Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Ιουν-2019 11:01

  Επιστροφή των shorts σε τράπεζες και ΔΕΗ

  Επιστροφή των shorts σε τράπεζες και ΔΕΗ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Μπορεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου το οποίο οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα να οδήγησε τα short funds σε ανακατάταξη των χαρτοφυλακίων τους, βλέποντας και τη δυναμική του ράλι του Χ.Α, ωστόσο η στάση αναμονής που τηρούν πλέον οι επενδυτές αναμένοντας τις κάλπες σε συνδυασμό με τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ, φαίνεται πως ξύπνησαν και πάλι τις διαθέσεις για αρνητικά στοιχήματα.

  Η ισχυροποίηση του ράλι του Χ.Α μετά τις ευρωεκλογές το οποίο και το έφερε στην πρώτη θέση των αποδόσεων για φέτος σε σχέση με όλες τις διεθνείς αγορές, χωρίς αμφιβολία έχει δώσει σημαντικά κέρδη σε όσους επενδυτές επέλεξαν να μείνουν ή να μπουν στην αγορά, ειδικά στις θέσεις σε τραπεζικές μετοχές. Το τελευταίο δεκαήμερο ωστόσο, μετά και τα υψηλά 13,5 μηνών που άγγιξε ο Γενικός Δείκτης, παρατηρείται μία στάση αναμονής κοντά στις 850 μονάδες, την οποία οι αναλυτές ερμηνεύουν ως το wait and see που τηρούν τα χαρτοφυλάκια, αναμένοντας να δουν εάν όντως θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις κάλπες στις 7 Ιουλίου, όπως έχει αποτιμηθεί.

  Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance, πλέον μένουν μόλις 9 συνεδριάσεις μέχρι τις εκλογές, με την αγορά να φαίνεται ότι, στη χειρότερη περίπτωση, θα κρατήσει στάση αναμονής. Εχει σημασία, όπως προσθέτει, να δούμε αν θα υπάρξει ξεκάθαρη αυτοδυναμία, κάτι που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερο μομέντουμ στην αγορά. Ο τραπεζικός κλάδος είναι λογικό να είναι ο πιο ευμετάβλητος, μιας και είχε και τα μεγαλύτερα κέρδη το προηγούμενο διάστημα, ενώ έχει ωφεληθεί σημαντικά από την πτώση των επιτοκίων και σταδιακά δείχνει ότι βρίσκει τα πατήματά του, έχοντας ακόμη να λύσει σημαντικά θέματα το επόμενο διάστημα.

  Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ οδήγησαν τα short funds να αυξήσουν τα αρνητικά τους στοιχήματα στο Χ.Α σε μία προσπάθεια να καλύψουν μέρος της ζημιάς που έχει προκαλέσει το ράλι της αγοράς στα χαρτοφυλάκιά τους το τελευταίο διάστημα.

  Έτσι σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στις 21 Ιουνίου το Oceanwood Capital Management προχώρησε σε σημαντική αύξηση των shorts του στην Εθνική Τράπεζα και στο 2% επί των μετοχών της από 1,90% που ήταν στις 17 Μαΐου και πριν τις ευρωεκλογές. Αυτό αποτελεί αύξηση της τάξης του 5,26% της θέσεις του και στις 18,3 εκατ. μετοχές. Παράλληλα και το Marshall Wace μία μέρα νωρίτερα προχώρησε σε αύξηση στο 0,61% της short θέσης του στην Εθνική, από 0,51% που ήταν στις 30 Μαΐου.

  Το Lansdowne Partners προχώρησε και αυτό σε αύξηση των shorts του αυτή τη φορά έναντι των μετοχών της ΔΕΗ, την περασμένη Πέμπτη και στο 1,58% από 1,50% που ήταν στις 3 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη ήταν η ημέρα που υπήρξαν τα δημοσιεύματα για την ανησυχητική εικόνα της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα α' τριμήνου τα οποία δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως τα συνολικά shorts στην Εθνική φτάνουν το 2,61% ή τις 23,9 εκατ. μετοχές, τα shorts στην Alpha Bank το 0,65% ή τις 10 εκατ. μετοχές, στην Πειραιώς το 2,74% ή τις 12 εκατ. μετοχές και στην Eurobank το 2,08% ή τις 77,15 εκατ. μετοχές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ