο για τις υπόλοιπες τράπεζες θεωρεί ότι δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους του 2021. Πέρα από τις μεγάλες πωλήσεις χαρτοφυλακίου, η D.B θεωρεί ότι η οργανική μείωση των NPEs είναι ζωτικής σημασίας και αναμένει ότι οι τράπεζες θα στραφούν προς αυτή τη στρατηγική.

  Η D.B αναλύει την πιθανή μείωση κεφαλαίου για τις τράπεζες οι οποίες χρησιμοποιούν τα τυποποιημένα και όχι τα IRB μοντέλα επιτάχυνσης της μείωσης των NPEs. Όπως σημειώνει, η Alpha Bank και Πειραιώς χρησιμοποιούν τα τυποποιημένα μοντέλα, ενώ η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, τα IRB.

  H Alpha Bank και Πειραιώς, όπως επισημαίνει, μπορούν να χρησιμοποιήσουν 2 δισ. ευρώ  από τα κεφάλαια τους για να επιταχύνουν τις πωλήσεις ενεργητικού, μέσω των υψηλότερων προβλέψεων ή να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους δομή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η μετατροπή κεφαλαίων σε προβλέψεις μπορεί να προσθέσει 8 ποσοστιαίες μονάδες ή 400 μονάδες βάσης στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET-1. Για την Εθνική, η απόφαση της μετατροπής των νέων κεφαλαιακών της μοντέλων στο μοντέλο IRB, θα έχει επίπτωση περίπου 130 μονάδων βάσης.

  Όπως εκτιμά, η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για χρήση των DTCs θα είναι χρήσιμη για τις τράπεζες με τυποποιημένα μοντέλα επιτάχυνσης της μείωσης των NPEs. Όπως εξηγεί, η αλλαγή στη ρύθμιση που επιτρέπει στις τράπεζες να αποφεύγουν την ενεργοποίηση των DTCs θα βοηθήσει την Alpha Bank ή την Τράπεζα Πειραιώς να χρησιμοποιήσουν 2 δισ. ευρώ από τα ίδια κεφάλαια, γεγονός που θα μπορούσε να συνεπάγεται αύξηση κατά 7% -8% της κάλυψης NPE.

  Συνολικά, πιστεύει ότι η Alpha Bank και ο Πειραιώς έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Η χρήση τυποποιημένων μοντέλων θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν κεφάλαια ή να χρησιμοποιήσουν υπάρχον κεφάλαιο για το "ξεφόρτωμα" των assets ταχύτερα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η D.B διατηρεί τηνAlpha Bank ως την κορυφαία της επιλογή. Για την Πειραιώς αναγνωρίζει κάποια δυναμική σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά εκτιμά ότι η τράπεζα πρέπει να εξοφλήσει CoCos ύψους 2,04 δισ. ευρώ και πιστεύει ότι η αποπληρωμή θα μπορούσε να γίνει χρησιμοποιώντας αυτό το κεφάλαιο.

  Στο επίπεδο προ-προβλέψεων, η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι τα καθαρά επιτοκιακά κόστη (ΝΙΙ) θα παραμείνουν υπό πίεση, καθώς αναμένει ότι θα συνεχιστεί η απομόχλευση του χαρτοφυλακίου δανείων, σε συνδυασμό με ένα δυσκολότερο σενάριο επιτοκίων. Επίσης, αναμένει αύξηση των προμηθειών λόγω των καλύτερων επιπέδων δραστηριότητας και των υψηλότερων καθαρών τραπεζικών προμηθειών. Ωστόσο, θα παραμείνουν αρκετά κάτω από τις εκτιμήσεις των διοικήσεων.

  Στα θετικά, η Deutsche Bank αναμένει πως οι πρωτοβουλίες εξοικονόμησης κόστους θα αποδώσουν καρπούς, αντισταθμίζοντας τους αντίθετους ανέμους στα προ-προβλέψεων κέρδη (PPP), ιδιαίτερα το 2021. Προβλέπει ότι η Alpha Bank θα καταγράψει την υψηλότερη αύξηση στα PPP κατά 8% το 2021 και η Πειραιώς την χαμηλότερη στο 2,5%.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων