Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Ιουν-2019 13:31

  Η Πειραιώς άντλησε 400 εκατ. ευρώ με την έκδοση του ομολόγου Tier II, στο 9,75% το επιτόκιο

  Η Πειραιώς άντλησε 400 εκατ. ευρώ με την έκδοση του ομολόγου Tier II, στο 9,75% το επιτόκιο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:00

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  H Tράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €400 εκατ., δεκαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης από τον εκδότη στα πέντε έτη (10NC5), στη διεθνή αγορά κεφαλαίων, ενισχύοντας το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 90μβ. 

  Το συνολικό βιβλίο προσφορών, υπό τη διαχείριση των κύριων αναδόχων Goldman Sachs International και UBS Investment Bank, διαμορφώθηκε σε περίπου €850 εκατ. Περισσότεροι από 135 θεσμικοί επενδυτές από περισσότερες των 20 χωρών συμμετείχαν στη συναλλαγή.

  Η έκδοση των αξιογράφων εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΤΝ (Euro Medium Term Note) ύψους €25 δισ. της Τράπεζας Πειραιώς.

  Το τοκομερίδιο έχει ορισθεί σε 9,75% και η ημερομηνία εκκαθάρισης έχει προγραμματισθεί για τις 26 Ιουνίου 2019.

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δήλωσε: "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της έκδοσης ομολόγου Tier 2 και τη συνολική ανταπόκριση της αγοράς. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 που πραγματοποιεί ελληνική τράπεζα από το 2008. Το υψηλό επίπεδο της ζήτησης από τους επενδυτές συνιστά έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνολική πρόοδο που έχουμε σημειώσει στην Τράπεζα Πειραιώς. Η έκδοση αυτή ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό μας και λειτουργεί ως βασικός καταλύτης για την υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου "Agenda 2023" προς όφελος των επενδυτών, των πελατών και των εργαζομένων μας".

  Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Ξεπέρασαν τα 850 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές από περισσότερους από 135 επενδυτές, για το ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς με το βιβλίο να κλείνει στις 14:30 ώρα Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό είναι το πρώτο ομόλογο τέτοιου τύπου που εκδίδει ελληνική τράπεζα μετά από 11 χρόνια.

  Το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 9,75% από το 10,25% που ήταν το επίπεδο όπου και άνοιξε το βιβλίο προσφορών στις 10.30 ώρα Ελλάδας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Πειραιώς αναμένεται να αντλήσει 400 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι αρχικές εκτιμήσεις "μιλούσαν" για επιτόκιο στην περιοχή του 9,5% - 10%.

  Η έκδοση του ομολόγου, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, αναμένεται να αυξήσει τον κεφαλαιακό δείκτη CET 1 της Πειραιώς πάνω από το 15%, το οποίο και είναι αρκετά υψηλό έτσι ώστε να καλύψει τις εποπτικές απαιτήσεις. 

  Η έκδοση θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, με εκδότη την Piraeus Group Finance PLC και εγγυητή την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ όπως είναι γνωστό, bookrunners είναι η Goldman Sachs και η UBS.  Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 26η Ιουνίου 2014 ενώ η έκδοση αναμένεται να αξιολογηθεί με Caa3 από την Moody’s και με CCC από την S&P.

  Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της Πειραιώς  με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου, βρέθηκε στο Λονδίνο για επαφές με επενδυτές τις οποίες "έτρεξαν" οι δύο τράπεζες-ανάδοχοι. Η τράπεζα έχει αναλάβει δέσμευση έναντι των εποπτικών αρχών για κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο μετά τη συμφωνία της με την Intrum για την ανάθεση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 27 δισ. ευρώ, η Πειραιώς θα λάβει ρευστότητα 328 εκατ. ευρώ.

  Η Πειραιώς –αν και με υψηλό επιτόκιο– βγαίνει στις αγορές σε μία πολύ ευνοϊκή συγκυρία, καθώς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονται με ιστορικά χαμηλές αποδόσεις ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων έχει υποχωρήσει σε επίπεδα του Μαρτίου του 2010 και στις 278 μονάδες βάσης.

  Σήμερα το yield στα ελληνικά 10ετή ομόλογα διαμορφώνεται στο 2,493% ενώ το yield στα 5ετή στο 1,290% με την βελτίωση να μην δείχνει να έχει φρένο παρά την ραγδαία πτώση των αποδόσεων χθες που προκάλεσαν οι δηλώσεις Ντράγκι.

  Παράλληλα, σημαντική βελτίωση έχει σημειωθεί και στο κλίμα απέναντι στις ελληνικές τράπεζες με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει κέρδη άνω του 110% από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που άγγιξε τον Ιανουάριο, ενώ από την ημέρα των ευρωεκλογών ο δείκτης έχει "τρέξει" κατά 31%. Η μετοχή της Πειραιώς είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής του κλάδου με κέρδη 434% από τα χαμηλά του Ιανουαρίου και το μόλις 0,57 ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων