Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Ιουν-2019 11:42

  Morgan Stanley: Πώς εξηγείται το "περίεργο" ράλι των ελληνικών ομολόγων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Στο εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών ομολόγων και ειδικά στις επιδόσεις του 5ετούς ομολόγου αναφέρεται η Morgan Stanley σε σημείωμα προς τους πελάτες για τις επενδυτικές προοπτικές των μέσων του 2019 (Midyear Investment Outlook).

  Με τίτλο "Η περίεργη περίπτωση του ελληνικού ομόλογου που έχει χαμηλότερη απόδοση από το αμερικάνικο κρατικό ομόλογο", ο αναλυτής της αμερικάνικης τράπεζας Κρις Μπάξτερ σχολιάζει τις επιδόσεις της ελληνικής αγοράς χρέους κάνοντας μία σύντομη αναφορά στο story της ελληνική διάσωσης. Όπως εξηγεί στους πελάτες της M.S, πριν κάποια χρόνια το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησαν στην Ελλάδα ένα σχέδιο διάσωσης ύψους 375 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο οδήγησε επίσης σε τεράστιες περικοπές από την κυβέρνηση, σε βαθιά ύφεση και σε ευρεία ανεργία.

  Η Ελλάδα βγήκε από το έπος των μνημονίων το περασμένο καλοκαίρι και εξακολουθεί να έχει ένα βουνό χρέους. Ωστόσο, τα 5ετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αξιολογούνται ως junk και βρίσκονται στη βαθμίδα "B+" από την Standard & Poor's, διαπραγματεύονται σήμερα με απόδοση 1,71%.  Αντίθετα, το 5ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ, με πιστοληπτική αξιολόγηση "AA+", έχει απόδοση 1,91%.

  χψχδ

  Τυπικά, όπως σημειώνει, οι αποδόσεις τείνουν να ακολουθούν την πιστωτική ποιότητα, οπότε γιατί η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου είναι χαμηλότερη από την απόδοση του αντίστοιχου κρατικού τίτλου των ΗΠΑ. Όπως εξηγεί ο Μπάξτερ, για τους διεθνείς επενδυτές ομολόγων, οι ελληνικοί τίτλοι μπορεί να είναι ελκυστικοί, διότι τα γερμανικά, τα γαλλικά και τα ιαπωνικά ομόλογα αντίστοιχης διάρκειας έχουν αρνητικές αποδόσεις. Στην πραγματικότητα, κοστίζει χρήματα σε όποιον κατέχει ομόλογα με αρνητική απόδοση, για αυτό και έχει παρατηρηθεί αυτή η στροφή προς τα ελληνικά ομόλογα, τονίζει ο αναλυτής, εξηγώντας έτσι το "περίεργο" ράλι των ελληνικών ομολόγων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων